Περιοδείες με …σομή εκλογών έχει ξεκινήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Το Σαββατοκύριακο βρίσκεται στην Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο θστο πλαίσιο των περιφερειακών προγραμματικών συσκέψεων του κόμματός του και, μάλιστα, μίλησε στη Λαμία.
Στη σημερινή ομιλία του ο κ. Τσίπρας ζήτησε εκλογές πριν την ψήφιση από την κυβέρνηση νέων μέτρων και αυτό το σημείο, όπως είπε, είναι το μοναδικό που θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει.
Ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχτεί τα νέα μέτρα σε βάρος του λαού που ετοιμάζονται να υπογράψουν και να επιβάλλουν.
Γιατί είναι μέτρα πέρα για πέρα άδικα, πέρα για πέρα αναποτελεσματικά, πέρα για πέρα εκβιαστικά και τιμωρητικά.
Και αν μας ζητάνε κάποιοι συναίνεση, εμείς με τον κύριο Σαμαρά και τους συνεργούς του μόνο σε ένα πράγμα θα μπορούσαμε να συναινέσουμε :
Τίμιες, αδιάβλητες, καθαρές, εκλογές τώρα.
Αποτύχατε παταγωδώς. Μη συνεχίζετε να παίρνετε την Ελλάδα στο λαιμό σας.
Εκλογές τώρα, πριν τα νέα σκληρά μέτρα και τις συμφωνίες.
Για να εναρμονιστεί η Βουλή με τη λαϊκή θέληση.
Για να εκλεγεί Πρόεδρος που θα εκφράζει πραγματική τη λαϊκή πλειοψηφία και την εθνική ομοψυχία.
Για να δοθεί ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης στη νέα κυβέρνηση, ώστε να μπει η χώρα σε ένα άλλο δρόμο, εντελώς διαφορετικό από το δρόμο της καταστροφής και της απόγνωσης που ακολουθεί σήμερα».
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «το δίδυμο της συμφοράς, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος είναι έτοιμοι για μια ακόμη φορά να ξαναθυσιαστούν και να ξανασώσουν τη χώρα».
Θύμισε, δε ότι κατά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή κυβερνητικά στελέχη «προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι το δράμα τελείωσε», «τα μνημόνια τελειώνουν και μάλιστα πιο γρήγορα από όσο αναμενόταν και «ότι φεύγει το ΔΝΤ».
Αντί όλως αυτών, είπε ο κ. Τσίπρας «μας προετοιμάζουν για παράταση του μνημονίου, από το οποίο μέχρι χθες θα φεύγαμε, που προοιωνίζεται παράταση της κοινωνικής δυστυχίας».
Λίγο παρακάτω ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη πως «η τρόικα δεν ήρθε για να εξασφαλίσει ότι θα πάρουν πίσω οι δανειστές τα λεφτά τους, όπως θέλουν να πιστέψουμε. Η τρόικα ήρθε για να εξασφαλίσει ότι η δήθεν έκτακτη βαρβαρότητα θα παγιωθεί ως μόνιμο καθεστώς».
Πρόσθεσε πως στόχος των δανειστών είναι η ίδια η χώρα και ότι τη χώρα θέλουν να μετατρέψουν σε αποικία χρέους, με διαλυμένη κοινωνία, διαλυμένες αντιστάσεις, διαλυμένη θέληση, διαλυμένες σχέσεις».
Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται εύκολο δρόμο και ότι γνωρίζει πως θα υπάρχον δυσκολίες που θα ξεκινούν από το εσωτερικό της χώρας.
Ειδικότερα ανέφερε: «Βλέπουμε πόσο αδίστακτοι και θρασείς είναι ορισμένοι που κάθονται σε πολυτελείς καρέκλες οικονομικής εξουσίας διαχειριζόμενοι όχι τα δικά τους, μα τα δικά μας λεφτά, τα λεφτά του ελληνικού λαού. Και παρόλα αυτά έχουν το θράσος να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις που στόχο έχουν να σπείρουν το πανικό και την αποσταθεροποίηση της οικονομίας. Και δεν διστάζουν προκειμένου να προβοκάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ, να αποσταθεροποιήσουν την ίδια την οικονομία. Αυτά είναι τα θρασίμια, για να θυμηθώ και μια προσφιλή έκφραση του κου Σαμαρά. Αυτά είναι θρασίμια και όχι όσοι αγωνίζονται για αξιοπρέπεια και για δικαιώματα».
Σε ό,τι αφορά στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για:
– Την επαναφορά της 13ης σύνταξης
– Τη ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία
– Την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12000 ευρώ
– Την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ
– Τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων»
– Τη δημιουργία δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας και τράπεζας ειδικού σκοπού για μικρομεσαίους και αγρότες.
– Τη δημιουργία προγραμμάτων απασχόλησης με στόχο 300000 θέσεις εργασίας
Τέλος, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τους πέντε βασικούς άξονες για την παραγωγική ανασυγκρότηση ως εξής: «Το πρώτο σημείο είναι η στήριξη της εργασίας. Η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν έχει κανένα κοινωνικό όφελος, αν δεν δημιουργεί θέσεις σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας. Το δεύτερο σημείο είναι η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των συλλογικών πρωτοβουλιών κοινωνικής οικονομίας. Και όχι των οικονομικά ισχυρών που τείνουν να διαμορφώνουν μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Το τρίτο σημείο είναι η επιδίωξη ο παραγόμενος πλούτος να μένει στον τόπο και να επενδύεται. Έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους που σήμερα δεν έχουν άλλη επιλογή πέρα από τη μετανάστευση. Το τέταρτο σημείο είναι η χρήση όλων των εργαλείων δημόσιας πολιτικής για την ολόπλευρη στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Και το πέμπτο σημείο είναι προστασία του δημόσιου πλούτου και του περιβάλλοντος».