Στροφή της γερμανικής πολιτικής τόσο στην Ελλάδα, όσο και συνολικά στην Ευρωζώνη, προτείνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Αντικαγκελάριος της Γερμανίας στην κυβέρνηση Σρέντερ (σ.σ όταν η Ελλάδα έγινε δεκτή στην Ευρωζώνη), Γιόσκα Φίσερ. Με άρθρο του στην εφημερίδα Guardian, ο κ. Φίσερ υποστηρίζει πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές στην Ελλάδα είναι μια σαφής ήττα της πολιτικής λιτότητας που έχει επιλέξει η Γερμανία για τη διάσωση του ευρώ. «Δεν έχει περάσει πολύς καιρός όταν πολιτικοί και δημοσιογράφοι στη Γερμανία υποστήριζαν πως η κρίση του ευρώ αποτελεί παρελθόν. Η Γερμανία και η Ε.Ε. πίστευαν πως είχαν ξεπεράσει τη θύελλα. Σήμερα ξέρουμε πως αυτό ήταν ένα ακόμα λάθος σε μια διαρκή κρίση» υποστηρίζει ο κ. Φίσερ.
«Οι προειδοποιήσεις για μια σοβαρή πολιτική αντίδραση δεν εισακούστηκαν. Τις επισκίασε το ταμπού του πληθωρισμού που υπάρχει στη Γερμανία. Η καγκελάριος Μέρκελ επέμεινε πεισματικά πως η λιτότητα ήταν απαραίτητη για την οικονομική ανάκαμψη. Η Ε.Ε. δεν μπορούσε παρά να ακολουθήσει αυτή τη θέση. Τώρα με τους Έλληνες ψηφοφόρους να διώχνουν την εξουθενωμένη και διεφθαρμένη πολιτική ελίτ, επιλέγοντας ένα κόμμα που έχει ορκιστεί να σταματήσει τη λιτότητα, η αντίδραση έφθασε», γράφει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
Ο κ. Φίσερ υποστηρίζει πως σε περίπτωση που υπάρξει μια συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στην τρόικα, αυτή θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, ενώ αν δεν υπάρξει τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Όπως, αναφέρει, αν και κανείς δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις που θα έχει στο ευρώ η ελληνική χρεωκοπία, θα έχει σίγουρα αντίκτυπο στο κοινό νόμισμα η αξιοπιστία του οποίου βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. Μια συμβιβαστική λύση θα ήταν η χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας, η οποία θα είχε αντίκτυπο στην εσωτερική πολιτική της Γερμανίας, αλλά πολύ μικρότερη από μια διάλυση της Ευρωζώνης. Όμως η τεράστια δημοτικότητα της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία και η τεράστια αποδοχή της ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματός της της αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών, αρκεί μόνο να πιστέψει στον εαυτό της.
«Μόνο η ανάπτυξη θα καθορίσει το μέλλον της Ευρωζώνης . Ακόμα και στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., χρειάζονται επενδύσεις σε υποδομές…. Η Γερμανία έχει μεγάλο περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών και το μήνυμα από τις εκλογές στην Ελλάδα είναι πως πρέπει να το αξιοποιήσει πριν είναι πολύ αργά» καταλήγει ο κ. Φίσερ.
Πηγή: protothema.gr