Το τεχνικό κείμενο που εκδόθηκε αμέσως μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι, εξειδίκευσε τα «κριτήρια» ένταξης και της Ελλάδας στο πρόγραμμα για τα οποία είχε μιλήσει στη συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Από το τεχνικό κείμενο προκύπτει ότι το να είναι η Ελλάδα σε πρόγραμμα –κάτι που ήταν γνωστό και προεξοφλημένο και πριν από τις ανακοινώσεις του κ. Ντράγκι- δεν είναι η μοναδική προϋπόθεση που αφορά στην Ελλάδα. Ρητά αναφέρεται ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της οικονομίας και μάλιστα θετικά, αγορά ελληνικών ομολόγων δεν πρόκειται να γίνει.
Ο συνδυασμός «πρόγραμμα-θετική αξιολόγηση» απαντά και στο ερώτημα τι πρόκειται να γίνει αμέσως μετά τις εκλογές
Ο συνδυασμός «πρόγραμμα-θετική αξιολόγηση» απαντά και στο ερώτημα τι πρόκειται να γίνει αμέσως μετά τις εκλογές. Ούτως ή άλλως, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου δεν πρόκειται να υπάρξουν αγορές ομολόγων καθώς το πρόγραμμα ενεργοποιείται από τον Μάρτιο. Και μετά την 1η Μαρτίου όμως, ακόμη και αν η Ελλάδα ζητήσει επιπλέον παράταση του μνημονίου ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, το πρόγραμμα δεν θα αφορά στην Ελλάδα καθώς δεν θα υπάρχει θετική αξιολόγηση.
Γι’ αυτό ο κ. Ντράγκι τοποθέτησε χρονικά την πιθανότητα να γίνουν οι πρώτες αγορές τον Ιούλιο. Έως τότε θα πρέπει να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση, να έχει ολοκληρωθεί θετικά η αξιολόγηση, να έχει υπογραφεί ένα καινούργιο πρόγραμμα (ECCL ή άλλο) και να έχουν απελευθερωθεί τα κονδύλια που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να καλύψει τις μεγάλες λήξεις ομολόγων του καυτού διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου οι οποίες ανέρχονται περίπου στα 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο ερώτημα αν το πρόγραμμα του κ. Ντράγκι μπορεί να γίνει «Ελντοράντο» για την Ελλάδα, η απάντηση που δίνουν έγκυροι αναλυτές, δεν συνδέεται τόσο με την ποσότητα του «χρήματος» που μπορεί να «κόψει» η ΕΚΤ για λογαριασμό της Ελλάδας.
Το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί και από το πότε θα μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα
Άλλωστε το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί και από το πότε θα μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα –λογικά περιθώρια για περαιτέρω καθυστερήσεις δεν υπάρχουν καθώς με δεδομένα τα κεφαλαιακά διαθέσιμα της χώρας δεν φαίνεται άλλη ορατή λύση για να καλυφθούν οι λήξεις του Ιουλίου και του Αυγούστου πέραν του να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους- αλλά και από το ποια θα είναι η συνολική του διάρκεια. Ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε σε ένα πακέτο 60 δισεκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως και έκανε λόγο για διάρκεια έως τον Σεπτέμβριο του 2016. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο το πρόγραμμα να παραταθεί μέχρι να επιτευχθεί ο βασικός στόχος που είναι η επαναφορά του πληθωρισμού στα επίπεδα κοντά στο 2% αλλά και η οριστική απομάκρυνση του κινδύνου του αποπληθωρισμού και της στασιμότητας στην Ευρωζώνη.
Από αυτά τα 60 δις ευρώ στην Ελλάδα αντιστοιχούν σε μηνιαία βάση περίπου τα 1,7 δις ευρώ (αν χρησιμοποιηθεί το ποσοστό συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη που είναι 2,9%) ή στα 1,2 δις. ευρώ τον μήνα αν χρησιμοποιηθεί το ποσοστό συμμετοχής της Τράπεζας της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ (αυτό διαμορφώνεται στο 2,04% αλλά σε αυτό τον δείκτη αναφέρθηκε ο κ. Ντράγκι).
Μεγαλύτερη σημασία από αυτόν καθ’ αυτό τον όγκο των χρημάτων, θα έχει η επίπτωση που θα έχει η ενεργοποίηση του προγράμματος όσον αφορά στο αξιόχρεο των ελληνικών ομολόγων. Εκτιμάται ότι ο συνδυασμός «πρόγραμμα-ολοκλήρωση αξιολόγησης-πρώτες αγορές ομολόγων από την πλευρά της ΕΚΤ (για την ακρίβεια από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδας καθώς οι εθνικές τράπεζες θα σηκώσουν το 80% του βάρους του προγράμματος) θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στα spreads των ομολόγων και ενδεχομένως να επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει ξανά στις αγορές για να αντλήσει κεφάλαια.
Πηγή: thetoc.gr -του Θάνου Τσίρου