Σε παράταση του μνημονίου και το 2015 οδηγεί η αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης να καταφέρει έστω και την ύστατη ώρα να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές η οποία θα οδηγούσε στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Η τρόϊκα, επικαλούμενη ότι η εφαρμογή της ρύθμισης των 100 δόσεων, διευρύνει το δημοσιονομικό κενό για το 2015 εμμένει στις απόψεις της και, παράλληλα, απαιτεί νέα μέτρα, ακόμα και περαιτέρω μείωση των συντάξεων.
Η κυβέρνηση επένδυσε, αποτυχημένα για ακόμα μία φορά, σε μία σύσκεψη με την τρόϊκα εκτός Ελλάδας και δη στο Παρίσι, αλλά φαίνεται πως η τρόϊκα έχει αποφασίσει να εκβιάσει μέχρι το τέλος, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος που προκαλούν οι απαιτήσεις της στην κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου.
Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου και όλα τα πολιτικά ενδεχόμενα θεωρούνται, πλέον, ανοικτά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημερινό EuroWorkingGroup στις Βρυξέλλες , στο οποίο θα μετέχει από ελληνικής πλευράς ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Τάσος Αναστασάτος, πέραν της αποτίμησης των Παρισινών διαπραγματεύσεων θα γίνει και η πρώτη συζήτηση σχετικά με τα τεχνικά θέματα της επέκτασης του υφιστάμενου προγράμματος.
Ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά καθώς υπάρχουν αρκετά ευρωπαϊκά κράτη τα οποία έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι από σήμερα κιόλας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να ξεκινήσει επαφές με την τρόικα αναφορικά με τη μορφή αλλά και τη διάρκεια που θα έχει η παράταση του προγράμματος, κάτι το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί την χειρότερη έκβαση, καθώς θα διαψευσθούν παταγωδώς οι διακηρύξεις του πρωθυπουργού για έξοδο από το μνημόνιο μέχρι το τέλος του έτους.
Όπως σημειώνει και το Huffingtonpost.gr, πηγές από την Κομισιόν αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλλει σχετικό αίτημα το οποίο θα εξεταστεί από το Eurogroup και κάποια από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η παράταση θα πρέπει να επισημοποιηθεί με μια νέα συμφωνία η οποία είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνει και νέες συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ελληνική πλευρά, ήτοι ένα νέο μνημόνιο.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Αθήνα να κληθεί να υπογράψει μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις, μεταξύ άλλων για το δημοσιονομικό κενό του 2015, το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά, και το Δημόσιο.
Από ελληνικής πλευράς αυτό που θα επιδιωχθεί είναι στο νέο Memorandum of Understanding, να περιλαμβάνεται σαφής δέσμευση των εταίρων αναφορικά με τη μορφή που θα έχει το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δεσμεύσει από τώρα τους Ευρωπαίους ότι στη λήξη της παράτασης δεν θα ζητήθει και νέα παράταση, αλλά αυτόματα θα ενεργοποιηθεί η εναλλακτική γραμμή χρηματοδότησης (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.
Βέβαια πριν από αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί και τη χρονική διάρκεια της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος. Αυτή τη στιγμή στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρατούν δύο απόψεις. Η μία θέλει το υφιστάμενο πρόγραμμα να “τρέξει” ακόμα δύο με τρεις μήνες, στην διάρκεια των οποίων θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και θα συμφωνηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του νέου.
Η δεύτερη άποψη όμως, η οποία πηγάζει από το Βερολίνο, θέλει παράταση τουλάχιστον 6μηνών, ώστε να υπάρχει το χρονικό περιθώριο τόσο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, όσο και για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων από την πλευρά της Ελλάδας.