Με επικυρωμένη, πλέον, τη συμφωνία με τους δανειστές από το Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί πια να αναπτύξει πολιτικές πρωτοβουλίες για να επιλύσει το βαθύ και όπως όλα δείχνουν αξεπέραστο ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Νίκος Παππάς και Πάνος Σκουρλέτης με συνεντεύξεις προεξόφλησαν τη διάσπαση, ενώ στην Αριστερή Πλατφόρμα προετοιμάζονται για τη σύσταση του νέου κόμματος και διερευνούν τη δυνατότητα συνεργασιών με ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Σχέδιο Β του Αλέκου Αλαβάνου.
Το Μαξίμου απάντησε στην «ανταρσία» των 32+11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλοντας ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός καλεί την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να δηλώσουν αν είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας “εκβιάζει” την καταψήφιση και άρα την πτώση της κυβέρνησης και τη δρομολόγηση των διαδικασιών (κατάθεση εντολής, διερευνητικές εντολές μέσω ΠτΔ και εκλογές) για να φθάσει η χώρα στις κάλπες το συντομότερο δυνατό, ίσως και στις 20 ή 27 Σεπτεμβρίου.
Έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, διατυπώνει, μιλώντας στην anatropinews.gr, ένα εύλογο ερώτημα: “Τι θα συμβεί εάν οι βουλευτές που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα και τις συμμαχικές συνιστώσες αποφασίσουν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, την ώρα που με τις ομιλίες τους -κατά την τριήμερη διαδικασία στη Βουλή- θα την καταγγέλουν ότι εξώκειλε από το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;”
Προφανώς πρόκειται περί τραγέλαφου. Όμως ο ίδιος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έλεγε προχθές πως “δεν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση”. Η κατηγορία περί “αποστασίας” και εξαναγκασμού να παραιτηθεί η “πρώτη φορά Αριστερά” κυβέρνηση είναι αναμφισβήτητα μία επώδυνη συζήτηση που θα βαθύνει ακόμα περισσότερο το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λαφαζάνης το γνωρίζει αυτό, όπως και γνωρίζει πως δεν είναι εύκολο να συγκροτήσει κομματικό μηχανισμό και εκλογικούς συνδυασμούς μέσα σε μερικές εβδομάδες. Ο φόβος των εκλογών και ενός πιθανού αρνητικού αποτελέσματος ίσως τον αναγκάσει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση προσπερνώντας το θέμα του 3ου μνημονίου, το οποίο καταγγέλει, και επαναφέροντας την ανάγκη υλοποίησης του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
Παράδοξο; Αναμαφισβήτητα. Όμως…ανάγκα και Θεοί πείθονται, επιμένει το έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Αριστερή Πλατφόρμα γνωρίζουν ότι ένα «κόμμα της δραχμής» δεν έχει μεγάλη προοπτική, γι’ αυτό θα προσπαθήσουν να «ακουμπήσουν» στο 62% του «όχι» στο δημοψήφισμα. Γι’ αυτό βρίσκονται σε επαφές με στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΠΑΜ και φυσικά του Σχεδίου Β του Αλέκου Αλαβάνου. Το κείμενο που συνυπέγραψε ο Π. Λαφαζάνης με στελέχη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς είναι ενδεικτικό του σχήματος που δημιουργείται και των συμμαχιών που αναζητεί.
Από την πλευρά της Ζ. Κωνσταντοπούλου πρέπει να αναμένεται σύντομα η ανακοίνωση μίας πολιτικής πρωτοβουλίας μέσω της οποίας θα κάνει παρεμβάσεις. Θα είναι το «όχημα» μέσω του οποίου θα γίνει ο διάλογος με την Αριστερή Πλατφόρμα.
Στην διόλου απίθανη -αν και πρακτικά δύσκολη αφού θα ισοδυναμεί με Πολιτική αυτο-γελοιοποίηση της Αριστερής Πλατφόρμας- περίπτωση που ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αποφασίσει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα για να αποφύγει τις εκλογές, τότε το πρόβλημα μεταφέρεται στον πρωθυπουργό, ο οποίος ενώ θέλει εκλογές για να αποσαφηνίσει το τοπίο θα βρεθεί όμηρος σημαντικής μερίδας βουλευτών που θα αποκαλεί τον ίδιο και την κυβέρνηση του “μνημονιακούς” αλλά δεν θα ρίχνει την κυβέρνηση.