Εν μέσω αναταράξεων συνεδριάζει η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ με αρκετά στελέχη προερχόμενα από την Αριστερή Πλατφόρμα και άλλες συνιστώσες να εγείρουν επιφυλάξεις και να αμφισβητούν το κείμενο Βαρουφάκη και τη συμφωνία με τους εταίρους.
Η συνεδρίαση της ΚΟ, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες το βράδυ, αλλά ανεβλήθη λόγω της εμπλοκής στην ψηφοφορία για τον Άδωνι Γεωργιάδη, θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, ακόμα και για το μέρος της εισαγωγικής ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα.
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός ζήτησε την προσοχή όλων, και του υπουργικού συμβουλίου και της Κ.Ο., «για μπορούμε να κυβερνάμε, όχι μόνο για να διαπραγματευόμαστε».
Ζήτησε να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις
«Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα. Να μπούμε σε διαδικασία εξειδίκευσης, να χτίσουμε αξιοπιστία απέναντι στον ελληνικό λαό και στους εταίρους ότι είμαστε μια κυβέρνηση που μπορεί να κάνει τομές σε ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν εδώ και δεκαετίες», φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας.
Στη συνέχεια παρουσίασε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης δεδομένων των συνθηκών, τα οποία είναι:
Ο διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο.
Η απεμπλοκή από τα μνημόνια ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας.
Η ενδιάμεση συμφωνία, που δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό και μέσω της οποίας απεφεύχθη σχέδιο που στόχευε στην ασφυξία της οικονομίας και στην «αριστερή παρένθεση».
Το τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (καταθέσεις κ.λπ.).
«Να χτίσουμε αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους»
Σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που στάλθηκε στους εταίρους μας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης με μια σειρά από στόχους της νέας κυβέρνησης που «πατάνε» στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Επισήμανε, ακόμη, ότι έχει γίνει ένα βήμα, ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ότι η κυβέρνηση κρίνεται από την ικανότητα διαπραγμάτευσης και διακυβέρνησης.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το κυβερνητικό έργο, να εξειδικεύσει τις μεταρρυθμίσεις και να «χτίσει» αξιοπιστία στη βάση της υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων, αλλά και αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους για το ότι «είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες τομές σε ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες».
ΑΓΩΝΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικώνεπιχειρούν να πείσουν τους βουλευτές ότι η συμφωνία που υπεγράφη δεν συνεχίζει το Μνημόνιο και δεν πρόκειται να επιφέρει νέα μέτρα λιτότητας, ωστόσο οι αντιδράσεις είναι αρκετές.
Βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως ο Στάθης Λεωτσάκος και ο Κώστας Λαπαβίτσας, αλλά και βουλευτές που ανήκουν στην ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι ή αποτελούν μόνιμους «διαφωνούντες» της πλειοψηφίας, αναμένεται να εκφράσουν έντονες αντιρρήσεις, κάποιοι δε εξ αυτών να ζητήσουν και δημοψήφισμα ή εκλογές.
Αρκετοί βουλευτές ανησυχούν για τα μέτρα που θα έλθουν στη συνέχεια, αλλά και για την ίδια τη συμφωνία, η κύρωση της οποίας στο Κοινοβούλιο ενδέχεται να επιφέρει απώλειες για την Κουμουνδούρου.
Ωστόσο, το κύριο ίσως ερώτημα είναι εάν η Αριστερή Πλατφόρμα θα επιλέξει τη ρήξη ή απλώς την καταγραφή της διαφωνίας, με όλες τις ενδείξεις να οδηγούν προς τη δεύτερη περίπτωση.