Οι έγκλειστοι χρυσαυγίτες θα μεταχθούν αύριο, Τετάρτη, στη Βουλή.
Ο εισαγγελέας των φυλακών Κορυδαλλού έκανε δεκτό το αίτημά τους προκειμενου να παραστούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της πρώτης ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι προφυλακισμένοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση βουλευτές της Χρυσής Αυγής, είχαν υποβάλει αίτηση για να μεταχθούν στην Βουλή στις τρεις ψηφοφορίες – στις 17, 23 και 29 Δεκεμβρίου.
Νίκος Αλιβιζάτος: «Δεν δικαιολογείται άδεια για να ψηφίσουν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής»
Εν όψει των συζητήσεων που έχουν ξεκινήσει γύρω από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητήσαμε τη γνώμη του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκου Αλιβιζάτου για το ζήτημα της ψήφου των βουλευτών της Χρυσής Αυγής που είναι προφυλακισμένοι. Η επιστημονική άποψη του συνταγματολόγου είναι ότι δεν προβλέπεται ειδική άδεια που θα τους επιτρέψει να ψηφίσουν:
O Kανονισμός της Βουλής επιτρέπει την εξ αποστάσεως ψηφοφορία βουλευτών μόνον όταν αυτοί μετέχουν σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό (άρθρο 70Α). Δεν προβλέπει τίποτα για βουλευτές που κρατούνται είτε ως κατάδικοι είτε ως υπόδικοι, όπως είναι εν προκειμένω οι κρατούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Ως εκ τούτου, την απάντηση στο ερώτημά σας θα πρέπει να την αναζητήσετε στις γενικές διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα για τις άδειες των κρατουμένων (άρθρα 54 & επ.). Αυτές επιτρέπονται και για «έκτακτες» και «απρόβλεπτες» προσωπικές ανάγκες των κρατουμένων -οικογενειακές, επαγγελματικές ή άλλες-, προβλέπεται δε η χορήγησή τους από τον εισαγγελέα φυλακών.
Η συμμετοχή σε ψηφοφορία της Βουλής δεν συνιστά, κατά τη γνώμη μου, τέτοια ανάγκη, αφού δεν συνδέεται με την προσωπική κατάσταση των κρατουμένων, αλλά με τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Αν αυτή δεν εξυπηρετείται με την αυτοπρόσωπη παρουσία των κρατούμενων βουλευτών, αλλά πιθανολογείται βάσιμα ότι θα διαταραχθεί, και μάλιστα ουσιωδώς από αυτήν (όπως εν προκειμένω), η άδεια, κατά τη γνώμη μου, δεν θα πρέπει να δίδεται. Πολύ περισσότερο που η άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων δεν θα μπορούσε σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί ότι συνιστά «επαγγελματική» υποχρέωση των κρατουμένων.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την συμμετοχή στην ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, φρονώ ότι δεν δικαιολογείται η χορήγηση άδειας στους κρατούμενους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Διότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η απαιτούμενη πλειοψηφία υπολογίζεται με βάση τον συνολικό αριθμό των βουλευτών (δηλαδή τους 300) και όχι τον αριθμό των παρόντων. Επομένως, η αυτοπρόσωπη παρουσία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής δεν θα εισέφερε οτιδήποτε. Δεν δικαιολογείται, όμως, ούτε και για πολιτικούς λόγους αφού, όπως θέλω να πιστεύω, κανένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα μπορούσε να σταθεί αν είχε εκλεγεί χάρη στις ψήφους των βουλευτών ενός κόμματος απροκάλυπτα νεοναζιστικής ιδεολογίας, το οποίο δεν αποδέχεται απλώς τη χρήση της βίας «όταν οι συνθήκες ωριμάσουν», αλλά τη χρησιμοποιεί από σήμερα, για την προβολή των απόψεών του.
Ομως, ούτε και άδεια που χορηγήθηκε στο παρελθόν σε κρατούμενους της Χρυσής Αυγής για να μεταβούν στη Βουλή στο πλαίσιο της διαδικασίας για την άρση της ασυλίας τους ήταν αναγκαία. Διότι οι εγκαλούμενοι μπορούσαν κάλλιστα να απολογηθούν εξ αποστάσεως, με skype ή με μετάβαση αντιπροσωπείας της Βουλής στον Κορυδαλλό. Σε κάθε περίπτωση, η χορήγηση της άδειας αυτής δεν συνιστά «προηγούμενο» για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διότι άλλο η άδεια που χορηγείται για την άσκηση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των κατηγορουμένων, και άλλο για τη συμμετοχή στο έργο ενός συλλογικού οργάνου, το οποίο οι ίδιοι έχουν κατ’ επανάληψη φροντίσει να στολίσουν με χαρακτηρισμούς όπως «πουλημένο», «ξεφτιλισμένο» και άλλους, διευκρινίζοντας μάλιστα διά στόματος του άλλοτε εκπροσώπου τους ότι μετέχουν σε αυτό μόνο για να εκμεταλλευθούν τα «πλεονεκτήματα», που «ηλιθίως» τους αναγνωρίζει η «αστική» δημοκρατία. (Εφημερίδα των Συντακτών)
Πηγή: left.gr