Είναι προφανές – σημειώνει η Ελληνικός Χρυσός – ότι η συγκυρία και οι δημόσιες προσβολές που δέχεται η εταιρεία συνιστούν παράνομη και αντισυμβατική συμπεριφορά η οποία «αιτιολογείται» από την πολιτική σημασία που έχει δοθεί εκ μέρους συγκεκριμένων προσώπων στην διακοπή της συγκεκριμένης επενδυτικής δραστηριότητας.
Από την πλευρά τους τα τέσσερα Σωματεία εργαζομένων υπογραμμίζουν ότι η επένδυση των μεταλλείων Κασσάνδρας μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου είχε τεθεί στο στόχαστρο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Μάλιστα, η τελευταία αντιμετώπιζε την επένδυση με προκατάληψη και καχυποψία και επιδίωκε την ματαίωση της επένδυσης, προσθέτουν τα Σωματεία των εργαζομένων.
Ειδικότερα, από νομικής σκοπιάς, η εταιρεία υπογραμμίζει ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της διάκρισης των εξουσιών, της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης.
Επισημαίνεται, ακόμη, ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση έχει παράνομη και πλημμελή αιτιολογία, αλλά εκδόθηκε και κατά πλάνη περί τα πράγματα, ενώ παραβιάζονται και οι διατάξεις του νόμου 3220/2004 που αφορά τα μέτρα αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής.
Όμως, τίθενται και θέμα αναρμοδιότητας του κ. Σκουρλέτη να εκδώσει την επίμαχη απόφαση για το κλείσιμο των μεταλλείων, καθώς σύμφωνα με την εταιρεία αρμόδιος να εκδώσει την απόφαση ανάκλησης λειτουργίας είναι ο διευθυντής Μεταλλευτικών Ενεργειών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΑΠΕΝ.
Τα Σωματεία που προσέφυγαν στο ΣτΕ είναι: 1) Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, 2) «ΑΚΤΩΡ-ΑΤΕ- Ελληνικός Χρυσός», 3) Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών-Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής και 4) Σωματείο Δασεργατών Βορείου Χαλκιδικής.