Για «προδοσία» των Ευρωπαίων έναντι των υποσχέσεών τους για αναδιαπραγμάτευση του χρέους, μιλάει ο οικονομολόγος Τομά Πικετί, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ίχνος αλλαγής στις αξιώσεις της Κομισιόν για πρωτογενές πλεόνασμα 4% από το 2018 και για δεκαετίες μετά.
«Το 2012 υπογράφηκε μια ασαφής συμφωνία με την Ελλάδα», δηλώνει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λε Μοντ» και εξηγεί:
«Από τη μια, υπήρχε ένας στόχος για ένα πρωτογενές πλεόνασμα που ήταν σημαντικό, αφού μιλούσαν για 4% του ΑΕΠ έως το 2057, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Συγχρόνως όμως έλεγαν : μόλις πετύχετε ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα θα επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος.
Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτό το σημείο οι Ευρωπαίοι πρόδωσαν τις υποσχέσεις τους απέναντι στους Έλληνες : Όταν στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 οι Έλληνες έφθασαν σε ένα ελαφρύ πρωτογενές πλεόνασμα και η τότε κυβέρνηση ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, οι Ευρωπαίοι είπαν «α..μπα. τι πώς!» θα το συζητήσουμε αργότερα και έτσι έπεσε η κυβέρνηση (Σαμαρά) και έτσι ήρθε ο Τσίπρας και έτσι εδώ και έξι μήνες οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας συνεχίζουν να αρνούνται μια αναδιαπραγμάτευση που είχαν υποσχεθεί στους Έλληνες», υπογράμμισε.
Ο Τομά Πικετί τόνισε επανειλημμένα ότι στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην πρώτη γραμμή του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 4% από το 2018 και για τις δεκαετίες που ακολουθούν.
«Είναι πάντα η ίδια πρόταση που δεν έχει αλλάξει, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να βάλει στο τραπέζι το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους».
«Θεωρώ ότι είναι εντελώς παράλογο να δίνεται το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πληρώσει. Μου θυμίζει αυτούς που έλεγαν κατά τη δεκαετία του ’20 ( μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο) ότι «η Γερμανία θα πληρώσει» και ευτυχώς τη δεκαετία του ’50 φανήκαμε πολύ πιο λογικοί (διαγραφή του γερμανικού χρέους)», κατέληξε ο Τ. Πικετί.