Ενώπιον του εκτελεστικού αποσπάσματος θα βρεθούν εντός των επομένων ημερών, οι δυο Αυστραλοί υπήκοοι που κρίθηκαν ένοχοι από δικαστήριο της Ινδονησίας, μετά την απορριπτική απόφαση του Προέδρου της χώρας Joko Widodo, στο σχετικό αίτημα της υπεράσπισης για απονομή χάριτος και μετατροπής της ποινής τους σε ισόβια.
Πρόκειται για τους Andrew Chan και Myuran Sukumaran, ηγετικά στελέχη της περιβόητης εννεαμελούς συμμορίας του Μπαλί, γνωστή πλέον ως «Bali Nine», η οποία εξαρθρώθηκε τον Απρίλιο του 2005 κατά τη διάρκεια επιχείρησης των Δυνάμεων Ασφαλείας της χώρας και ενώ προσπαθούσε να περάσει 8,3 κιλά ηρωίνης από την Ινδονησία στην Αυστραλία.
Τα υπόλοιπα επτά μέλη της οργάνωσης, ανάμεσά τους και μια γυναίκα, η Renae Lawrence, καταδικάστηκαν σε ποινές που κυμάνθηκαν από 20ετείς καθείρξεις μέχρι και ισοβίων, ενώ, στις 14 Φεβρουαρίου του 2006, στους δυο Αυστραλούς επεβλήθη η ποινή του θανάτου.
«Κανένα έλεος για κανέναν ναρκέμπορο»
Μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα, κατά τη διάρκεια διάλεξης σε Πανεπιστήμιο της χώρας και μετά την τεράστια καμπάνια στην οποία προέβη η κυβέρνηση του Τόνι Άμποτ στην Αυστραλία προκειμένου να δοθεί χάρη στους δυο υπηκόους της, ο Πρόεδρος της Ινδονησίας καταφέρθηκε λάβρος κατά των εμπόρων ναρκωτικών λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτοί έχουν καταστρέψει το μέλλον του έθνους» και διευκρίνισε πως δεν θα υπάρξει το παραμικρό έλεος για τους 64 συνολικά καταδικασθέντες σε θάνατο για τέτοια αδικήματα, ανάμεσά τους και οι Αυστραλοί Andrew Chan και Myuran Sukumaran.
«Η εκτέλεσή τους θα αποτελέσει μεγάλο μάθημα και θεραπεία σοκ για όσους διανοηθούν να επιχειρήσουν στο μέλλον διακίνηση και χρήση ναρκωτικών» είπε συγκεκριμένα, ενώ ταυτόχρονα διευκρίνισε πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα λάβουν χώρα οι πέντε πρώτες εκτελέσεις, οι οποίες στη χώρα γίνονται δια πυροβολισμού και από στρατιωτικό απόσπασμα.
Πρόκειται για τους μόνους πέντε από τους συνολικά 60 για τους οποίους έχουν εξαντληθεί όλες οι νομικές προσφυγές και οι δυνατές ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν κάτι στην ποινή τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ινδονησία είναι μία από τις χώρες με τη σκληρότερη νομική αντιμετώπιση των εμπόρων ναρκωτικών, κάτι που ωστόσο δεν δείχνει να μετριάζει τη δράση των εγκληματικών συμμοριών, καθώς τα κέρδη των εκατομμυρίων δολαρίων αποτελούν τεράστιο δέλεαρ. Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα της χώρας, 40-50 άτομα χάνουν κάθε Σαββατοκύριακο τη ζωή τους από χρήση χημικών ουσιών, στη συντριπτική τους πλειονότητα, νεαρής ηλικίας.
Ήδη, από τις αρχές Απριλίου, τουλάχιστον πέντε ακόμη έμποροι ναρκωτικών, υπηκοότητος Χονγκ Κονγκ και Μαλαισίας, συνελήφθησαν προσπαθώντας να περάσουν στη χώρα 80 κιλά κρυσταλλικής μεταμφεταμίνης, μέσω ενός μικρού λιμανιού κοντά στην πρωτεύουσα Τζακάρτα.