Σενάριο κυβέρνησης εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό έναν εκ των Γ. Προβόπουλο, Γ. Καμίνη ή τον αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη επεξεργάζονται πολιτικά και επιχειρηματικά κέντρα αλλά εξετάζει σοβαρά και το Μέγαρο Μαξίμου εφόσον υπερισχύσει το “ναι” στο αυριανό δημοψήφισμα και υπό την προϋπόθεση ότι κριθεί δύσκολο να βρεθεί moduw operandi μεταξύ των δανειστών και του Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι έχουν μελετήσει καλά το «σημείο μηδέν» και είναι ήδη στη φάση που αναζητούν διεξόδους από τα χειρότερα σενάρια και για τη χώρα και για τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, και μεταδίδει η thehuffingtopost.gr, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αποδεχθεί το το ενδεχόμενο υπερίσχυσης του «ναι», αντιθέτως το επιτελείο του ισχυρίζεται και περιγράφει με πίστη ως το πλέον πιθανό σενάριο επικράτησης του «όχι».
Το σενάριο του «ναι»
Σε κάθε περίπτωση η επόμενη μέρα έχει να κάνει με δύο σενάρια.
Σύμφωνα με το «Έθνος τη Κυριακής«, στην περίπτωση που επικρατήσει το «ναι», δηλαδή η λογική της ισχυρής παραμονής στο ευρώ και στην καρδιά της Ευρωζώνης, τότε ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να απομακρυνθεί από το πλαίσιο που περιέγραψε σε πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις.
Το πρώτο είναι να κινήσει όλες τι διαδικασίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, δίχως ωστόσο ο πρωθυπουργός να περιγράφει το περιβάλλον στην Ευρώπη για το κυβερνών κόμμα. Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», επικαλούμενο εγκυρότατες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται να υπογράψει τη συμφωνία που και οι δύο πλευρές θα προκρίνουν και να αναλάβει πρωτοβουλίες για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Σύμφωνα με το Έθνος, η κυβέρνηση αυτή θα έχει συγκεκριμένο έργο. (Την προώθηση των εφαρμοστικών νόμων) και χρόνο ζωής που δεν θα ξεπερνά τους τέσσερις μήνες (ορίζοντας φθινοπώρου). Ούτως ή άλλως έμπειροι οικονομικοί αναλυτές διατυπώνουν την άποψη ότι μετά το τωρινό σοκ με τις κλειστές τράπεζες δύσκολα η χώρα θα επανέλθει σταδιακά σε ρυθμούς κανονικότητας.
Έτσι εάν προκριθεί η λύση μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας τότε λέγεται ότι θα προταθεί για τη θέση του πρωθυπουργού, εξωκοινοβουλευτικός, όπως είναι ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος και δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, αλλά και πρόσωπο που δεν έχει ακόμη ακουστεί. Η επιλογή – πρόταση του πρωθυπουργού θα εξαρτηθεί από τις διαβουλεύσεις σχεδόν όλων των κομμάτων, από το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, σύμφωνα με το «Έθνος» η περίπτωση του «ναι» κρύβει τον αιφνιδιασμό των «εδώ και τώρα εκλογών» από τον Αλ. Τσίπρα αν και οι τράπεζες λένε οι περισσότεροι δεν μπορούν να ανοίξουν, αν δεν υπάρξει συμφωνία άμεσα. Θα προηγηθούν διερευνητικές εντολές, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα συγκροτηθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση και θα γίνουν εκλογές στις αρχές του Αυγούστου.
Το σενάριο του «όχι»
Στην περίπτωση του «όχι», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα «φουλάρει» τις μηχανές του πρωθυπουργικού επιτελείου για το εντός λεπτών ταξίδι στις Βρυξέλλες. Το δήλωσε προχθές και σύμφωνα με συνεργάτες του πιστεύει ότι θα οδηγήσει σε συμφωνία μέσα σε 48 ώρες.
Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το «Έθνος», το σίγουρο είναι ότι με τη νίκη του «όχι» ο κ. Τσίπρας θα δυσκολευτεί περισσότερο να διεκδικήσει και να επιτύχει συμφωνία, καθώς στο εσωκομματικό πεδίο θα έχει ισχυρές φωνές που θα φρενάρουν την προσέγγιση με τους εταίρους και οι δανειστές από την πλευρά τους θα εμφανίσουν όλα όσα έχουν διαμηνύσει: Τα σημάδια ισχνής εμπιστοσύνης στη σημερινή κυβέρνηση μετά την απότομη διακοπή των συνομιλιών και και το δημοψήφισμα αντί της διαφαινόμενης συμφωνίας.