Το Μαξίμου απορρίπτει την εκδοχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού από την παρούσα Βουλή με άλλα πρόσωπα στο τιμόνι. (Την πρότεινε προ ημερών ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ χθες την έθεσε δημοσίως ο ανεξάρτητος, πρώην ΑΝΕΛ, Γιάννης Κουράκος, ως προϋπόθεση για να ψηφίσει «ναι» στην τρίτη ψηφοφορία).
Απορρίπτει επίσης μία συναινετική συμφωνία για εκλογή Προέδρου και εκλογές στα τέλη του 2015 – πρόκειται για την πρόταση «των οκτώ» πρώην και νυν βουλευτών της ΔΗΜΑΡ υπό τον Σπύρο Λυκούδη.
Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, μία τέτοια πρόταση (σ.σ. εννοεί την δεύτερη, διότι την πρώτη δεν την συζητούν καν…) θα οδηγήσει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ενώ οι εκλογές πριν από την εκπνοή του επόμενου έτους θα είναι καταστροφή διότι «θα συμπέσουν με την προετοιμασία για την ολοκλήρωση της γραμμής πιστωτικής στήριξης».
«Πολιτικές πρωτοβουλίες θα πάρουμε προκειμένου να μεταπεισθούν τουλάχιστον 15 ανεξάρτητοι βουλευτές και άλλοι 10 από τους νυν της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ», λένε στελέχη του Μαξίμου, εννοώντας (και) ένα κυβερνητικό άνοιγμα «στις ευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις» εάν επιτευχθεί η Προεδρική εκλογή.
Εάν όχι; «Καθαρές λύσεις», απαντούν, διευκρινίζοντας ότι «θα πάμε σε εκλογές» το νωρίτερο δυνατό – «στις 25 Ιανουαρίου ή το πολυ την 1η Φεβρουαρίου»…
ΠΑΣΟΚ: «Εμείς τουλάχιστον» θέλουμε συναίνεση…
Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται «ανοικτό» σε οποιαδήποτε πρόταση μπορεί να οδηγήσει σε εκλογή προέδρου και αποτροπή των πρόωρων εκλογών: «μας ενδιαφέρει η εθνική συνεννόηση. Εμείς τουλάχιστον είμαστε ανοιχτοί για να τα συζητήσουμε όλα”, είπε ο Ευ.Βενιζέλος στους βουλευτές του λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία.
Το “εμείς τουλάχιστον” ήταν αιχμή στην αρνητική απάντηση που φέρεται να του έδωσε λίγο νωρίτερα ο κ.Σαμαράς στις παραπάνω προτάσεις.
Επιχειρώντας άλλο ένα άνοιγμα στη ΔΗΜΑΡ (και στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά ορισμένους) με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, ο κ.Βενιζέλος πρόσθεσε με νόημα ότι το κόμμα του “θεωρεί βλαπτικές τις εκλογές αλλά δεν τις φοβάται, λειτούργησε και λειτουργεί ως εγγυητής της σταθερότητας γι΄ αυτό έχει σημασία η ενότητα του χώρου της δημοκρατικής παράταξης»…
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πάντως, επιμένουν ότι “η προσφυγή στις κάλπες έχει κριθεί” και ότι αυτή η εξέλιξη “ανακουφίζει” την Χ.Τρικούπη λόγω (και) του ανταγωνισμού της με τον επανεμφανισθέντα Γιώργο Παπανδρέου και το πλαγιοκόπημα του Ποταμιού…
Πηγή:www.capital.gr