Άρση των περιορισμών στην πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξετάζει στο πλαίσιο της περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls το υπουργείο Οικονομίας.
Αναφερόμενος από τη Θεσσαλονίκη στο θέμα ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης μίλησε για τη δημιουργία ενός νέου προϊόντος που θα δίνει τη δυνατότητα «εξόφλησης των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με τρόπο όμως που δεν θα θίγει την αξία αγοράς των δανείων που οι τράπεζες μεταφέρουν στον ELA».
Μια ιδέα είναι να εξοφλεί ο πελάτης το υπόλοιπο του δανείου του και το ποσό αυτό να μπαίνει σε έναν λογαριασμό cash collateral (δηλαδή με εγγύηση ρευστού), ενώ η τράπεζα θα συνεχίζει να χρησιμοποιεί το δάνειο ως εγγύηση.
Σήμερα, λόγω capital controls, δεν επιτρέπεται η εξόφληση ενός δανείου μέσω χρημάτων που έχει ο κάτοχός του σε καταθέσεις, παρά μόνο με κατάθεση μετρητών ή με μεταφορά κεφαλαίων από το εξωτερικό. Και αυτό καθώς τα ενήμερα δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, κ.ά.) χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα από τις τράπεζες προς τον ELA προκειμένου εκείνες να συνεχίζουν να έχουν χρηματοδότηση.
Το ζήτημα αναδείχθηκε τον Ιούλιο όταν μεγάλος αριθμός δανειοληπτών, φοβούμενοι κούρεμα στις καταθέσεις τους, ζήτησαν από τις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν μέρος των παγωμένων λόγω capital controls καταθέσεών τους, αίτημα όμως που δεν έγινε δεκτό.
Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει την μεταφορά σε μηνιαία βάση του εβδομαδιαίου ορίου αποστολής εμβασμάτων ανά τράπεζα (σ.σ.: 35 εκατ. ευρώ) εφόσον αυτό φυσικά δεν εξαντλείται. Π.χ., αν μια τράπεζα εγκρίνει εμβάσματα 20 εκατ. ευρώ, τα 15 εκατ. να αξιοποιούνται σε μηνιαία βάση, αλλά και τη μείωση των χρεώσεων που εισπράττουν οι τράπεζες από επιχειρηματίες όταν αυτοί πληρώνονται με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.