Αιφνίδια τροπή στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα με τους δανειστές προκαλεί το άρθρο του Reza Moghadam, του Βρετανοιρανού πρώην διευθυντή ευρωπαϊκών υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και προϊσταμένου των δυο διαδοχικών επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου στην Ελλάδα, Πωλ Τόμσεν και Ρίτσι Γκογιάλ, δια του οποίου ομολογεί τα λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα και προτείνει μείωση-διαγραφή του ελληνικού χρέους κατά 50%.
Ο Moghadam είναι, τώρα, αντιπρόεδρος των παγκόσμιων αγορών κεφαλαίου στην Morgan Stanley και η αποχώρησή του από το IMF “έλυσε” προφανώς τα χέρια του και μιλά, πλέον, ελεύθερα για τα τερατώδη σφάλματα που διεπράχθησαν στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που είχαν παραδεχθεί παλαιότερα και ο Ντομινίκ Στρος Καν και η Κριστίν Λανγκάρντ αλλά μετά απέσυραν τις “ομολογίες” τους για λόγους ισορροπιών με το Βερολίνο που επέμενε και επιμένει πως το πρόγραμμα είναι επιτυχημένο.
Ο Moghadam ήταν ο επικεφαλής του τμήματος που διαπραγματευόταν με κυβερνήσεις και ινστιτούτα κατα τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης και κατά τη διάρκεια της 20ετούς παρουσίας του στο Ταμείου χειρίστηκε πολλές κρίσεις και προγράμματα του Ταμείου σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Αποχώρησε από το Ταμείο μόλις πριν μερικούς μήνες και, ως εκ τούτου, η παρέμβασή του έχει εξαιρετικά μεγάλη αξία.
Στο άρθρο του στους FT, ο Moghadam επισημαίνει πως η Ευρώπη πρέπει να μειώσει στο μισό το χρέος της Ελλάδας και το πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να επιτυγχάνει για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας της στο μέλλον, με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις από τη χώρα.
Ο κ. Μοκατάμ τονίζει ότι το σημερινό πρόγραμμα της Ελλάδας προβλέπει την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματός της στο 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά. “Αυτό θα απειλούσε την κοινωνική συνοχή και κάθε προοπτική οικονομικής ανάκαμψης. Πολιτικά, είναι ανέφικτο”, αναφέρει ο οικονομολόγος.
Αντίθετα, σημειώνει ο κ. Μοκατάμ, μία σταδιακή ελάφρυνση στου χρέους με όρους μπορεί να μειώσει το ελληνικό χρέος στο μέσο ευρωπαϊκό όρο σε τρία χρόνια. “Αυτό θα ήταν συνεπές με τη βιωσιμότητα του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ, για την οποία πίεση το ΔΝΤ και αποδέχτηκε το Eurogroup το 2012. Και δεν θα εξαρτάται από τις, όπως αποδείχτηκε, υπεραισιόδοξες υποθέσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης, τον πληθωρισμό, την κοινωνική συνοχή και τη δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας”, τόνισε ο κ. Μοκατάμ, αναλαμβάνοντας και το μερίδιο ευθύνης του για αυτές, καθώς σημειώνει ότι είχε εμπλακεί στις συζητήσεις της τρόικας από το 2010 έως το 2014.
Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. “Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι έξω από τις κυρίαρχες ελίτ, μπορεί να έχει μεγαλύτερη βούληση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις να προωθήσει μεταρρυθμίσεις. Τα χέρια του μπορεί να λυθούν από την ελάφρυνση της λιτότητας και το πολιτικό επιχείρημα της ελάφρυνσης του χρέους. Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας είναι ήδη κοντά στο 2% του ΑΕΠ, το επίπεδο που απαιτείται για τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής θέσης, εφόσον συμφωνηθεί η ελάφρυνση του χρέους”, αναφέρει ο Μοκατάμ.