«Θερμές» χαρακτήρισε τις επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα η Γερμανίδα Καγκελάριος αμέσως μετά την λήξη της, μεταξύ τους, συνάντησης στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.
Η κ. Μέρκελ υποστήριξε ότι επικράτησε καλή διάθεση συνεργασίας, η οποία επιτρέπει να θιχτούν και δύσκολα θέματα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Επεσήμανε, επίσης, ότι και οι δύο χώρες είναι στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αντιμετωπίζουν κοινές γεωπολιτικές προκλήσεις. Τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να γίνουν προσπάθειες διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, ν ‘αντιμετωπιστεί η υψηλή ανεργία και οι συνέπειες της ύφεσης.
«Θέλουμε να συνεργαστούμε με το δυνατό καλύτερο τρόπο. Θέλουμε σαφή οικονομικά στοιχεία και πότε θα γίνουμε οι μεταρρυθμίσεις. Θα ήθελα όμως η Ελλάδα να γίνει μια εύρωστη χώρα, να βγει από το τέλμα της ανεργίας »σημείωσε η Μέρκελ, τονίζοντας την ίδια στιγμή όμως πως θα πρέπει να υπάρχει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Παράλληλα δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα πρέπει να προχωρήσουν.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε δύο βασικές θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνηση. Η πρώτη είναι, όπως είπε, ότι η Ελλάδα συμπληρώνει σε λίγο πέντε χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης που επέφερε μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, ένα πρόγραμμα που παρά το γεγονός ότι ήταν πρωτοφανές σε ό, τι αφορά στην προσαρμογή και στον χρόνο προσαρμογής, κατά την εκτίμησή της νέας κυβέρνησης δεν ήταν την επιτυχία ιστορία γιατί είχε τρομακτικές επιπτώσεις στην οικονομία, μείωσε κατά 25% το ΑΕΠ, και προκάλεσε τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις, τεράστια ανεργία ιδιαίτερα τσους νέους ανθρώπους κοντά στο 60%, ενώ σημαδεύτηκε και από αδυναμία επίτευξης στόχων κάτι που αποδεικνύεται και από τους σχετικούς δείκτες.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης και στην πρόσφατη έρευνα γερμανικού ιδρύματος που κατέγραψε τεράστια διαφορά στην μείωση των εισοδημάτων ανάμεσα στους φτωχούς και στους πλούσιους στην Ελλάδα και ακόμη μεγαλύτερες διαφορές στην επιβάρυνση των δύο αυτών κοινωνικών ομάδων από φορολογικής άποψης, καθώς οι φόροι αυξήθηκαν κατά 337% και στους πλουσιότερους 9%.
Το δεύτερο σημείο που ανέφερε ο κ. Τσίπρας ως θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι λάθος και πολύ απλουστευτική η θέση ότι για όλα τα δεινά που έχουν βρει την Ελλάδα να λέμε ότι φταίνε οι ξένοι. Εκτός από τις γενικότερες αιτίες που συνδέονται με τα προβλήματα της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, υπάρχουν και ενδεγενείς αιτίες, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ενδεικτικά ότι η αναποτελεσματικότητα του κράτους παραμένει και η φοροδιαφυγή των πλουσίων παραμένει ,.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να γκρεμίσει ό, τι θετικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια αλλά ν ‘αντιμετωπίσει αυτές τις παθογένειες. Και στόχος είναι η πραγματοποίηση μεγάλων και αναγκαίων διαρθρωτικών μετγσρρυθμίσεων, που θα φέρουν κοινωνική δικαιοσύνη, που θα χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή και διαφθορά και θα πληρώσουν μερίδιο στην κρίση αυτοί που μέχρι τώρα δεν έχουν πληρώσει.
Συμπλήρωσε ότι ήταν μια γόνιμη συζήτηση για να προσδιοριστούν τα κοινά σημεία αλλά και διαφορές γιατί μόνο έτσι μπορούν να βρεθούν τρόποι γεφύρωσής τους. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η νέα κυβέρνηση λόγω της αποφασιστικότητάς της αλλά και της κοινωνικής συναίνεσης θα προχωρήσει και θα ολοκληρώσει μια διαδικασία προσαρμογής που θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση.
Τέλος, όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις, ο Αλέξης Τσίπρςα είπε ότι προτεραιότητα είναι να σπάσουμε τα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, διευκρινίζοντας ότι ούτε οι έλληνες είναι τεμπέληδες ούτε οι γερμανοί ευθύνονται για όσα δεινά συμβαίνουν στην Ελλαδα. Προσέθεσε ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να δουλέψουν από κοινού για να καταπολεμήσουν την διαφθορά που κράτησε και επιχειρεί να κρατά την Ελλάδα καθηλωμένη. Σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει την βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης και μια πρώτη πρωτοβουλία θα ήταν η δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη σε σχέση με τα πεπραγμένη της Siemens στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, αναφέρθηκε ότι τρίτο σημείο στις προτεραιότητες για τις διμερείς σχέσεις είναι η επίλυση των σκιών που προέρχονται από το παρελθόν. Είναι ένα ηθικό πρωτίστως θέμα και θα πρέπει να εργαστούν άπό κοινού οι δύο χώρες, και αφορά και τον γερμανικό και τον ελληνικό λαό που έδωσαν μεγάλο φόρο αίματος.
Έκλεισε την τοποθέτησή του επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαφωνεί με σημεία των υπαρουσών συνθηκών αλλά θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της.