«Διγλωσσία» που σχετίζεται με το «Βατερλό των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στον Τάμεση», κατελόγισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στον Αλέξη Τσίπρα και στην αρνητική δήλωσή του για το ενδεχόμενο μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων.
Επικαλούμενος τη δήλωση που έκαναν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Σταθάκης και Γιώργος Μηλιός κατά την ενημερωτική συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών funds ότι πιθανός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον δεν έχει αυτοδυναμία, θα είναι το Ποτάμι, ο κ. Θεοδωράκης, μιλώντας στην εκπομπή «Ανατροπή» του Mega, έθεσε το ερώτημα γιατί στο εσωτερικό ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι θα συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου. «Στο εξωτερικό ο ΣΥΡΙΖΑ λέει για Ποτάμι, στο εσωτερικό που θέλει να συγκινήσει ένα πιο λαϊκίστικο κοινό, λένε Καμμένος», σχολίασε.
Χαρακτηρίζοντας «αμήχανη» την απάντηση που είχε δώσει νωρίτερα ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον Σκάι, στην οποία υποστήριξε ότι «Το Ποτάμι φτιάχτηκε για να αρδεύει τις μνημονιακές πολιτικές», ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε: «Το Ποτάμι δεν ήρθε να ποτίσει τα παλιά χωράφια. Ήρθε να ποτίσει καινούρια χωράφια, παραγωγικά. Και τα παλιά χωράφια της χώρας, δηλαδή η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον δεν θέλουν πότισμα, θέλουν όργωμα, γιατί είναι γεμάτα ζιζάνια και βάτους».
Συμπλήρωσε ότι οι «σοβαροί αριστεροί» εύχονται να μην είναι αυτοδύναμος ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως ανέφερε, «αναρωτιούνται εάν ο ΣΥΡΙΖΑ των 152 βουλευτών και των 12 συνιστωσών μπορεί να ασκήσει κυβερνητική πολιτική».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτήρισε «ειλικρινή» τη συζήτηση που είχε προ ημερών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και πρόσθεσε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα «τον είδα ανήσυχο για τις πιέσεις που δέχεται». Ο ίδιος, αν και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για τους χειρισμούς που οδήγησαν στην εκτίναξη των spreads, είπε «δεν θέλω να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά, θέλω να αλλάξει» και επανέλαβε τις πρότασή του να γίνουν οι εκλογές τον επόμενο Νοέμβριο και όχι το καλοκαίρι για να μην διαταραχθεί η τουριστική περίοδος, αφού «το τουριστικό συνάλλαγμα είναι ο μόνος σίγουρος πόρος για τον Έλληνα».
Το κακό και το παράλογο
Κατά τον Σταύρο Θεοδωράκη «η χώρα θα καταστραφεί αν δεν αντισταθούμε στο κακό και το παράλογο», συμπληρώνοντας ότι «το κακό είναι η κυβέρνηση και το παράλογο ο ΣΥΡΙΖΑ». Στηλιτεύοντας την αδυναμία, όπως είπε, συνεννόησης των μεγάλων κομμάτων στα πράγματα που είναι λογικά για την κοινωνία, επέμεινε ότι «το μεγαλύτερο εθνικό θέμα είναι το χρέος και οι πληγές της κοινωνίας και όχι οι σχέσεις με την Τουρκία», όπως σημείωσε σχολιάζοντας τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο υπουργείο Εξωτερικών και την δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συναίνεση στα εθνικά θέματα.
«Αυτή η χώρα δεν θα σωθεί αν δεν μπουν νέοι άνθρωποι στο παιχνίδι της πολιτικής», υπογράμμισε, εξάλλου, ο επικεφαλής του Ποταμιού, προσθέτοντας ότι το κόμμα του «δεν είναι δεξαμενή κυβερνητικών στελεχών, αλλά δίαυλος για να δημιουργηθεί μια εθνική Ελλάδος». Γι ́ αυτό, όπως συμπλήρωσε, «η μεγάλη πλειονότητα των υποψηφίων του Ποταμιού θα είναι νέα πρόσωπα, χωρίς κομματικό παρελθόν», ενώ επανέλαβε ότι η παρουσία του στην πολιτική έχει ημερομηνία λήξης και το όνειρό του είναι «να γίνει αφορμή για να μπουν πολλοί δημιουργοί στο παιχνίδι».
Για τις αντιδράσεις που υπήρξαν στην πρόταση του να τοποθετηθούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμα υπουργεία, ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε: «Οι δικές μας κυβερνήσεις δεν θα έχουν αναπληρωτές υπουργούς. Οι δικές τους κυβερνήσεις πρέπει να έχουν αναπληρωτές υπουργούς για να προσέχει ο ένας τον άλλον. Το δικό μας κυβερνητικό πρόγραμμα λέει ότι δεν υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί, δεν υπάρχουν καν υφυπουργοί. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα σφιχτό κυβερνητικό σχήμα με 30 τομείς, που ένα πρόσωπο θα έχει την ευθύνη».