Το μέτρο της δέσμευσης καταθέσεων και ακινήτων σε περιπτώσεις αδικημάτων φοροδιαφυγής αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο ΣΔΟΕ με την συμμετοχή εκπροσώπων από το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου) και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε να προχωρήσει με ταχύ ρυθμό και η συντονισμένη και συντεταγμένη έρευνα της λίστας των εμβασμάτων των λιστών Λαγκάρντ και Λίχτενσταϊν καθώς και ακινήτων εξωτερικών αλλά και μεταλοκαταθετών.
Η πρώτη κίνηση έγινε με την ομαδοποίηση όλων των διαφορετικών λιστών ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Τώρα αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι έλεγχοι ένα βήμα παραπέρα και όσοι εντοπίζονται να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των πραγματικών εισοδημάτων τους με αυτά που εμφανίζονται στις διάφορες λίστες πριν ακόμη προλάβουν να κάνουν οτιδήποτε να τους γίνεται δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων – ακινήτων ώστε αυτό να λειτουργήσει ως μέσο πίεσης και να δεχθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου, να πληρώσουν και να εισρεύσουν έσοδα στα ταμεία του κράτους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε τουλάχιστον 100 πρόσωπα που βρίσκονται στις περιβόητες λίστες, θα προχωρήσει η δέσμευση καταθέσεων και ακινήτων καθώς γι αυτούς υπάρχουν σαφείς ενδείξεις φοροδιαφυγής.
Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να διαχειριστεί από δω και πέρα το σύνολο των λιστών που υπάρχουν στο υπουργείο Οικονομικών και να προχωρήσει σε περαιτέρω διασταυρώσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τις 1.500 υποθέσεις της λίστας των εμβασμάτων, οι 1.400 βρίσκονται και στις υπόλοιπες λίστες, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάτι δεν πάει καλά.
Στις περιπτώσεις όπου οι ελεγκτές διαπιστώσουν σημαντικές αναντιστοιχίες δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων θα αποστέλλεται πορισματική αναφορά στους Οικονομικούς Εισαγγελείς κι εκείνοι θα διατάσσουν αμέσως τη δέσμευση των καταθέσεων, έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος.
Με βάση τα έως τώρα στοιχεία ήδη έχουν γίνει δεσμεύσεις σε 21 υποθέσεις και πρόκειται να ακολουθήσουν άλλες 100. Το υπουργείο Οικονομικών ρίχνει το βάρος στους παραπάνω ελέγχους καθώς προσδοκά να εισπράξει περισσότερα από 725 εκατ. ευρώ μόνο από τον έλεγχο των εμβασμάτων.