Γενική απεργία εναντίον των μέτρων λιτότητας που αποφασίσθηκαν από τη δεξιά κυβέρνηση παραλύει σήμερα το Βέλγιο, από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, όπου κανένα αεροπλάνο δεν πρόκειται να απογειωθεί ή να προσγειωθεί, μέχρι τα νοσοκομεία, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα περιστατικά.
Η 24ωρη απεργία, κορύφωση μιας σειράς περιφερειακών απεργιών που είχαν ήδη περιορίσει σημαντικά τη δραστηριότητα στη χώρα τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, στρέφεται κατά πακέτου λιτότητας 11 δισ. ευρώ το οποίο ανακοινώθηκε από τη νέα κυβέρνηση υπό τον φιλελεύθερο Σαρλ Μισέλ που σχηματίσθηκε στις αρχές Οκτωβρίου.
Ο συνασπισμός, ο οποίος περιλαμβάνει για πρώτη φορά στην ιστορία του βασιλείου τους Φλαμανδούς εθνικιστές του κόμματος N-VA, προβλέπει επίσης να αυξηθεί το 2030 από τα 65 στα 67 η ηλικία συνταξιοδότησης.
Η απεργία είχε ξεκινήσει το βράδυ της Κυριακής από τον κλάδο των μεταφορών: μετά τις 22:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας), λόγω της στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, κανένα αεροπλάνο δεν απογειώθηκε ούτε προσγειώθηκε στα αεροδρόμια, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν 600 πτήσεις ακυρώθηκαν μόνο στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών.
Πτήσεις εστάλησαν προς τα αεροδρόμια γειτονικών χωρών, στη Γαλλία (Λιλ), στην Ολλανδία (Μάαστριχτ και Άμστερνταμ) και στη Γερμανία (Κολωνία) και λεωφορεία μισθώθηκαν για να μεταφέρουν τους επιβάτες προς ή από τα αεροδρόμια των Βρυξελλών και του Σαρλερουά, ο διευθυντής του οποίου έκανε λόγο για «πραγματική καταστροφή».
Τα τρένα σταμάτησαν επίσης να κινούνται την Κυριακή το βράδυ και για τη Δευτέρα δεν προβλέπεται κανένα δρομολόγιο Thalys, TGV ή Eurostar (για το Λονδίνο) που να διέρχεται από το Βέλγιο. Η εμπορική ναυσιπλοΐα προς και από τα λιμάνια του Ζεεμπρούγκε και της Αμβέρσας σταμάτησε από χθες για λόγους ασφαλείας.
Κανένα λεωφορείο, τραμ ή συρμός του μετρό δεν θα κυκλοφορήσει σήμερα, στη Φλάνδρα όπως και στη Βαλλονία. Ένα συνδικάτο οδηγών φορτηγών απείλησε να αποκλείσει τους αυτοκινητοδρόμους από σήμερα το πρωί.
Τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, οι φυλακές, οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τα νοσοκομεία, όπου γίνονται δεκτά μόνον επείγοντα περιστατικά, συμμετέχουν επίσης στην απεργία αυτή που οργανώθηκε από τα τρία μεγάλα συνδικάτα, το FGTB (σοσιαλιστικό), το CSC (χριστιανικό) και το CGSLB (φιλελεύθερο).
Η Συνδικαλιστική Ένωση Δικαστών (ASM) συμμετέχει κι αυτή στην κινητοποίηση καταγγέλλοντας πως «τίθενται σε κίνδυνο οι δημόσιες υπηρεσίες». Οι δημοσιογράφοι του ραδιοφώνου συμμετέχουν επίσης ενώ δεν θα κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες.
Οι τομείς της βιομηχανίας και της διανομής, όπως και τα ταχυδρομεία και οι υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων θα λειτουργήσουν επίσης στο ρελαντί ή θα σταματήσουν να λειτουργούν. Οι απεργοί ενδέχεται να κλείσουν με οδοφράγματα τις προσβάσεις στις επιχειρήσεις και τις βιομηχανικές ζώνες.
Τα συνδικάτα είχαν συγκεντρώσει τον αριθμό ρεκόρ των 120.000 ανθρώπων σε μια διαδήλωση που πραγματοποίησαν στις 6 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Τάσσονται κατηγορηματικά εναντίον των περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες, τον πολιτισμό ή τις μεταφορές που αποφασίσθηκαν για τα πέντε επόμενα χρόνια από τη νέα κυβέρνηση, η οποία προβλέπει επίσης να εγκαταλείψει το 2015 την αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή των μισθών.