Την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο καθώς οι πιέσεις προς την Ελλάδα αυξάνονται, σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες -στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής- το ραντεβού του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τους Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Μάριο Ντράγκι, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Ντόναλντ Τουσκ.
Ο πρωθυπουργός έχει δώσει από την Τετάρτη το στίγμα για τη στάση που θα κρατήσει απόψε, καθώς -κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής- τόνισε ότι «δεν κάνουμε πίσω. Πάμε για σκληρή διαπραγμάτευση».
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, χωρίς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, και όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, το απόγευμα θα έχει συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, πριν να ξεκινήσει η προγραμματισμένη για τις 21.00 (ώρα Ελλάδος) επταμερής συνάντηση.
Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός
Σήμερα αναμένεται κατά την κρίσιμη αυτή συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει -μεταξύ άλλων- την εφαρμογή της απόφασης που πήραν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20 Φεβρουαρίου, καθώς και η αξιολόγηση να γίνεται με βάση τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Επίσης, η Αθήνα θα ζητήσει να αρθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης από την ΕΚΤ καθώς και να σταθμιστεί το υψηλό ρίσκο (οικονομικό-γεωπολιτικό) ενός ενδεχόμενου αδιεξόδου.
Βαρύ το κλίμα και δηλώσεις με μηνύματα από τους Ευρωπαίους
Λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μίλησε στη γερμανική Βουλή και αναφέρθηκε στο ελληνικό πρόβλημα τονίζοντας πως δεν αναμένεται να υπάρξει σήμερα απόφαση.
Η κα Μέρκελ αναφέρθηκε στην επικειμένη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Βερολίνο τη Δευτέρα, οπότε και θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη ως πρωθυπουργός.
Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε: «Έχω προσκαλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Βερολίνο τη Δευτέρα και ανυπομονώ για την επίσκεψή του. Θα έχουμε χρόνο να συνομιλήσουμε λεπτομερώς» προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει κανείς να αναμένει λύση από αυτή τη συνάντηση.
Σημείωσε επίσης, ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί, επομένως όλα τα κράτη μέλη πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να γίνουν περισσότερες προσπάθειες.
«Δείξαμε τι μπορούμε να πετύχουμε με αποφασιστική δράση και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει την κρίση σε βιώσιμη βάση μακροπρόθεσμα» δήλωσε η κα Μέρκελ.
Μάρτιν Σουλτς: «Τελειώνει ο χρόνος για την Ελλάδα»
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για ακόμα μία φορά ο Μάρτιν Σουλτς για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μιλώντας ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk, εκτίμησε πώς είναι επικίνδυνη.
Ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί βραχυπρόθεσμα από 2 έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποφύγει την χρεοκοπία. «Ο χρόνος τελειώνει. Κατά συνέπεια θα ήταν καλό η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τις οποίες συμφώνησε να εκπληρώσει. Τότε θα ρεύσει περισσότερο χρήμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γιούνκερ: «Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο»
Την πρόθεσή του να επαναλάβει απόψε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αυτά που του έχει ήδη πει τις δύο προηγούμενες φορές, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε πρωϊνή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe1 και στον δημοσιογράφο Ζαν Πιέρ Ελ Καμπάς.
Η στιχομυθία μεταξύ του Ευρωπαίου αξιωματούχου και του δημοσιογράφου είχε ως εξής:
Καμπάς: Απόψε στη συνάντηση κορυφής θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας. Για τον Γερμανό υπουργό Σόιμπλε, που είναι ένας πραγματικός Ευρωπαίος, τα χρονικά όρια είναι περιορισμένα πλέον για την Ελλάδα. Και εσείς ο ίδιος δεν κρύβετε την ανησυχία σας. Θεωρείτε ότι η σημερινή (ελληνική) κυβέρνηση χρησιμοποιεί διαφορετικές γλώσσες; Άλλη στο Παρίσι, άλλη στην Αθήνα, άλλη στις Βρυξέλλες, άλλη στο Βερολίνο;
Γιούνκερ: Πρώτ΄απ΄όλα να πω ότι αγαπάω πολύ την Ελλάδα και τους Έλληνες και κυρίως αυτούς που υποφέρουν από τις συνέπειες των προγραμμάτων προσαρμογής. Επομένως, θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα και να συμβάλουμε, ώστε να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να βγει από το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται.
Καμπάς: Είστε σίγουρος ότι δεν θα υποχρεωθεί να βγει από την ευρωζώνη;
Γιούνεκρ: Όχι, αλλά πρόκειται για έναν διάλογο, ελπίζω έντιμο, ανάμεσα στην αλληλεγγύη των μεν και τη σταθερότητα των δε.
Καμπάς: Βλέπετε, όμως, ότι έχουμε την αλληλεγγύη των μεν, αλλά όχι τη σταθερότητα των άλλων…
Γιούνκερ: Η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια ξεκίνησε πολλές μεταρρυθμίσεις, πέτυχε πολλές δημοσιονομικές οικονομίες, πέτυχε ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. Δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έκανε πολλές προσπάθειες. Δεν είναι σωστό να λέγεται ότι οι Έλληνες είναι λαός τεμπέληδων…
Καμπάς: Ας μιλήσουμε ξεκάθαρα… Δεν υπάρχει κίνδυνος για έναν νέο σεισμό στην Ευρώπη εξαιτίας της Ελλάδας, που είναι στο χείλος της χρεοκοπίας;
Γιούνκερ: Δεν πιστεύω ότι ένας νέος σεισμός διαφαίνεται στον ορίζοντα, γιατί έχουμε πάρει ήδη μέτρα που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε καλύτερα σε περίπτωση κρίσης. Εάν υπάρξει κρίση…
Καμπάς: Εντάξει, ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Τι σκοπεύετε να πείτε απόψε στον κ. Τσίπρα;
Γιούνκερ: Θα του επαναλάβω αυτά που του έχω πει τις δύο φορές που συναντηθήκαμε. Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, θα πρέπει να λειτουργήσει, έτσι ώστε οι δεσμεύσεις που έχει πάρει σε επίπεδο Γιούρογκρουπ το 2012, και πρόσφατα, να υλοποιηθούν.
Καμπάς: Όταν η κυβέρνηση Τσίπρα ζητάει από τη γερμανική κυβέρνηση αποζημιώσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρείτε ότι είναι ένα ανοιχτό θέμα σήμερα;
Γιούνκερ: Όχι, είναι ένα νομικό πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, που δεν αφορά την Ευρώπη. Θεωρώ, όμως, ότι αυτό το θέμα γύρω από το οποίο δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα η νέα ελληνική κυβέρνηση, αποσπά την προσοχή όλων, από αυτό που είναι σήμερα το αναγκαίο για την Ελλάδα.
Γερμανικά ΜΜΕ: Η ελληνική υπόθεση στα χέρια των ηγετών
Η προγραμματισμένη και η «παράπλευρη» Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες κυριαρχεί στα σχόλια ελληνικού ενδιαφέροντος του γερμανικού Τύπου.
«Τα κράτη της Ευρωζώνης δεν θεωρούν πλέον ότι η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά από τους υπουργούς Οικονομικών», γράφει η Süddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, το γάλλο πρόεδρο Ολάντ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Έτσι οι ανησυχίες γύρω από την παραμονή της Ελλάδας στη νομισματική κοινότητα έγινε πολιτική υπόθεση ηγετών», σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, προσθέτοντας ότι «οι επικεφαλής (σ.σ. κρατών και κυβερνήσεων) θέλουν, σύμφωνα με τα λεγόμενα, να δώσουν για άλλη μία φορά το βράδυ της Πέμπτης την ευκαιρία στον Τσίπρα να αναγνωρίσει την υπογραφείσα στις 20 Φεβρουαρίου κοινή ανακοίνωση των χωρών του ευρώ».
Η εφημερίδα επικαλείται υψηλόβαθμο ευρωπαίο διπλωμάτη, ο οποίος κάνει λόγο για αυξανόμενο εκνευρισμό των εταίρων έναντι της Ελλάδας, ωστόσο, όπως σημειώνεται, «διπλωμάτης της ΕΕ έδωσε την Τετάρτη σήμα λήξης συναγερμού», διευκρινίζοντας στην εφημερίδα του Μονάχου ότι, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν εντός ευρωζώνης, δεν μπορεί να διακρίνει βούληση για εγκατάλειψη της ιδέας της νομισματικής κοινότητας.
Πολιτική λύση επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας
Για «παράπλευρη σύνοδο κορυφής» κάνει λόγο η ιστοσελίδα του Spiegel. Όπως παρατηρεί το γερμανικό περιοδικό, μπορεί η Ελλάδα να μην αποτελεί επισήμως ζήτημα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής, «ωστόσο σε στενό κύκλο θα γίνει διαπραγμάτευση με τον Αλέξη Τσίπρα». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το Βερολίνο υποβαθμίζει τη σημασία της συγκεκριμένης συνάντησης και προσθέτει ότι «ο Τσίπρας δεν πρόκειται να λάβει στις Βρυξέλλες την οικονομική βοήθεια στην οποία ελπίζει».
Όπως δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό ο Νίκολαους Μάιερ-Λάντρουτ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ, το πλαίσιο για τη χορήγηση βοήθειας εξακολουθεί να είναι «η συμφωνία που συνήψε η Ελλάδα στα τέλη Φεβρουαρίου με τους δανειστές της. Κάτι που σημαίνει: Βοήθεια θα υπάρξει μόνο εφόσον υπάρξει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις».
Η Welt, σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες, κάνει λόγο για «το ντιλ-Τσίπρα», επισημαίνοντας ότι η Αθήνα θέλει να παρουσιάσει το σχέδιό της, δηλαδή, όπως αναφέρει η εφημερίδα του Βερολίνο, «νέα δισεκατομμύρια βοήθειας έναντι λιγότερων μεταρρυθμίσεων και μιας χαλάρωσης του προγράμματος λιτότητας». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να επιτύχει μία πολιτική λύση, κάτι που συνιστά «αλλαγή στρατηγικής. Ο Τσίπρας ποντάρει πλέον στο ότι οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των ευρωπαίων δανειστών θα φανούν πιο διαλλακτικοί από ό,τι οι υπουργοί Οικονομικών τους έναντι της Αθήνας», εκτιμά η Welt.