ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Η αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες θα απασχοληθεί, εκ των πραγμάτων με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς οι εταίροι θα βρεθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες μπροστά σε μία νέα κυβέρνηση και θα αναγκαστούν να συνομιλήσουν με το οικονομικό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα για νέα παράταση, αναδιάρθρωση χρέους, πρωτογενές πλεόνασμα και “τρίτο” δάνειο.
Μέχρι σήμερα το πρωί δεν έχει γίνει γνωστό αν τελικά θα υλοποιηθεί μία σκέψη που υπήρξε χθες βράδυ, να συνοδεύεται δηλαδή ο υπηρεσιακός ΥΠΟΙΚ κ. Γ. Χαρδούβελης στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες σήμερα, σε ανεπίσημο status, από κάποιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της νέας διακυβέρνησης.
Υπήρξαν επίσης πληροφορίες αργά χθες βράδυ, οι οποίες έκαναν λόγο για προ-συνάντηση παραγόντων της Ευρωζώνης μεταξύ των οποίων ο κ. Ντάισελμπλόεμ, ο κ. Γιουνκέρ, ο κ. Μοσχοβισί και ο κ. Ντράγκι ή κάποιος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ παρουσία στελέχους του ΔΝΤ στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν από την σύγκλιση του Eurogroup.
Στόχος της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, είναι να συνεκτιμηθεί η κατάσταση που δημιουργείται με την κυβερνητικά αλλαγή στην Ελλάδα και να επανεκτιμηθούν τα σενάρια που είχε επεξεργασθεί το EuroWorkingGroup.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ΔΝΤ παραμένουν αξιολογούμενα ως κεντρικής σημασίας τα δύο αλληλοσυσχετιζόμενα ζητήματα που θα τεθούν προς συζήτηση και αυτά είναι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και η κατ΄ αντιστοιχεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θέματα, δηλαδή, που είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως φάνηκε και από τις πρώτες δηλώσεις του νικητή των εκλογών.
Όπως γράφει ο Γιάννης Αγγέλης στο capital.gr, αξιοσημείωτο είναι ότι το τελευταίο δεκαήμερο έχουν ενεργοποιηθεί οι νέες εποπτικές αρχές της Ευρωζώνης, το SSM, που έχει επικοινωνήσει με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες κάνοντας “συστάσεις” ως προς την δέουσα στάση τους απέναντι στις εκδόσεις ελληνικών εντόκων γραμματίων.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες ως προς το περιεχόμενο των “συστάσεων”, ενώ τραπεζικοί κύκλοι περιορίζονται στο να σχολιάσουν τις επαφές αυτές ως αναμενόμενες από την στιγμή που ο νέος εποπτικός οργανισμός στελεχώθηκε και άρχισε να λειτουργεί.
Σε όλα τα επίπεδα πάντως οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διαχείρισης και εποπτείας έχουν προγραμματίσει συναντήσεις και επαφές με την ελληνική πλευρά προκειμένου να επανεκτιμηθούν οι διαδικασίες μετά τις εκλογές και την τρέχουσα κατάσταση.
Ο κ. Χαρδούβελης πάντως πρόκειται να ενημερώσει σήμερα το Συμβούλιο για την συνολική κατάσταση της οικονομίας όπως και για το γεγονός ότι οι μεταβολές στην ταμειακή κατάσταση του ελληνικού δημοσίου στην διάρκεια του τελευταίου μήνα έχουν δημιουργήσει σοβαρά επιπλέον προβλήματα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και παρά την θετική επίδραση στα έσοδα η απροσδόκητα καλή πορεία των εισπράξεων του ΕΝΦΙΑ, έχει δημιουργηθεί ταμειακή πίεση λόγω του ότι οι πληρωμές υποχρεώσεων προς τρίτους είχαν αυξηθεί σημαντικά εν όψη εκλογών. Σιωπηρά και χωρίς να υπάρχουν “επίσημες” εντολές είχαν “λυθεί” κάποια… φρένα που εφαρμόζονταν κατά καιρούς προκειμένου να διατηρείται η δημοσιονομική ισορροπία μεταξύ εσόδων και πληρωμών. Η χαλάρωση αυτή έχει αυξήσει σημαντικά το ταμειακό πρόβλημα από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι και την περασμένη εβδομάδα…
Πηγή:www.capital.gr