Τη Δευτέρα στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών τη Νέα Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία του κόμματος, λίγες ώρες μετά το ξεκαθάρισμα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.
Στο εξωτερικό, το βράδυ θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ενώ το πρωί θα έχουν τηλεδιάσκεψη οι Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ, Μάριο Ντράγκι και Γερούν Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό ζήτημα.
Κρίσιμη για τις εξελίξεις είναι εξάλλου η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από την οποία θα κριθεί το ζήτημα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Η Ελλάδα ζητά αύξηση της χρηματοδότησης μέσω ELA, πιθανό είναι όμως η ΕΚΤ να τηρήσει στάση αναμονής.
Τη Δευτέρα, επίσης, θα συνεδριάσει το EuroWorking Group με στόχο την προετοιμασία του Eurogroup. Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συγκληθεί την Τρίτη, προκειμένου να προετοιμάσει, με τη σειρά του, την καθοριστική Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει την ίδια ημέρα στις 7 το απόγευμα.
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε την Ελλάδα εκτός Ευρώπης και ευρωζώνης, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αποδεχόμενος το αίτημα του κ. Τσίπρα για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους εταίρους να κατανοήσουν ότι η Ευρώπη θα ήταν διαφορετική χωρίς την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει πλήρη συνείδηση πως η εντολή που τού δίνεται «δεν είναι εντολή ρήξης αλλά εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, προοπτικής και απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας». Σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, πρόσθεσε ότι υπάρχουν δίκαιες και βιώσιμες λύσεις αρκεί να το επιδιώκουν και οι δύο πλευρές.
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με άμεση προτεραιότητα την τάχιστη αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι η ΕΚΤ κατανοεί πλήρως όχι μόνο την γενική οικονομική κατάσταση αλλά και την ανθρωπιστική διάσταση που έχει πάρει η κρίση στην χώρα.
Πολύ λυπηρό για το μέλλον της Ελλάδας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στη σχετική δήλωσή τόνισε ότι είναι αναπόφευκτα τα δύσκολα μέτρα και μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε: «Περιμένουμε τώρα τις πρωτοβουλίες των ελληνικών αρχών».
Από αύριο, με το περήφανο «όχι» του ελληνικού λαού, θα τείνουμε χείρα συνεργασίας με τους εταίρους μας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Προηγουμένως είχε κατηγορήσει τους δανειστές ότι από την πρώτη στιγμή είχαν σκοπό να κλείσουν τις τράπεζες και «να επιβάλλουν δήλωση μετανοίας» στην ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Βαρουφάκης, εξάλλου, προκάλεσε σάλο κάνοντας λόγο για εισαγωγή παράλληλου νομίσματος σε περίπτωση μη συμφωνίας. «Αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στην βρετανική εφημερίδα Telegraph.
Πάντως, ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης με μήνυμά του στο Twitter αργά το βράδυ διέψευσε τα περί παραλλήλου νομίσματος: «Η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ρευστότητα θα επιστρέψει με την συμφωνία. Η Ευρώπη δεν θα αφεθεί σε παράλληλα νομίσματα».
Εντύπωση προκάλεσε εξάλλου η δήλωση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είπε ότι πρέπει ήδη από τη Δευτέρα να συζητηθούν μέτρα ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ελλάδα. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Αθήνα που θα πρέπει να φέρει τις προτάσεις της, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση μετά το δημοψήφισμα.