Οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας και η εισαγγελία του Παρισιού αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αστυνομικής επέμβασης στο τυπογραφείο του Νταμαρτάν-αν-Γκελ και στο εβραϊκό σούπερ μάρκετ στις Vincennes άρχισαν με το σταγονόμετρο να διαρρέουν πληροφορίες γύρω από τους τρεις τρομοκράτες που αιματοκύλισαν τη γαλλική πρωτεύουσα από την περασμένη Τετάρτη έως και χθες, Παρασκευή.
Στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκονται οι επαφές, τα ταξίδια και οι τηλεφωνικές συνομιλίες των αδερφών Σερίφ και Σαΐντ Κουασί καθώς και του Αμεντί Κουλιμπαλί που έπεσαν νεκροί από τα πυρά των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας κατά τη διάρκεια των δύο επιχειρήσεων την Παρασκευή στις 17.00 το απόγευμα.
Παρόλα αυτά, η ιχνηλάτηση των μονοπατιών που ακολούθησαν οι αδελφοί Κουασί από το 2005 μέχρι και χθες, δίνει μία πρώτη εικόνα των σχέσεων που τα δύο αδέρφια διατηρούσαν με την πλέον επίφοβη οργάνωση της Αλ Κάιντα, την περίφημη ΑQPA, που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην Υεμένη.
Κατά τη διάρκεια της ομηρίας στην μικρή εκτυπωτική επιχείρηση στο Νταμαρτάν-αν-Γκελ, ο τηλεοπτικός σταθμός BFM-TV κατάφερε να επικοινωνήσει με έναν από τους αδερφούς-τρομοκράτες, τον Σερίφ Κουασί, καθώς και με τον δράστη της ομηρίας στις Vincennes, τον Αμεντί Κουλιμπαλί. Και τα δύο αυτά ηχητικά-τηλεοπτικά ντοκουμέντα μεταδόθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό μετά την ολοκλήρωση των αστυνομικών επιχειρήσεων δίνοντας έτσι και ένα στίγμα για το πώς συμπεριφέρονται τα τηλεοπτικά κανάλια και η δημοσιογραφία σε κρίσιμες στιγμές για τη δημόσια ασφάλεια που αποτελεί ενέργεια και αναφορά για τον τρόπο μετάδοσης τέτοιων γεγονότων σε περιβάλλον μείζονος κρίσης.
Σύμφωνα λοιπόν με το ντοκουμέντο που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός, ο Σερίφ Κουασί στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους δημοσιογράφους, οι οποίοι τηλεφώνησαν στο τυπογραφείο το πρωί της Παρασκευής, δήλωσε ξεκάθαρα: «Είχα σταλεί , εγώ, ο Σερίφ Κουασί, από την Αλ Κάιντα στην Υεμένη. Πήγα εκεί και ήταν ο σεΐχης Anouar Al-Awlaki, ο οποίος και με χρηματοδότησε».
Η αναφορά αυτή είναι σημαντική διότι επικαλείται ένα πρόσωπο το οποίο σκοτώθηκε από μία επίθεση της CIA με μη επανδρωμένο αεροσκάφος το 2011. Η πληροφορία αυτή συνάδει με το καταγεγραμμένο στοιχείο από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ότι ο Σερίφ Κουασί είχε πραγματοποιήσει ταξίδι στην Υεμένη το 2011.
Τηλεοπτική παρέμβαση ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα Υεμένης
Το δεύτερο στοιχείο που πιστοποιεί την ύπαρξη σχέσεων -τουλάχιστον σε ορισμένα επίπεδα- των αδελφών Κουασί με την οργάνωση της Αλ Κάιντα στην Υεμένη αποτελεί το γεγονός ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αστυνομικών επιχειρήσεων στο Παρίσι μεταδόθηκε βίντεο από το δίκτυο των τζιχαντιστών FITE με δηλώσεις του ηγετικού στελέχους της AQPA Haraph al-Mazari, με τις οποίες εκφράζει την ικανοποίησή του για την «επίθεση» που πραγματοποιήθηκε από τους αδελφούς Κουασί ενάντια του Charlie Hebdo την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου.
Την Παρασκευή το βράδυ ένας άλλος υπεύθυνος της AQPA επιβεβαίωνε στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων AP πως η οργάνωση αυτή είχε δώσει εντολή για την επίθεση. Αυτή η ανακοίνωση μεταδόθηκε επίσης από την ιστοσελίδα «The Intercept». Στοιχεία αυτής της ανακοίνωσης μεταδόθηκαν αργότερα μέσω Twitter από λογαριασμούς στο Διαδίκτυο που παραπέμπουν σε γνωστά άτομα του κύκλου της AQPA. Σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, η AQPA καθυστέρησε να αναλάβει την ευθύνη των ενεργειών αυτών στο Παρίσι «για λόγους ασφαλείας των δραστών».
Παρόλα αυτά, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και η εισαγγελία δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να γνωρίζουν με λεπτομέρειες το επίπεδο της ενσωμάτωσης των αδελφών Κουασί στην οργάνωση της Αλ Κάιντα AQPA. Δεν γνωρίζουν επίσης το κατά πόσο η οργάνωση αυτή ήταν κάτι περισσότερο από πνευματικός καθοδηγητής των τρομοκρατικών ενεργειών των αδελφών Κουασί, δηλαδή, οι γαλλικές Αρχές δεν γνωρίζουν το κατά πόσο η Αλ Κάιντα της Υεμένης εκπαίδευσε, οργάνωσε και χρηματοδότησε τις ενέργειες των δύο αδερφών.
Ο εισαγγελέας του Παρισιού, François Molins, επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής πως ο μικρότερος αδελφός Κουασί ταξίδεψε και παρέμεινε στην Υεμένη το 2011. Επιβεβαιώθηκε επίσης πως οι επίσημες Αρχές της Υεμένης από την περασμένη Τετάρτη ερευνούν τη σχέση της AQPA με την επίθεση στο Charlie Hebdo, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την πρεσβεία της Υεμένης στην Ουάσιγκτον. Οι Αρχές της Υεμένης υποψιάζονται ότι ο άλλος αδερφός, ο Σαΐντ Κουασί, εκπαιδεύτηκε και πολέμησε με τους πυρήνες της AQPA στην επαρχεία της Υεμένης ABYAN στα νότια της χώρας. Την πληροφορία αυτή μετάδωσε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων AP την Παρασκευή. Κατά το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων, οι υπηρεσίες πληροφορίων των ΗΠΑ εκφράζουν την άποψη ότι ο Σαΐντ Κουασί είχε εκπαιδευθεί με στόχο την πραγματοποίηση των επιθέσεων κατά της Γαλλίας.
Σύμφωνα με άλλη επίσημη πηγή από την κυβέρνηση της Υεμένης στην οποία αναφέρεται το Associated Press (AP) ο Σαΐντ Κουασί ενδεχομένως να συμπεριλαμβάνεται σε εκείνα τα άτομα, τα οποία απελάθηκαν από την Υεμένη το 2012, πρόκειται κυρίως για ξένους σπουδαστές, επειδή υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις πως διατηρούσαν σχέσεις με την Αλ Κάιντα χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα ότι μετέβησαν στην Υεμένη για να μάθουν την αραβική γλώσσα.
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από τις Αρχές της Υεμένης στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο Σαΐντ Κουασί διέμεινε και στη μικρή πόλη Shihr, που είναι ένα μικρό λιμάνι ψαράδων στην αραβική θάλασσα και όπου είναι η έδρα των Σαλαφιστών της Υεμένης, που είναι ένα σουνιτικό κίνημα το οποίο μάχεται για την επιστροφή του Ισλάμ στις ρίζες του. Το μικρό αυτό λιμάνι προσελκύει ξένους από όλο τον κόσμο και εκείνη την εποχή (2011) στην πόλη αυτή ζούσαν τουλάχιστον 200 με 300 Γάλλοι υπήκοοι, οι οποίοι κατά την πλειοψηφία τους είχαν προσηλυτιστεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί και να ληφθεί σοβαρά υπόψιν ότι ο μικρότερος των αδελφών Κουασί είχε συλληφθεί το 2005 για ελάσσονος σημασία ποινικά αδικήματα και είχε φυλακιστεί μετά από δίκη, για να αφεθεί ελεύθερος μετά την παρέλευση 18μήνου χωρίς ωστόσο να καθίσταται σαφές το εάν οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας γνώριζαν με λεπτομέρειες το γεγονός ότι μέσα είχε προσηλυτιστεί από κάποιον αυτοαποκαλούμενο ιμάμη ηλικίας 26 ετών, ο οποίος φέρεται να ήταν και ο στρατολόγος της φυλακής για λογαριασμό της Αλ Κάιντα.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στις γαλλικές φυλακές, όπου στην κυριολεξία στοιβάζονται νεαροί Γάλλοι αραβικής καταγωγής, κυρίως λόγω μικρής ή μεσαίας παραβατικότητας που ζουν στα γνωστά προάστια Γκέτο, γύρω από το Παρίσι.
Η ιδιαίτερη αυτή «επιδημία» στρατολόγησης νεαρών Γάλλων που βρίσκονται στις γαλλικές φυλακές έχει ήδη τεθεί από την Τετάρτη επί τάπητος από όλα τα γαλλικά ΜΜΕ, με δεδομένο ότι τα νεαρά αυτά άτομα τρίτης κυρίως γενιάς μεταναστών από τη βόρειο Αφρική ζουν σε περιβάλλον απόλυτης ανέχειας, απομόνωσης αλλά και ανεργίας. Το ποσοστό ανεργίας στους νεαρούς μουσουλμάνους Γάλλους πολίτες ανέρχεται στο 90% όταν το μέσο ποσοστό ανεργίας στους νεαρούς Γάλλους πολίτες ανεξαρτήτου καταγωγής ανέρχεται στο 25%.
Από τη στιγμή της τραγωδίας στο Charlie Hebdo άρχισαν να δημοσιεύονται στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι τα νεαρά αυτά παιδιά των Γκέτο του Παρισιού ζουν σε κατάσταση πλήρους άγνοιας, αναλφαβητισμού, φτώχειας και αδυναμίας εύρεσης εργασίας με αποτέλεσμα από πολύ μικρή ηλικίας να εντάσσονται στα κυκλώματα μικρής και μεσαίας παραβατικότητας, να φυλακίζονται και μέσα από το σωφρονιστικό σύστημα να εξέρχονται ενταγμένοι σε κυκλώματα τζιχαντιστών. Οι αυτοαποκαλούμενοι ιμάμηδες στις φυλακές που δεν έχουν καμία σχέση με τους επίσημους μουσουλμανικούς φορείς στη Γαλλία, προσφέρουν στα παιδιά αυτά πολιτική ταυτότητα, πολιτικό μοντέλο, ένα Θεό, τον Αλλάχ και ένα καθοδηγητή, τον προφήτη Μωάμεθ, κατασκευάζοντας έτσι τζιχαντιστές που στη συνέχεια είναι έτοιμοι ως «μοναχικοί λύκοι» ή ως μικρές ομάδες να δράσουν αυτόνομα, ανάλογα με τις οδηγίες.
Είναι ενδεικτικό ότι οι γαλλικές Αρχές ασφαλείας γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα για το περίφημο δίκτυο τζιχαντιστών του 19ου διαμερίσματος του Παρισιού και μάλιστα αποκαλούσαν το δίκτυο αυτό «η θυγατρική του 19ου». Σε αυτό το δίκτυο είχαν ενταχθεί οι αδερφοί Κουασί και από ότι φαίνεται και ο δράστης της ομηρίας στις Vincennes καθώς και η νεαρή κοπέλα 26 ετών, η οποία αναζητείται. Πρόκειται για την Χαγιάτ Μπουμεντιέν, η οποία κατά τον εισαγγελέα του Παρισιού είχε ανταλλάξει τουλάχιστον 500 τηλεφωνικές συνομιλίες με το κινητό της τους τελευταίους μήνες με την σύντροφο ενός εκ των αδερφών Κουασί.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αν και οι αδερφοί Κουασί φέρονταν να ανήκαν στο δίκτυο της αλ Κάιντα, ο δράστης της ομηρίας στις Vincennes υποστήριζε μιλώντας και αυτός με τους φίλους και συντρόφους του ότι ανήκε στο δίκτυο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ. Ως γνωστόν οι δύο αυτές οργανώσεις βρίσκονται στα μαχαίρια και για τον λόγο αυτό το Ισλαμικό Κράτος σε τηλεοπτική εκπομπή διάθεσε μόλις 25 δευτερόλεπτα για να αναφερθεί στο χτύπημα κατά του Charlie Hebdo αποκαλώντας τους δράστες, αδερφούς Κουασί, τζιχαντιστές που είναι για τους γνώστες των τεκταινόμενων στη μέση ανατολή όρος ουδέτερος και όχι ως Μουζαχεντίν που κατά το Ισλαμικό Κράτος θα σήμαινε ότι εντάσσονται στις δικές του γραμμές πάλης και άρα πολεμούν ως μάρτυρες του Ισλάμ.