Ένα τελείως διαφορετικού χαρακτήρα διαστημικό ταξίδι ξεκίνησε την Παρασκευή από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν καθώς θεωρείται πως βάζει τα θεμέλια για τις επανδρωμένες αποστολές στον πλανήτη Άρη, που όπως όλα τελικά δείχνουν, μάλλον είναι πολύ πιο κοντά χρονικά απ’ όσο πιστεύουμε.
Η αποστολή της NASA με το όνομα “Expedition 43 – One-Year Mission” ήδη ξεκίνησε στις 15:42 τοπική ώρα όταν το Soyuz ΤΜΑ-16Μ εκτοξεύθηκε με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) παίρνοντας μαζί του τέσσερις κοσμοναύτες, οι δυο όμως εκ των οποίων θα επιστρέψουν στη Γη μετά από 350 ημέρες, ξεπερνώντας κατά πολύ το σύνηθες παραμονής που είναι το πολύ έξι μήνες.
Αντικειμενικός σκοπός της αποστολής, η σε βάθος μελέτη του ανθρώπινου οργανισμού αλλά και ψυχισμού, μετά από μακρά παραμονή σε συνθήκες χαμηλής βαρύτητας.
Το σκάφος που αναμένεται να φτάσει στον ISS έξι ώρες μετά την απογείωσή του, πήρε μαζί του δυο μέλη της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαστήματος (Roscosmos) τον Κυβερνήτη Gennady Padalka και τον Μηχανικό Πτήσης Mikhail Kornienko καθώς και τον αμερικανό Μηχανικό Πτήσης της NASA, Scott Kelly.
Από αυτούς, Mikhail Kornienko και Scott Kelly, αποχαιρέτισαν τις οικογένειές τους γνωρίζοντας πως θα ξανασυναντηθούν μαζί τους τον Μάρτιο του 2016, προκειμένου να γίνουν οι ίδιοι αντικείμενα μελέτης, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανοίξουν τις πύλες της γνώσης και θα βγάλουν την αποστολή ανθρώπων στον Άρη από τη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.
Γιατί όμως η αποστολή Expedition 43 θεωρείται τόσο σημαντική; Ο Δρ. John Charles της NASA, απαντά:
«Τα πάντα στο σώμα μας εξαρτώνται από τα υγρά που υπάρχουν μέσα σε αυτό. Συμβαίνει πολλές φορές να σηκωνόμαστε απότομα από το κρεβάτι και να ζαλιζόμαστε ή να δούμε πρήξιμο στα πόδια μας ή να υποφέρουμε από πολύ χαμηλή ή υψηλή πίεση του κυκλοφορικού. Αυτές οι κοινές ασθένειες και πολλές άλλες σπανιότερες που αντιμετωπίζουμε, σχετίζονται όλες με την ποσότητα και την ποιότητα αυτών των υγρών που κυκλοφορούν μέσα μας και διαφοροποιούνται με τη στάση του σώματος.
»Στο διάστημα όμως, και σε συνθήκες χαμηλής ή και μηδενικής βαρύτητας, υγρά όπως το αίμα και το νερό κατευθύνονται ακανόνιστα προς το σώμα, με πιθανό αποτέλεσμα ακόμη και σοβαρές βλάβες της όρασης, αφού επηρρεάζεται η οφθαλμική πίεση.
]Αντικειμενικός σκοπός λοιπόν της αποστολής, η διεξαγωγή έρευνας και συλλογή στοιχείων που θα δείξουν κάθε μεταβολή ακόμη και την μικρότερη μετά από μακρόχρονη παραμονή στο διάστημα και σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητος».
Οι μελέτες αυτές ομαδοποιούνται σε επτά κατηγορίες:
– Διαταραχές της όρασης
– Φυσικές επιδόσεις
– Λειτουργικότητα
– Συμπεριφορική – Νοητική – Ψυχική Υγεία
– Ανθρώπινοι Παράγοντες μη προβλέψιμοι
– Μεταβολισμός
– Μικροβιακές επιπτώσεις
Οι ερευνητές θα συλλέξουν τα νέα δεδομένα με τη χρήση μη παρεμβατικών εργαλείων για τη μελέτη προβλημάτων όρασης καθώς και της ενδοκρανιακής πίεσης που προκαλείται από την παρατεταμένη έλλειψη βαρύτητας.
Οι ασθενείς που πάσχουν στη Γη από παρόμοια προβλήματα, όπως η υπέρταση μπορεί επίσης να επωφεληθούν από αυτή την έρευνα.
Η «ιδιαιτερότητα» της περίπτωσης Scott Kelli
Παρά το γεγονός ότι στο διάστημα θα παραμείνουν επί ένα περίπου έτος μόνο δυο άτομα, στο πείραμα λαμβάνουν μέρος τρεις, και το τρίτο άτομο δεν είναι παρά ο δίδυμος αδελφός του Scott Kelly, Mark Kelly αστροναύτης και ο ίδιος έχοντας ωστόσο αποσυρθεί από τις διαστημικές αποστολές.
Eκπρόσωπος του προγράμματος δήλωσε:
«Ειδικά με την περίπτωση Kelly έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να κάνουμε εξαιρετικά ακριβείς μελέτες καθώς έχουμε δυο ανθρώπους με τα ίδια ακριβώς γενετικά χαρακτηριστικά, οι οποίοι όμως θα βρίσκονται σε διαφορετικό βαρυτικό περιβάλλον για έναν χρόνο.
Οι ερευνητές, θα μπορούν να συγκρίνουν το αίμα των δυο αδελφών και να παρακολουθήσουν τις καμπύλες διαφοροποίησής του, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της αποστολής, και κατά τη διάρκεια ψυχολογικών τεστ που θα γίνονται παράλληλα στον Scott στον Διαστημικό Σταθμό και στον δίδυμο αδελφό του Mark, στη Γη».
Ωστόσο, και σύμφωνα με το Associated Press, προκειμένου η συγκριτική έρευνα να είναι πολύ πιο ακριβής, η NASA ζήτησε από τον Marc να ακολουθεί επί ένα έτος ακριβώς την ίδια διατροφή και την ίδια φυσική άσκηση (δίωρο καθημερινό τρέξιμο σε διάδρομο), κάτι που ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε.
Είναι σαν να μετακομίζεις μόνιμα στο Διάστημα…
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δυο κοσμοναύτες Kelly και Kornienco, τόνισαν τη μεγάλη σημασία που έχει στον ψυχισμό τους ένα ταξίδι στο διάστημα 350 ημερών και φάνηκαν να έχουν αντίστοιχες απόψεις:
«Η συνήθης παραμονή στον ISS είναι το πολύ έξι μήνες. Από τη στιγμή που φεύγεις, μετράς τις μέρες αντίθετα για να ξαναβρεθείς στο σπίτι σου, με τους δικούς σου. Ένα ταξίδι όμως 350 ημερών δεν είναι το ίδιο. Ξέρεις ότι φεύγεις για να ζήσεις έναν ολόκληρο χρόνο σε τροχιά γύρω από τη Γη. Είναι σαν να μετακομίζεις μόνιμα στο διάστημα και η ημέρα επιστροφής σου φαίνεται τόσο μακρινή, σαν να μην πρόκειται να γυρίσεις ποτέ ξανά πίσω. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό.
Ο… ξεχασμένος Valery Polyakov
Αξίζει να σημειωθεί, πως παρά τις 350 ημέρες που προγραμματίζουν να παραμείνουν στον ISS, οι Scott Kelly και Michail Kornienco δεν θα σπάσουν κάποιο ρεκόρ, αφού ήδη αυτό ανήκει στον ρώσο κοσμοναύτη Valery Polyakov ο οποίος έφτασε εκεί τον Ιανουάριο του 1994 και κυριολεκτικά «ξεχάστηκε» μέχρι τον Μάρτιο του 1995, κλείνοντας 438 συνεχόμενες ημέρες, από μια ρωσική κυβέρνηση που δεν είχε τα κονδύλια να οργανώσει αποστολή και να τον αντικαταστήσει…
Ωστόσο, η μακρά εκείνη παραμονή του Polyakov δεν προσέφερε σχεδόν κανένα στοιχείο στην επιστήμη, καθώς η συνολική οικονομική κατάσταση της Ρωσίας εκείνη την εποχή, έκανε τέτοια πολυδάπανα προγράμματα να δείχνουν… «επιστημονική φαντασία».
Πηγές: NASA, ΒBC, Astrosurf