«Η πρόταση δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφώνησε το Eurogroup της Δευτέρα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπ. Οικονομικών, απορρίπτοντας το ελληνικό αίτημα για 6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης που κατέθεσε ο Γ. Βαρουφάκης προκειμένου να υπάρχει “ομπρέλα” προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα –
Άμεσα απάντησε στο Βερολίνο η Κομισιόν: «Δεν πρέπει κάποιοι να βιάζονται, οι αποφάσεις λαμβάνονται μεταξύ των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης», λένε πηγές της επιτροπής – Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου, τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
- Η επιστολή Βαρουφάκη για την επέκταση της δανειακής συμφωνίας
Τελευταία εξέλιξη: «Η πρόταση δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφώνησε το Eurogroup της Δευτέρα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ απορρίπτοντας το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης. «Η ελληνική πρόταση με βάση τη χρηματοδότηση – γέφυρα δεν πληροί τους όρους του προγράμματος», επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου.
Σε εντελώς αντίθετο μήκος κύματος η Κομισιόν: «Το ελληνικό αίτημα ανοίγει το δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό», ανακοίνωσε νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ αμέσως μετά την ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών κύκλοι της Κομισιόν τόνισαν ότι «η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά» και έστειλαν μήνυμα στο Βερολίνο λέγοντας: «Οι αποφάσεις λαμβάνονται στο επίπεδο των 19. Ας μην βιάζονται ορισμένοι. Στις 3 ξεκινά η διαπραγμάτευση».
Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό. Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξάμηνη παράταση του λεγόμενου «master financial assistance facility agreement». Όπως είπε, ο όρος αυτός περιγράφει το ισχύον πρόγραμμα.
Πρόσθεσε ότι ο κ. Γιούνκερ χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχε εντατικές συζητήσεις με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Διευκρίνισε ότι οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την παράταση θα συζητηθούν σήμερα στο Euroworking Group και αύριο στο Εurogroup. Το έκτακτο Eurogroup θα συνέλθει αύριο Παρασκευή στις 16 ώρα Ελλάδος, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα εξάμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης που απέστειλε το πρωί η Ελλάδα.
Νωρίτερα:
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, απέστειλε στον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, το αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης. Η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε σταθερή στη γραμμή για τον διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από το Μνημόνιο και στο αίτημα για ενδιάμεση συμφωνία 6 μηνών. O Γ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε τη λήψη του ελληνικού αιτήματος που μπαίνει στο μικροσκόπιο του EuroWorking Group. Έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup αποφασίστηκε για αύριο, Παρασκευή, στις 15.00 (16:00 ώρα Ελλάδος) με φυσική παρουσία υπουργών, μετά την κατάθεση του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης. Η διεξαγωγή του έκτακτου Eurogroup με τη φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών και όχι με τηλεδιάσκεψη, υποδηλώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις διαφωνίες της γερμανικής πλευράς με το υποβληθέν από την ελληνική κυβέρνηση αίτημα.
Το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση αξιολογεί αυτήν την ώρα η ομάδα εργασίας του Εurogroup (EuroWorking Group). Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε στο ΑΠΕ ότι τα κράτη – μέλη θα εξετάσουν κατά πόσον το αίτημα είναι ικανοποιητικό και ποια είναι τα “λιγότερο ικανοποιητικά” σημεία, που χρειάζονται περαιτέρω εξειδίκευση. Η Ελλάδα θα πρέπει να στείλει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αίτημά της για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal επικαλούμενη δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου. Ο αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε πως στην επιστολή της η ελληνική κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει κάποια δέσμευση όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 (πληροφορίες: Ναυτεμπορική, ΑΠΕ – ΜΠΕ).