Λίγες ώρες πριν από το ταξίδι του στην Μόσχα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε -για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα- συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο TASS.
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τις προοπτικές των ρωσο-ελληνικών σχέσεων, μία νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη και την σπουδαιότητα του εορτασμού της 70ής επετείου από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Επιπλέον, χαρακτήρισε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας ως “έναν δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά”.
Δημοσιογράφος: Η αυριανή επίσκεψή σας στη Ρωσία θα είναι η πρώτη ως επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας απ΄αυτή την επίσκεψη, από τις συνομιλίες σας με την ρωσική ηγεσία και με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ποια είναι τα σχέδιά σας γι΄αυτό το ταξίδι γενικότερα;
Τσίπρας: «Είναι μία ευκαιρία για να δοθεί μία νέα ώθηση στις ρωσοελληνικές σχέσεις. Αυτές οι σχέσεις έχουν πολύ βαθιές, ιστορικές ρίζες. Εχουν ωριμάσει κατά τη διάρκεια των αγώνων των λαών μας αν και οι σχέσεις αυτές για κάποια χρόνια στο παρελθόν είχαν βιώσει έναν σιβηρικό χειμώνα. Εμείς καλωσορίζουμε την Ανοιξη στις σχέσεις και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως το συντομότερο θα προωθήσουμε μία πραγματική ανάπτυξη στις σχέσεις μας. Θα συμφωνήσετε ότι βρισκόμαστε σ΄ ένα τεταμένο γεωπολιτικό περιβάλλον. Θα πρέπει να κοιτάξουμε πώς οι πολίτες μας και οι χώρες μας θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε διάφορους τομείς- την οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο και την γεωργία. Ο ένας θα πρέπει να βοηθήσει τον άλλο. Μπορεί να υπάρξει μία εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Πιστεύω ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα που συνδέει τη Δύση και τη Ρωσία».
Κύριε Πρωθυπουργέ, τι θα πρέπει να κάνουμε από κοινού για να γίνουν οι σχέσεις μας ισχυρότερες;
Τσίπρας: Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες σε επίπεδο συνεργασίας για τις δύο χώρες, ειδικά στον τομέα της ενέργειας. Μπορούμε επίσης να δώσουμε ώθηση σ’ ένα νέο επίπεδο στις εμπορικές μας σχέσεις. Μπορούμε να διατηρήσουμε μία σημαντική συνεργασία που θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να εξάγει αγροτικά προϊόντα στη Ρωσία. Γνωρίζετε ότι, τα τελευταία χρόνια, τις σχέσεις των δύο χωρών έβλαψε το γεγονός ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν ό, τι μπορούσαν για να αποφευχθεί η πολιτική των κυρώσεων – πολύ παράλογη, κατά τη γνώμη μου – που επιβλήθηκαν εξαιτίας των εντάσεων στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα ακολούθησε το εμπάργκο για την ελληνική αγροτική παραγωγή , η οποία προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην ελληνική οικονομία.
Υπάρχουν ευκαιρίες για να προωθήσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας στην τουριστική βιομηχανία. Το 2016 θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία, από την άποψη αυτή. Θα είναι ένα κομβικό έτος και για τις δύο χώρες. Φέτος, γιορτάζουμε την 70ή επέτειο της νίκης των λαών έναντι του ναζισμού. Αυτή η επέτειος έχει ιδιαίτερη σημασία για το ρωσικό λαό, αλλά και τους Έλληνες. Όπως σας προείπα, οι λαοί μας μας διέπονται από αμοιβαίες σχέσεις, γιατί έχουμε πολεμήσει μαζί σε κρίσιμες σημαντικές στιγμές. Ελλάδα και Ρωσία είναι δύο χώρες που πλήρωσαν -πιο πολλοί από τους άλλους λαούς- με το αίμα τους τον αγώνα κατά του ναζισμού. Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τις κοινές μας ρίζες. Σε αυτές ακριβώς τις ρίζες πρέπει να δώσουμε έμφαση. Μοιραζόμαστε ένα εξαιρετικό παρελθόν κοινού αγώνα ακολουθώντας μία κοινή πορεία, άρα μπορούμε να έχουμε ένα αξιόλογο μέλλον.
Σχολιάζοντας την σπουδαιότητα της εβδομηκοστής επετείου από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου όχι μόνο για τη Ρωσία αλλά και για την Ελλάδα, τo ρωσικό πρακτορείο ΤΑSS κάνει αναφορά στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζο, ο οποίος υπέστειλε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη. Ρωτώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό με ποιο τρόπο η Αθήνα θα γιορτάσει το γεγονός, το TASS υποστηρίζει πως οι εορτασμοί στην Αθήνα είναι σημαντικοί και για τους Ρώσους καθώς εκατοντάδες συμπατριώτες μας αγωνίστηκαν ενάντια στους ναζιστές στην ελληνική αντίσταση.
“Είναι αλήθεια” λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός. “Οι μνήμες μας είναι ακόμα νωπές. Ο αγώνας των Ελλήνων κατά του φασιστικού απολυταρχικού καθεστώτος είναι ένα εσωτερικό κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας. Πιστεύω πως αυτή η ημέρα θα πρέπει να γιορτάζεται όχι μόνο για να τιμάμε τους ήρωες αλλά και για να αποτελεί δίδαγμα γι΄αυτό που είμαστε. Αυτή η πάλη ενάντια στον ολοκληρωτισμό, την ιδεολογία του μίσους, του ρατσισμού και του εθνικισμού, πιστεύω, ακούγεται ως ένα πολύ σημαντικό μήνυμα που εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Ο ρατσισμός και άλλες απολυταρχικές μορφές διαφαίνονται εκ νέου στον ευρωπαϊκό ορίζοντα. Ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην άνοδο του φασισμού αποτελεί επιτακτική ανάγκη των ημερών μας. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στην Ελλάδα, η οποία ήταν μία από τις πρώτες που τάχθηκαν στον αγώνα ενάντια του ναζισμού, το κύμα της κρίσης των τελευταίων ετών δίνει δύναμη σε ρατσιστικές δυνάμεις. Ένα ακροδεξιό κόμμα έχει καταφέρει να μπει στη ελληνική βουλή. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό για εμάς όχι μόνο να γιορτάζουμε τη νίκη επί των ναζιστών μόνο μία φορά το χρόνο, αλλά να το θυμόμαστε όλο το χρόνο. Όπως ίσως θυμάστε, το πρώτο βήμα όταν ορκίστηκα πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν να πάω στην Καισαριανή. Στην πραγματικότητα ο όρκος που πήρα ήταν ένας όρκος που απευθύνεται προς τους άγνωστους Έλληνες αγωνιστές, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για να ζήσουν μια ελεύθερη ζωή σήμερα. Ήταν ένας όρκος στο όνομα της ελευθερίας του ελληνικού λαού.
Πηγή: protothema.gr