Αντιπαράθεση για την Ελλάδα μεταξύ Ομπάμα και Μέρκελ, προέκυψε στη συνάντηση στο Λευκό Οίκο. Οπως μεταδίδει ο ο ανταποκριτής του Εθνους, Μιχάλης Ιγνατίου
«Στο γεύμα εργασίας», ο Αμερικανός πρόεδρος είπε, «θα εστιαστούμε στο τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε την οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Προσβλέπω να ακούσω από την Καγκελάριο την εκτίμησή της για το πως η ΕΕ και το ΔΝΤ μπορούν να εργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση για τις προϋποθέσεις, ώστε να βρεθεί τρόπος να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη. Η ανάπτυξη», υπογράμμισε, «είναι καθοριστική και για την Ευρώπη και για τις ΗΠΑ».
Στην εισαγωγική της ομιλία, η κ. Μέρκελ δεν αναφέρθηκε καθόλου στην Ελλάδα, κάτι που προκάλεσε κακή εντύπωση, και λόγω της αναφοράς του Προέδρου Ομπάμα, αλλά και επειδή η ελληνική κρίση παραμένει πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ερωτηθείσα από Γερμανό δημοσιογράφο, αναγκάστηκε να τοποθετηθεί, αλλά δεν έδειξε κανένα σημάδι κάμψης από τις προηγούμενες, σκληρές θέσεις της.
«Την Τετάρτη θα υπάρχει μία συνεδρίαση του Eurogroup κι αυτό που έχει σημασία είναι τι θα παρουσιάσει η Ελλάδα στο τραπέζι σ’ αυτή τη συνεδρίαση, ή ίσως λίγες μέρες αργότερα», αρκέστηκε να πει.
«Ελπίζουμε η Ελλάδα να ανακάμψει εντός της Ευρωζώνης» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Καγκελάριο της Γερμανίας, ‘Αγκελα Μέρκελ, μετά τη σημερινή συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο.
Όπως ανέφερε ο Αμερικανός ηγέτης στην εισαγωγική τοποθέτησή του, κατά τη συνέντευξη Τύπου, «αναμένουμε τις προτάσεις» για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «πρέπει να ανακάμψει η ανάπτυξη της χώρας».
«Ανυπομονώ να ακούσω τις προτάσεις της Άγκελα Μέρκελ για το πώς η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βρει τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι πρωταρχικός ρόλος της Γερμανίας ήταν ανέκαθεν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Οπως σημείωσε, «αυτό που μετράει είναι το τι θα παρουσιάσει η Ελλάδα στο Eurogroup».
Πρόσθεσε δε ότι αναμένει από τη χώρα μας να προσέλθει με μία βιώσιμη πρόταση και μετά να τη συζητήσει.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για τις θέσεις του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας, η κα Μέρκελ είπε:
«Την Τετάρτη, θα υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup και αυτό που έχει σημασία είναι το τι θα θέσει στο τραπέζι η Ελλάδα. Η γερμανική πολιτική, από το 2010, έχει ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, οι βασικοί κανόνες παραμένουν οι ίδιοι: θα πρέπει να προσπαθήσετε (η Ελλάδα) και οι υπόλοιποι θα δείξουν αλληλεγγύη. Τα προγράμματα αποτελούν τη βάση για τις συνομιλίες. Πάντα λέω ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει βιώσιμο πρόγραμμα και θα το συζητήσουμε».
Στην εισαγωγή της τοποθέτηση, πριν να απαντήσει σε ερωτήσεις, η κα Μέρκελ δεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τον πρόεδρο Ομπάμα, σημειώνοντας επίσης ότι «έχουμε επιτύχει αρκετά όσον αφορά την Ευρωζώνη. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα, ειδικά όσον αφορά την ανάπτυξη» και επεσήμανε «ως παράδειγμα επιστροφής στην ανάπτυξη χωρών όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, μετά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν».
Το ζήτημα της Ελλάδας και η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ήταν αναπόφευκτα ανάμεσα στα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση των δύο ηγετών, μαζί με την κρίση στην Ουκρανία και τα μέτρα της Δύσης κατά της Ρωσίας.