Η επαναφορά σε λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών σήμερα, μετά από πέντε εβδομάδες αναστολής, επεφύλαξε τη χειρότερη συνεδρίαση της ιστορίας του, με τον τραπεζικό κλάδο να κατοχυρώνει τη δική του «μαύρη» Δευτέρα, κλειδώνοντας από το πρώτο λεπτό στο limit down.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 16,23% στις 668,06 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 797,52 μονάδες και η χαμηλότερη στις 615,08. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 2,63% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής 26 Ιουνίου, διαμορφούμενη στα 62,66 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 5 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 16,37% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 16,03%.
Επενδυτές και αναλυτές ανέμεναν ότι η επανέναρξη μετά το κλείσιμο των πέντε εβδομάδων δεν θα ήταν μια ομαλή διαδικασία. Και αυτό γιατί εκτός από τους περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων των εγχώριων επενδυτών (capital controls), δεν έχει προσδιοριστεί η ζημία που έχει συντελεστεί στον τραπεζικό κλάδο τους τελευταίους μήνες. Είναι σαφές ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν εκ νέου κεφάλαια, τα οποία θα πρέπει όχι μόνο να προσδιοριστούν αλλά και να βρεθούν.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι μετοχές της Εθνικής, της Πειραιώς και της Attica Bank ΑΤΤ-30,00% έκλεισαν με απώλειες 30%, ενώ στο -29,8% ήταν το ποσοστό του κλεισίματος των Eurobank και Alpha Bank. ΑΛΦΑ-29,81% Άλλωστε, ο τραπεζικός δείκτης, έκλεισε με απώλειες 29,92%, στις 461,63 μονάδες, χωρίς να καταφέρει ενδοσυνεδριακά να περιορίσει τις απώλειες, αφού το ανεκτέλεστο των εντολών ξεπέρασε τα 500 εκατ. μετοχές.
Όπως αναφέρουν οι εγχώριοι θεσμικοί, μετά από ένα μήνα και πλέον κλειστή η ελληνική κεφαλαιαγορά ήταν αναμενόμενο όχι μόνο να αφομοιώσει τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, αλλά και να προεξοφλήσει πλέον και την επιστροφή της οικονομίας σε ύφεση (όπως διαπιστώνεται πλέον), παρά το γεγονός ότι η προοπτική συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες.
Μέσα σε αυτόν τον μήνα η οικονομική εμπιστοσύνη υποχώρησε, η μεταποίηση συρρικνώθηκε δραματικά και το λιανεμπόριο σχεδόν κατέρρευσε. Και όπως σημειώνουν οι επενδυτές, η αγορά πλέον έχει αρχίσει να ξεχωρίζει με πολύ γλαφυρό τρόπο τις μετοχές που έχουν προοπτικές (λόγω των εξαγωγικών τους δραστηριοτήτων) και εκείνες που έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν εωσότου ανακάμψουν.
Στη βάση αυτή είδαμε ορισμένες μετοχές να ξεχωρίζουν, όπως εκείνες της Aegean, η οποία έκλεισε μόλις στο -0,49%. Με μονοψήφιο ποσοστό πτώσης έκλεισαν και οι Τιτάν (-9,3%), ΟΛΠ ΟΛΠ-6,84% (-6,8%), Motor Oil (-6,7%), ΕΕΕ (-5,3%) και Grivalia (-5%).
Απώλειες πάνω από 10% σημείωσε η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25, ενώ άνω του -20% βρέθηκαν οι ΔΕΗ ΔΕΗ-22,29% (-22,3%), ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ-23,49% (-23,5%), Βιοχαλκο (-26,6%) και ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ-29,61% (-29,6%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (-29,92%) ενώ κανένας κλάδος δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 7 κινήθηκαν ανοδικά, 71 καθοδικά, ενώ η τιμή 2 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.