Οι ιδιωτικές επενδύσεις, οι πρωτοβουλίες πράσινης ενέργειας και οι διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές ενέργειας είναι πιθανό να συμβάλουν στην αύξηση της εγκατεστημένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ηπείρου από 90 γιγαβάτ το 2012 στα 380 το 2040, αναφέρει η μελέτη.
Οι διακοπές ρεύματος σε 15 χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής αναμένεται να αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με το 96 τοις εκατό των 51 ανώτερων αξιωματούχων από κυβερνήσεις, εταιρείες ενέργειας, ρυθμιστικές αρχές και ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που συμβουλεύτηκε η έρευνα.
«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για πρόοδο στην Αφρική», δήλωσε η Άνγκελι Χέκστρα, υπεύθυνος της PwC.
«Η ασφάλεια του εφοδιασμού και οι προσιτές τιμές θα παραμείνουν οι κύριοι τομείς ενδιαφέροντος για την Αφρική για τα επόμενα πέντε χρόνια», πρόσθεσε.
Ωστόσο η απαιτούμενη επένδυση είναι «τεράστια», σύμφωνα με την έκθεση, με την ήπειρο να χρειάζεται περίπου 450 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 25 χρόνια ώστε να ηλεκτροδοτήσει όλες τις αστικές περιοχές. Η χρηματοδότηση για νέα έργα αποτελεί πρόβλημα, αλλά οι ερωτηθέντες ελπίζουν πως οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα θα συμβάλουν στη βελτίωση της κατάστασης, προσθέτοντας πως πιθανότατα περισσότερα από τα μισά έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες ως το 2025.
«Στην Αφρική, οι προκλήσεις της χρηματοδότησης υποδομών συνδυάζονται με περιορισμένη θεσμική ικανότητα, κατακερματισμένο ρυθμιστικό σύστημα και συχνά υπανάπτυκτες τραπεζικές αγορές, εκτός από τις μεγάλες οικονομίες της Νότιας Αφρικής και της Νιγηρίας», καταλήγει η έρευνα.
Οι ερωτηθέντες προέρχονταν από τη Νιγηρία, τη Νότια Αφρική, τη Ζάμπια, την Κένυα, τη Μοζαμβίκη, τη Μποτσουάνα, το Λεσότο, τη Ναμίμπια, την Ουγκάντα, τη Σουαζιλάνδη, την Γκάνα, το Μαλάουι, τη Ρουάντα, την Τανζανία και τη Ζιμπάμπουε.