Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αναμένεται να συνεχιστούν έως και το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ), σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Στο τραπέζι θα βρεθούν τα δημοσιονομικά και τα μακροοικονομικά στοιχεία πάνω στα οποία θα στηριχτεί ο επικαιροποιημένος προϋπολογισμός του 2015 αλλά και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο μέχρι και το 2019.
Χωρίς συμφωνία επί των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών, πρακτικά δεν μπορεί να προχωρήσει η συγγραφή του νέου μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, καθώς από την πρόβλεψη για τη διαμόρφωση του ΑΕΠ τόσο για το 2015 όσο και όλη την περίοδο διάρκειας της σύμβασης, δηλαδή μέχρι το 2018, εξαρτάται και το ύψος του δανείου που θα πρέπει να εκταμιεύσει η Ελλάδα από τους θεσμούς. Επίσης, από τη συμφωνία επί του πρωτογενούς αποτελέσματος που θα πρέπει να εμφανίσει ο κρατικός προϋπολογισμός στο τέλος του 2015, εξαρτώνται:
1. Το αν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για τη φετινή χρήση, αλλά και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα πρέπει να επιφέρουν.
2. Ο «βηματισμός» που θα πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να επιτευχθεί ο βασικός στόχος για εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018.
Εκτός από τα μακροοικονομικά και τα δημοσιονομικά, σήμερα αναμένεται να κατατεθεί από την ελληνική πλευρά και το υπουργείο Εργασίας η αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς όσον αφορά στον «βηματισμό» για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Η αρχική ελληνική πρόταση (δηλαδή τα όρια ηλικίας να αυξάνουν κατά ένα εξάμηνο ανά έτος) αποτελεί ήδη παρελθόν. Ως απάντηση στην απαίτηση των δανειστών για άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας κατά τουλάχιστον 6,5 έτη, η ελληνική πλευρά θα αντιπροτείνει την αύξηση κατά πέντε έτη.
Απαισιόδοξος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης Ελλάδας-δανειστών φέρεται σύμφωνα με ρεπορτάζ της Suddeutsche Zeitung ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και “βλέπει” πιθανό να δοθεί ένα δεύτερο δάνειο-γέφυρα.
«Ένα πρόγραμμα που θα κρατήσει για τρία χρόνια και θα προσφέρει περισσότερα από 80 δισ. ευρώ πρέπει να έχει στέρεα βάση» φέρεται να λέει ο Σόιμπλε σε κύκλους του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ.
Αυτός είναι ο λόγος που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δεύτερου δανείου-γέφυρα λέγοντας πως είναι καλύτερη λύση από μια «μισοτελειωμένη» συμφωνία.
Οπως επισημαίνει η SZ, σχεδιάζεται να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να δοθούν στην Ελλάδα 5 δισ. ευρώ μέσα στον Αύγουστο.