Ως ιδιαίτερα σημαντική αξιολογείται η παρέμβαση του πρώην προέδρου του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσάρλς Νταλάρα, του ανθρώπου που χειρίστηκε, εκ μέρους των ιδιωτών πιστωτών, το PSI του 2012, ο οποίος, με συνέντευξή του στην Καθημερινή, προκρίνει την ανάγκη για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του ελληνικού χρέους με συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών.
Όπως λέει, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ «είναι μεν πραγματική, αλλά όχι πολύ σοβαρή», και εξηγεί πως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει «τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και η Ελλάδα να υποπέσουν σε σημαντικά λάθη κατά τη διαχείριση της κατάστασης».
Ερωτηθείς αναφορικά με την ανάγκη «κουρέματος» του εληνικού χρέους, ο κ. Dallara σημειώνει πως το επικεντρώνεται κανείς στο «κούρεμα» είναι «λάθος», και πως «μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους μέσα από πολλούς τρόπους, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων».
«Τόσο τα διμερή δάνεια όσο και αυτά που δόθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορούν να επιμηκυνθούν σημαντικά» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, ο πρώην επικεφαλής του IIF σχολιάζει ότι «είναι ώρα να επιδείξει η Ευρώπη περισσότερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα», ήτοι να υπάρξει κι άλλος δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και να δοθεί ένα μέρος από το πακέτο Juncker.
Ο κ. Dallara δηλώνει επίσης «απόλυτα» πεπεισμένος «για τη μακροπρόθεσμη προοπτική της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων», αναγνωρίζει ότι βραχυπρόθεσμα υπάρχει αβεβαιότητα λόγω των πολιτικών εξελίξεων, ωστόσο, όπως λέει, δεν βλέπει προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες των Βρυξελλών για το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Dallara δηλώνει ότι «όποιος και αν κερδίσει, θα πρέπει η Ευρώπη να τείνει χείρα φιλίας και στήριξης μέσω επενδύσεων, και όχι να απειλεί και να εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας και για το πού ανήκει η Ελλάδα».
Πηγή:www.capital.gr