Η Task Force, η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε στόχο να βοηθήσει την Ελλάδα να βελτιώσει τη δημόσια διοίκηση και να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια από την ΕΕ, πρόκειται να διαλυθεί και να αποχωρήσει από την Ελλάδα, μετά την άρνηση της κυβέρνησης Τσίπρα να συνεργαστεί μαζί της, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters το οποίο επικαλείται αξιωματούχους με γνώση του θέματος.
Αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να θορυβήσει ορισμένες χώρες-μέλη της ΕΕ οι οποίες είναι ήδη ενοχλημένες με την πρόθεση της Αθήνας να εγκαταλείψει κάποιες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το Reuters.
To ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων αναφέρει ότι η Ομάδα Δράσης (Task Force) αναμένεται να αναμορφωθεί και να χάσει το όνομά της.
Το προσωπικό της, περίπου 50 υπάλληλοι, θα μετακινηθεί σε άλλο τομέα της Κομισιόν, με αποστολή να βοηθά κάθε χώρα που τη χρειάζεται και όχι μόνον την Ελλάδα.
Όπως έχει προγραμματιστεί, ο Γερμανός επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ θα αποχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες από την Αθήνα, αναλαμβάνοντας νέο ρόλο.
«Πρέπει οπωσδήποτε να την αποκαλούμε Task Force;» διερωτήθηκε στέλεχος με γνώση του θέματος. «Η λογική είναι ότι το μοντέλο της Task Force μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες με αντίστοιχες δυσκολίες», πρόσθεσε.
Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι «ο Γιούνκερ είπε στον Τσίπρα στην τελευταία συνάντησή τους ότι η αποστολή της Task Force λήγει και θα αντικατασταθεί από έναν νέο θεσμό με τον ίδιο ρόλο, αλλά για όλα τα κράτη-μέλη».
«Η ελληνική κυβέρνηση θα κρατήσει επαφή με την Task Force αλλά δεν θα συνεργαστούμε μαζί τους. Είναι πολιτικό το ζήτημα», δήλωσε άλλος έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος.