Με ολοκληρωμένη πρόταση για το χρέος και τη συμφωνία-γέφυρα που προτείνει, προσέρχεται την Τετάρτη στο έκτακτο Eurogroup η ελληνική πλευρά, όπως δήλωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών ΓΙάνης Βαρουφάκης. Παρόντες στην κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, την ερχόμενη Τετάρτη, θα είναι η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι δανειστές επιδιώκουν να υπάρξει κατ’΄ αρχήν συμφωνία που θα επικυρωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης ημέρας (12/2) και θα εξειδικευθεί στο Eurogroup στις 16 του μήνα.
Θα πρόκειται για το πρώτο τετ-α-τετ της κ. Λαγκάρντ με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στον απόηχο της συνάντησης γνωριμίας που είχε ο κ. Βαρουφάκης με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Η Ελλάδα θα παρουσιάσει μια «ολοκληρωμένη πρόταση» στους εταίρους της στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, πριν την έναρξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου.
Ο κ. Βαρουφάκης είχε νωρίτερα συνάντηση με στελέχη της τράπεζας Lazard, την οποία έχει προσλάβει η Ελλάδα ως σύμβουλο για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup.
ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Όπως σημείωναν κυβερνητικοί παράγοντες, η διαπραγμάτευση θα βασιστεί στα πέντε σημεία που είναι ήδη γνωστά από το τέλος της εβδομάδας. Κυβερνητικοί παράγοντες μέχρι εχθές το βράδυ σημείωναν πως η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των εταίρων, για να συνεχιστεί ο διάλογος, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρις ώρας και δείχνει την τακτική των δανειστών να πιέζουν την Ελλάδα δίχως οι ίδιοι να προχωρούν σε αντιπροτάσεις.
Από τα πέντε σημεία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις παρακάτω αναφορές:
– οι δύο πλευρές θα δεσμεύονται να μην προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες (έτσι καθίσταται σαφές πως η ελληνική πλευρά, σε περίπτωση μη συμφωνίας, θα θεωρεί ότι πολιτικά απελευθερώνεται να εξετάσει τις μονομερείς κινήσεις)
– το πρόγραμμα – γέφυρα δεν επιβαρύνει τους φορολογούμενους των ευρωπαϊκών χωρών
– η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμμματος. Για τη χρηματοδότηση των αναγκών μέχρι τον Ιούνιο που προτείνεται γγια το πρόγραμμα – γέφυρα θα μπορούσαν να χρησημοποιηθούν α) τα 1,9 δισ. ευρώ των κερδών της διακράτησης ελληνικών ομολόγων (βλ. SMP και ANFA) και β) έντοκα γραμμάτια πέραν του ορίου των 15 δισ. ευρώ
– αν συμφωνηθεί το πρόγραμμα – γέφυρα που θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο, η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δεσμευτεί σε ένα τετραετές πρόγραμμα, χωρίς όμως επιτήρηση, τύπου Τρόικας. Το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις για τα δημόσια οικονομικά, όπως το ύψος πλεονάσματος και η διάρθρωση εσόδων – δαπανών.
– ιδιαίτερη έμφαση στις διαπραγματεύσεις από την ελληνική πλευρά δίνεται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.