Με τον τίτλο «Η Αθήνα θέλει συμβιβασμό στο θέμα των αποζημιώσεων», δημοσιεύεται στην Sueddeutsche Zeitung της Δευτέρας συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο οποίος συναντάται απόψε με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
Εν όψει της συνάντησης Τσίπρα – Μέρκελ, ο έλληνας υπουργός εξωτερικών δείχνει να «ζωγραφίζει το σκηνικό» της αυριανής συζήτησης, παραθέτοντας ζητήματα τα οποία η ελληνική πλευρά θεωρεί μείζονος σημασίας και δεν θα διστάσει έστω να τα ακουμπήσει ως όπλα επάνω στο τραπέζι ακόμη και αν κρίνει ότι δεν πρέπει να τα «αγγίξει» ακόμη.
Σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να μετατοπίσει τη συζήτηση του χρέους από το τεχνικό στο πολιτικό επίπεδο, κινείται και η σχετική δήλωση που έκανε και ο Νίκος Κοτζιάς, λέγοντας πως βλέπει περισσότερο ορθή μια πολιτική αντιμετώπιση του ζητήματος των πολεμικών επανορθώσεων, κάτι που σαφώς την εισάγει στη συνολική κουβέντα, ίσως με την προσδοκία να το μετατρέψει σε ένα χρεώγραφο…
«Πιστεύω ότι πρέπει να βρεθούν δρόμοι να συζητήσουμε με την Γερμανία λογικά για συγκεκριμένα προβλήματα», δηλώνει ο κ. Κοτζιάς και προτείνει την σύσταση Επιτροπής επιστημόνων από τις δύο χώρες: «Πρέπει να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ η εφημερίδα επισημαίνει ότι το θέμα του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον και του Ελληνογερμανικού Εργαστηρίου για τη Νεολαία που ιδρύθηκαν το 2014 επρόκειτο να απασχολήσουν μεταξύ άλλων και την αποψινή συνάντηση των δύο υπουργών.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος ο έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρεται σε ένα «κούρεμα», αλλά χωρίς συγκεκριμένες απαιτήσεις, ενώ ταυτόχρονα «υπενθυμίζει» πως μια οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας θα έχει ποικίλες συνέπειες στην Ευρώπη, με τη χειρότερη εκείνης της γεωπολιτικής αποσταθεροποίησης.
Χαρακτηρίζοντας την Άνγκελα Μέρκελ ως έναν «πολύ λογικό άνθρωπο που σκέφτεται το μέλλον της Ευρώπης», λέει συγκεκριμένα πως «είναι σημαντικό για την Ευρώπη να μην αποσταθεροποιηθεί η Ελλάδα – επειδή θα μπορούσαν έτσι «εκατομμύρια άνθρωποι» από την Μέση Ανατολή να πάρουν τον δρόμο για τον Βορρά».
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι «οι αριθμοί για τις συντάξεις στην Ελλάδα οι οποίοι κυκλοφορούν στους κύκλους των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα ένταση στην πλευρά CDU και CSU, καθώς αποδεικνύουν ότι για πολλούς η κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι λένε οι αντίπαλοι της πολιτικής λιτότητας.