Ότι «ουδεμία ‘’εισβολή’’ σημειώθηκε στη Βουλή» και ότι «η διαμαρτυρία εντάσσεται στο αντίστοιχο Συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν μερικές ώρες νωρίτερα στον προαύλιο χώρο της Βουλής.
«Ας μην ανησυχούν, επομένως, όσοι εμφανίζονται ως Κασσάνδρες για να αναγγείλουν κινδύνους για το Κοινοβούλιο, με δηλώσεις οι οποίες αυτονοήτως ανοίγουν πολλές ορέξεις», προσέθεσε η κ. Κωνσταντοπούλου, επισημαίνοντας ότι «Οι πολίτες δεν επιχείρησαν να εισέλθουν στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου, ούτε και θα είχαν τέτοια δυνατότητα, αφού ελήφθησαν προληπτικά από τη Φρουρά της Βουλής. Οι πολίτες εξήλθαν οικειοθελώς του προαυλίου χώρου, αμέσως μετά τη διαμαρτυρία τους».
Σημειώνεται ότι στην ενέργεια των αντιεξουσιαστών να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο της Βουλής αντέδρασαν τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης έκανε λόγο για «προκλητική και ακατανόητη ενέργεια». Παράλληλα, η ΕΛΑΣ προσήγαγε 15 – 20 άτομα.
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της προέδρου της Βουλής:
«Με αφορμή τη διαστρεβλωτική της πραγματικότητας «ενημέρωση», από τα γνωστά «έγκυρα» ΜΜΕ, διευκρινίζονται τα εξής προς πάσα κατεύθυνση:
Ουδεμία «εισβολή» σημειώθηκε στη Βουλή. Ας μην ανησυχούν, επομένως, όσοι εμφανίζονται ως Κασσάνδρες για να αναγγείλουν κινδύνους για το Κοινοβούλιο, με δηλώσεις οι οποίες αυτονοήτως ανοίγουν πολλές ορέξεις.
Τα πραγματικά περιστατικά:
Περί ώρα 13.15 εισήλθαν στον Προαύλιο χώρο της Βουλής περί τους 15 πολίτες, με εμφανή τα χαρακτηριστικά τους και με ειρηνικό τρόπο εκδήλωσαν τη διαμαρτυρία τους για τις φυλακές Τύπου Γ΄ και τη συμπαράστασή τους σε κρατουμένους οι οποίοι πραγματοποιούν πολυήμερη απεργία πείνας. Οι πολίτες έριξαν μικρών διαστάσεων φυλλάδια που συνοψίζουν τη διαμαρτυρία τους και κράτησαν για λίγη ώρα πανώ στην είσοδο της Βουλής, το οποίο ανέγραφε «Αλληλεγγύη στους Απεργούς Πείνας Άμεση Ικανοποίηση των Αιτημάτων τους».
Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία και τις καταγραφές, ουδέν ανησυχητικό ανέκυψε και η διαμαρτυρία εντάσσεται στο αντίστοιχο Συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών. Οι πολίτες δεν επιχείρησαν να εισέλθουν στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου, ούτε και θα είχαν τέτοια δυνατότητα, αφού ελήφθησαν προληπτικά από τη Φρουρά της Βουλής όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του κτηρίου και των ευρισκομένων εντός του. Οι πολίτες εξήλθαν οικειοθελώς του προαυλίου χώρου, αμέσως μετά τη διαμαρτυρία τους, υπό την επίβλεψη της Φρουράς της Βουλής.
Κάθε προσπάθεια δημιουργίας πανικού και αισθήματος ανασφάλειας αφενός ενεργεί ως προβοκάτσια και αφετέρου δυναμιτίζει καταστάσεις σε μία περίοδο κατά την οποία επίκειται η συζήτηση στη Βουλή της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και διακυβεύεται η ζωή κρατουμένων οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία πείνας.
Προς τους ανησυχούντες: Τα μέτρα ασφαλείας της Βουλής είναι επαρκή για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού. Η Φρουρά της Βουλής έχει την εμπειρία να αξιολογεί γεγονότα και προθέσεις και αναλόγως να κινείται, πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ακόμη και εκείνων που μπορεί να διαμαρτύρονται εναντίον του Κοινοβουλίου, όπως έχουν δικαίωμα σε μια δημοκρατία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Φρουρά διαπίστωσε ότι πρόκειται περί ειρηνικής διαμαρτυρίας και, προκειμένου να μην προκαλέσει περαιτέρω ένταση, προέβη στο πρώτο μέτρο προστασίας του Κοινοβουλίου, κλείνοντας για καθαρά προληπτικούς λόγους όλες τις εισόδους του κεντρικού κτηρίου και επιβλέποντας την αποχώρηση των διαδηλωτών».