“Πάμε καλά αλλά χρειάζεται ακόμα αρκετός χρόνος“, έλεγε αργά χθες το βράδυ στο anatropinews.gr αξιωματούχος που μετέχει στις τεχνικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με την Ελλάδα να δίνει γραπτώς και σε αριθμούς την πρότασή της εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup αύριο, Δευτέρα.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι στις συζητήσεις αυτές δεν τέθηκε ζήτημα περί συμφωνίας, αλλά υπήρξε αμοιβαία κατανόηση. Πλέον, και οι δύο πλευρές θα ενημερώσουν τους πολιτικούς προϊσταμένους τους, με στόχο την οριστικοποίηση δύο κειμένων-θέσεων -της ελληνικής και αυτής των δανειστών-, τα οποία θα παρουσιαστούν στο Eurogroup.
«Παράθυρο» σύγκλισης φαίνεται να υπάρχει σε μία από τις βασικές διεκδικήσεις της κυβέρνησης. Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως είπε και ο υπουργός Επικρατείας στο Mega, Αλέκος Φλαμπουράρης, έχει σχεδόν γίνει αποδεκτός από τους εταίρους.
Σε κάθε περίπτωση, «κόκκινες γραμμές» παραμένουν τα εργασιακά, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι δημοσιονομικοί στόχοι. Στελέχη του ΔΝΤ έλεγαν, πάντως, πως υπάρχουν αρκετά σημεία διαφωνίας με την Αθήνα, ενώ κλίμα συγκρατημένης απαισιοδοξίας μετέδιδαν και κύκλοι της Κομισιόν…
ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΑΘΗΝΑ
Εν όψει του Eurogroup και με πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, πέραν της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί σε τεχνική παράταση και δίδει πολύ μεγάλη σημασία στις διατυπώσεις περί «extension».
Επίσης, δεν ζητά την τελευταία δόση από τον ESM (7,2 δισ. ευρώ), αλλά την επιστροφή κερδών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά δέκα δισ. ευρώ (από οκτώ δισ. ευρώ προηγούμενο αίτημα και πλαφόν σήμερα στα 15 δισ. ευρώ).
Ακόμη, ζητά τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ προς χρήση για την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και, τέλος, θέλει μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ από 3% και 4,5% του ΑΕΠ, που ισχύει για τα έτη 2015-2016.