Μια ημέρα πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, σε «μήνυμά» του στον ιστότοπο επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης, LinkedIn -το οποίο προέτρεψε να διαβάσουν όσοι τον «ακολουθούν» στο Twitter- γράφει για τον Αλέξη Τσίπρα και τις ελληνικές εκλογές.
«Έτοιμος για το ταξίδι μου στη Αθήνα και τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό», έγραψε το βράδυ της Τετάρτης στο Twitter, παραπέμποντας στη συνέχεια στη σελίδα του στο LinkedIn και στο σημείωμά του, στο οποίο κάνει ουσιαστικά μια ανάλυση των πολιτικών εξελίξεων στην χώρα μας, σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον και την κατάσταση στην οικονομία και προειδοποιεί τη νέα κυβέρνηση πως αν λέει σε όλα «όχι», δεν θα επιβιώσει.
Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς, οι εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Ελλάδα επιφύλασσαν μερικές εκπλήξεις.
«Μερικοί ίσως δεν περίμεναν μια τόσο θριαμβευτική νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα», γράφει, προσθέτοντας πως την ίδια έκπληξη προκάλεσαν και κάποιες αντιδράσεις, έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
«Άνθρωποι διαμετρικά αντίθετοι όπως η αρχηγός του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος, Μαρίν Λεπέν και ο Βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ από το UKIP, έσπευσαν να σχολιάσουν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι είναι σημάδι του αναπόφευκτου τέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την ξέρουμε», προσθέτει.
«Τώρα που έχουν περάσει μερικές ημέρες από τις εκλογές και η κυβέρνηση γρήγορα δημιουργήθηκε, τα σχόλια και οι πανηγυρισμοί πρέπει να κάνουν στην άκρη και την θέση τους να πάρουν η ηρεμία και ο ρεαλισμός», αναφέρει και προσθέτει πως το δύσκολο μέρος τώρα αρχίζει.
Ποιο είναι, όμως, αυτό σύμφωνα με τον κ. Σουλτς; Είναι «το να κυβερνάς μια χώρα, να ικανοποιείς τις ανάγκες των πολιτών της, ενώ την ίδια στιγμή να προσπαθείς να κάνεις ένα “άνοιγμα” στους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους».
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, τα προβλήματα της Ελλάδας δεν τελείωσαν τη νύχτα της Κυριακής, καθώς το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει 1,7 φορές μεγαλύτερο από την οικονομία της, η φορολογία συνεχίζει να πιέζει δυσανάλογα τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και πολλές σκληρά εργαζόμενες οικογένειες υποφέρουν, ενώ κάποιοι πλούσιοι μπορούν να αψηφούν τους κανόνες και να φοροδιαφεύγουν. Ο κ. Σουλτς κάνει, μάλιστα, αναφορές και στο πρόβλημα των πελατειακών σχέσεων στην χώρα.
Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς, μεγάλο μέρος της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ «πηγάζει» από το γεγονός ότι είναι «ανέπαφος», αφού δεν είχε βρεθεί στην εξουσία και έτσι ήταν απλό να μιλάει όλο αυτό το διάστημα για πολιτικές κατά της λιτότητας και κατά της τρόικας.
«Αλλά παρά τα “κατά”, κατά τη γνώμη μου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα. Ξέρω καλά τον πρωθυπουργό, κ.Τσίπρα. Είναι ειλικρινής και χαρισματικός και επίσης πιστεύω πως είναι ένας ρεαλιστής πολιτικός», τονίζει.
Ο κ. Σουλτς συνεχίζει αναφέροντας πως την περασμένη Κυριακή, δεν υπήρχε καθόλου «ευρωπαϊκό δράμα» στην Ελλάδα και πως ο κ. Τσίπρας δεν θα βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, καθώς και ότι η ευρωζώνη «δεν θα αναγκάζει την Ελλάδα να αποχωρήσει».
«Αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός», αναφέρει, προσθέτοντας, ωστόσο, πως ο κ. Τσίπρας πρέπει να συνειδητοποιήσει πως για να πετύχει, πρέπει να κάνει προσπάθειες για συμβιβασμούς, τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚ, αν η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια κυβέρνηση που θα λέει «όχι σε όλα», τότε ίσως να είναι μικρής διάρκειας.
Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Σουλτς, αν δραστηριοποιηθεί και αποκτήσει μια «θετική ατζέντα» για να κάνει πιο δίκαιη την χώρα του, αν προχωρήσει σε αξιόπιστες δεσμεύσεις και αν σημειώσει πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων για να κάνει την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρότερες, τότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «θα είναι στο πλευρό του».
Πηγή: protothema.gr