Από το πρωί της Κυριακής πληροφορίες θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να έχει στείλει προσχέδιο των μεταρρυθμίσεων στους εκπροσώπους των θεσμών προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους εταίρους να πουν την άποψή τους και να γίνουν σχετικές διορθώσεις ενόψει της αποστολής της επίσημης υποβολής του καταλόγου τη Δευτέρα.
Σημερινό δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται στη λίστα των εν λόγω μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα είναι κυρίως «διαρθρωτικού χαρακτήρα», όπως υποστήριξε κυβερνητικός αξιωματούχος και δεν θα περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για προβλέψεις όσον αφορά την αύξηση των εσόδων ή την μείωση των εξόδων, ενώ η ίδια πηγή συμπλήρωσε ότι η Αθήνα θα διευκρινίσει τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου των τσιγάρων και των καυσίμων, από τα οποία θα μπορούσε να αντλήσει περίπου 2 με 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
Ωστόσο, σημειώνουν οι Financial Times, παραμένει αδιευκρίνιστο αν στη λίστα θα περιλαμβάνονται και μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση όπως η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ σημειώνουν ότι αν δεν κριθούν επαρκείς τότε θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη.
Το δημοσίευμα των Financial Times, πάντως, εκτός από σκιαγράφηση της λίστας Βαρουφάκη, κάνει και μια εκτενή αναφορά στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στην Αθήνα, στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, την αποδοχή της κυβέρνησης από τον κόσμο με βάση τελευταία δημοσκόπηση αλλά και τις ενστάσεις του Μανώλη Γλέζου.
Συγκεκριμένα, οι Financial Times αναφέρουν ότι παρότι το deal της Αθήνας με τους εταίρους στην Ευρώπη την Παρασκευή σήμανε τη στροφή του Αλέξη Τσίρπα ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας υποστήριζε ότι θα «σκοτώσει το τρέχον πακέτο διάσωσης», δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή δείχνει ότι η αποδοχή της κυβέρνησης φθάνει στο 70% με 80%.
Η εφημερίδα αναφέρεται και στο διάγγελμα του πρωθυπουργού το Σάββατο, λέγοντας ότι μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η λιτότητα τελείωσε, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι η Αθήνα την Παρασκευή κέρδισε τη μάχη αλλά όχι τον πόλεμο και ότι η Ελλάδα θα μπει σε μια νέα φάση διαπραγμάτευσης μέχρι να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία για τη μετάβαση από τις καταστροφικές πολιτικές των Μνημονίων σε πολιτικές που θα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
Πάντως, οι Financial Times δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στις εσωκομματικές επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση για τη συμφωνία της Παρασκευής. «Πολλά μέλη της άκρας αριστεράς τάσης του ΣΥΡΙΖΑ επέκριναν τη συμφωνία ως ένα ολίσθημα, λέγοντας ότι δεν υποβλήθηκε για έγκριση από τις κομματικές δομές, όπως η Κεντρική Επιτροπή», γράφουν και εν συνεχεία αναφέρονται στη σημερινή επιστολή Γλέζου.
Αναφερόμενοι στη συμφωνία της Παρασκευής οι Financial Times γράφουν επικαλούμενες αξιωματούχο που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ότι η ταχέως επιδεινούμενη δημοσιονομική θέση έβαλε έξτρα πίεση στην Αθήνα για να προχωρήσει σε συμφωνία. «Οι πλάτες τους ήταν κολλημένες στον τοίχο» είπε η ίδια πηγή.