Η κυβέρνηση μπορεί να πέτυχε τη συμφωνία για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και να διαπραγματεύεται, πλέον, δίχως την ασφυκτική πίεση ενός μείζονος προβλήματος ρευστότητας στις τράπεζες, η δαμόκλειος σπάθη, όμως, του χρηματοδοτικού κενού παραμένει και προκαλεί αγωνία στο οικονομικό επιτελείο.
Η κυβέρνηση έχει μόλις δύο εβδομάδες χρόνο για να πετύχει να βρει λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης του κράτους. Μετά τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, η χώρα θεωρείται τυπικά ότι «παραμένει σε πρόγραμμα» για να μην χαθεί η ομπρέλα προστασίας των δανειστών και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ, αλλά οι δόσεις που συνδέονται με την ολοκλήρωση της νέας αξιολόγησης δεν μπορεί να αναμένονται πριν τον Απρίλιο, υπό ιδανικές συνθήκες.
Παλαιές και νέες λύσεις που θα πέφτουν από σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων, πρέπει να οδηγήσουν σε λύση το αργότερο μέχρι την 9η Μαρτίου.
Μία λύση που φαίνεται να επιζητά η κυβέρνηση είναι να της δοθούν «εδώ και τώρα» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ποσό 1,9 δισ. ευρώ. που αντιστοιχεί σε κέρδη από ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Παίρνοντας τα λεφτά αυτά άμεσα, χωρίς αξιολόγηση, το δημόσιο προλαβαίνει να πληρώσει τον Μάρτιο τα 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Και έτσι όμως το πρόβλημα παραμένει για το ποια λύση θα βρεθεί για τους επόμενους μήνες και ιδίως όσο δεν θα εισπράττονται επαρκή έσοδα από φόρους ή από αποκρατικοποιήσεις -και άσχετα από τους δημοσιονομικούς στόχους ή τα πρωτογενή πλεονάσματα που «χαλάρωσαν» ήδη εκ των πραγμάτων λόγω της υστέρησης στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους είναι ελάχιστα πλέον και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν παρά μόνον «για ώρα ανάγκης» (κυρίως όμως για μισθούς και συντάξεις). Ήδη το δημόσιο αντλεί ρευστότητα υποχρεώνοντας τους φορείς γενικής κυβέρνησης να μετατρέψουν τα ταμειακά πλεονάσματά τους σε ρέπος 15 ημερών, για να αναχρηματοδοτείται το κράτος.
Και αυτή η λύση όμως θεωρείται οριακή. Για το λόγο αυτόν, εξετάζονται και λύσεις όπως να ζητηθεί από την ΕΚΤ και τους άλλους «θεσμούς», να δανειστεί τουλάχιστον 4-5 ή και έως 10 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες, εκδίδοντας επιπλέον έντοκα γραμμάτια πέραν από τις προγραμματισμένες εκδόσεις (ήδη έχει καλυφθεί το πλαφόν των 15 δισ. ευρώ).
Πηγή: protothema.gr