Τελεσίγραφο έξι ημερών έδωσαν στην Αθήνα οι Ευρωπαίοι εταίροι, προκειμένου να παρουσιάσει μια βελτιωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, σε απάντηση ελληνικού αιτήματος για παροχή μετρητών.
Τα παραπάνω αποκαλύπτει το Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος δήλωσε ότι: «Από την ελληνική πλευρά, έγινε μια ισχυρή δήλωση ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και υπήρξε έκκληση για την απελευθέρωση ενός χρηματικού ποσού ως ένα είδος στήριξης της ρευστότητας πριν από το Eurogroup τις 24ης Απριλίου», και πρόσθεσε: «Αλλά κανείς δεν ξέρει πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει – δεν υπάρχει προθυμία για την παροχή στήριξης, πριν υπάρξει κάποια πρόοδος σε ότι αφορά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».
Όπως σημειώνει το Reuters, αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι εμπειρογνώμονες της Ευρωζώνης δεν είναι πεπεισμένοι ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει τόσο σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, και κάποιοι υποπτεύονται πως προσπαθεί να τρομάξει τους πιστωτές της προκειμένου να αποδεσμεύσει τα χρήματα της δόσης.
Επίσης, το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους και να ασκήσουν πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.
«Το κλίμα ήταν καλύτερο από την προηγούμενη φορά, αλλά η ουσία ήταν τόσο ζοφερή όσο ποτέ άλλοτε», δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης αναφερόμενος στις χθεσινές συνομιλίες. «Εξακολουθούν να λείπουν λεπτομέρειες για συγκεκριμένα μέτρα, ιδίως όσον αφορά τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και ο χρόνος είναι πολύ λίγος – οι αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν στις 24 Απριλίου, που είναι η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα» πρόσθεσε.
Ο δρόμος για τη μερική εκταμίευση των δόσεων, ωστόσο, φαίνεται να έχει ανοίξει μετά το χθεσινό Euroworking Group, το οποίο ενέκρινε το σχέδιο Βαρουφάκη για κατάτμηση της αξιολόγησης, που θα επιτρέψει, εμμέσως, και τμηματικές καταβολές χρημάτων προς τη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση οι εκπρόσωποι της Ελλάδος και των κρατών της Ευρωζώνης φέρονται να συμφώνησαν σε μία «φόρμουλα», με βάση την οποία οι τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα και στα Brussels Group θα γίνονται «ενότητα-ενότητα».
Το γεγονός αυτό, ενδεχομένως να οδηγήσει και στη δυνατότητα μερικών εκταμιεύσεων, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα.