Από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται ήδη από χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποφάσισε να εγκαταλείψει την κάπως… διακριτική στάση που σχεδόν επί ένα μήνα τηρούσε για το ελληνικό ζήτημα. Με συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg προειδοποίησε την Αθήνα ότι μπορεί τα χρήματα των δόσεων να μην έρθουν έως τον Ιούνιο, χωρίς να λέει όμως αν η χώρα θα αντέξει ως τότε έναν τέτοιο χρηματοδοτικό στραγγαλισμό.
Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, «η Ελλάδα έχει χρονικό περιθώριο μέχρι τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της» και να αποδεσμευτούν τα χρήματα που η χώρα θέλει.
Την ανησυχία του για το τι θα έχει συμβεί ως τότε εκφράζει με την νέα υποβάθμιση της Ελλάδας σε CCC+ (από Β-), και ο αμερικανικός οίκος S&P, που τονίζει ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν χωρίς την εφαρμογή βαθιών μεταρρυθμίσεων ή νέας ελάφρυνσης του δανειακού βάρους από τους εταίρους. Προειδοποιεί δηλαδή για το -πρωτοφανές για χώρα της ευρωζώνης- ενδεχόμενο, να χρεοκοπήσει η Ελλάδα για μόλις λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, επειδή δεν θα μπορέσει να πληρώσει το προσεχές διάστημα κάποια έντοκα γραμμάτια ή μία δόση των οφειλών προς το ΔΝΤ.
Η Αθήνα βλέπει το όλο θέμα ως ξεκάθαρη πολιτική πίεση. Το Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, διαπιστώνει πως «το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι επικοινωνιακές πιέσεις προκειμένου η κυβέρνηση να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις κ.λπ.» και τονίζει πως «ορισμένοι υπερσυντηρητικοί κύκλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα. Το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα».
Κυβερνητικές πηγές ανταπαντούσαν μάλιστα λέγοντας πως «αντί να διαρρέουν, επιχαίροντας, σενάρια περί χρεοκοπίας ας συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η πολιτική τους, πολλώ δε μάλλον που η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο του 2014».