Δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση, μέχρι στιγμής, επίσημη τοποθέτηση από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου γύρω από πληροφορίες σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν στις «δανειακές υποχρεώσεις» της Ελλάδας έναντι του ΔΝΤ. Επίσης, οι αξιωματούχοι του Ταμείου, σε κάθε ευκαιρία, επαναλαμβάνουν ότι το ΔΝΤ λειτουργεί με «συγκεκριμένους κανονισμούς» και τα όποια αιτήματα προέρχονται από χώρες που διατηρούν δανειακές συμβάσεις κατατίθενται για συζήτηση και εξέταση στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, έγινε ενημέρωση στα μέλη του Σώματος για τα θέματα της Ελλάδας. Προέδρευσε η γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ μίλησε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πολ Τόμσεν.
Όπως αναφέρεται, η ενημέρωση στηρίχθηκε στο περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε η κα Λαγκάρντ προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με την οποία διατύπωνε την άποψη ότι ο ελληνικός κατάλογος των μεταρρυθμίσεων είναι «επαρκώς περιεκτικός», αποτελώντας «αξιόπιστο σημείο εκκίνησης» και ότι «δεν είναι αρκετά συγκεκριμένος».
Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι «υπάρχει διάθεση» από μέρους της νέας ελληνικής κυβέρνησης για να αναπτύξει τις λεπτομέρειες των σχεδίων της.
Την ίδια στιγμή ωστόσο που η Κριστίν Λαγκάρντ κάνει λόγο για “καλό σημείο εκκίνησης”, πηγές του ΔΝΤ αφήνουν να εννοηθεί ότι εφόσον η Ελλάδα προχωρήσει σε αναβολή της δόσης χωρίς συνεννόηση με την Ουάσινγκτον και τους δανειστές τότε είναι πιθανό να προκληθεί πιστωτικό γεγονός.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega, ακόμα κι αν υποβάλλει σχετικό αίτημα δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει δεκτό και είναι πιθανό να ζητηθεί η υπογραφή ενός τρίτου Μνημονίου.
Την Τετάρτη το βράδυ έγινε έκτακτη σύσκεψη στο Ταμείο για την Ελλάδα με τα στελέχη του ΔΝΤ να μην κρύβουν την καχυποψία τους για τις κινήσεις της Αθήνας, θεωρώντας ότι μπορεί να είναι και μπλόφα.
Πάντως, ο Πολ Τόμσεν υπογράμμισε ότι μπορεί η Αθήνα να ονομάσει όπως θέλει τη νέα συμφωνία, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει Μνημόνιο, καθώς η Ευρώπη απαιτεί τον έλεγχο των μέτρων και γι’ αυτό όλα πρέπει να είναι γραμμένα αναλυτικά.