Από τη μια οι ασφυκτικοί κανόνες για τη διαδικασία των ερωταπαντήσεων και από την άλλη η βασική επιδίωξη όλων των αρχηγών που ήταν να αποφύγουν τις κακοτοπιές και ένα πιθανό λάθος, είχαν ως αποτέλεσμα να κυλήσει το μεγαλύτερο μέρος της τηλεμαχίας σε ρυθμούς τέτοιους που δικαιολογούσαν τον χαρακτηρισμό της «σούπας».
1oς κύκλος: Οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών για την οικονομία, την ανάπτυξη και την ανεργία
Το κλίμα αυτό φαίνεται πως αντιλήφθηκε πρώτος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος με παρεμβάσεις του έθεσε το ζήτημα της έλλειψης ενδιαφέροντος επισημαίνοντας τον κίνδυνο να κλείσουν οι τηλεθεατές τους δέκτες τους και να πάνε, όπως είπε, στην κάλπη για να ενισχύσουν τα κόμματα που δεν εκπροσωπούνταν στο debate.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, η συζήτηση υπήρξε μάλλον ετεροβαρής και ο χρόνος άνισα κατανεμημένος, με αποτέλεσμα να τεθούν επανειλημμένα ορισμένα θέματα, όπως το Μεταναστευτικό, για το οποίο υπήρξε χωριστή ενότητα, ή η Παιδεία, που αν και ήταν στην ίδια ενότητα με την Υγεία, μονοπώλησε τη συζήτηση, χωρίς να αφήσει περιθώριο να γίνουν αναφορές στην κατάσταση των νοσοκομείων, ενώ τέθηκαν μόνον ακροθιγώς και αποσπασματικά μείζονα ζητήματα, όπως η «επόμενη ημέρα» και οι συνέπειες από την εφαρμογή του Μνημονίου.
Η απολύτως αμυντική και ως ένα βαθμό αμήχανη στάση που τήρησε εξ αρχής ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου που είχε στη διάθεσή του επιχειρώντας να δικαιολογήσει την υπογραφή του Μνημονίου –χωρίς να αναφέρει, ωστόσο, τις επίμαχες αυτές λέξεις-, έδωσε την ευκαιρία στον κ. Μεϊμαράκη να γίνει, προϊόντος του χρόνου, επιθετικός προς τον τέως πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας έδειξε να ενοχλείτε από ορισμένες ερωτήσεις και στις απαντήσεις ήταν εμφανώς «σφιγμένος» και χωρίς το γνωστό χαμόγελο που μέχρι πρότινος αποτελούσε το σήμα κατατεθέν της αυτοπεποίθησης που έδειχνε ότι τον διακατείχε.
2ος κύκλος: Τι απάντησαν οι πολιτικοί αρχηγοί για τη δημόσια διοίκηση και την κοινωνική πολιτική
Η «ατάκα» του προέδρου της ΝΔ «φεσώσατε τη χώρα με 90 δισ. το τελευταίο επτάμηνο, όταν το χρέος των 40 προηγούμενων χρόνων ήταν 300 δισ.», έβαλαν τον κ. Τσίπρα στη θέση του απολογούμενου, ενώ με τη φράση «έρχομαι και αύριο στην Κουμουνδούρου για να συζητήσουμε», πέρασε το βασικό μήνυμα του που ήταν η ανάγκη της συνεργασίας που επεχείρησε να εγγυηθεί ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι «Τσίπρας ίσον νέες εκλογές και αβεβαιότητα».
Αν εξαιρέσει κανείς τις βολές κατά του Πάνου Καμμένου, για την επιμονή του οποίου να τον εμπλέκει στην υπόθεση των υποβρυχίων σχολίασε ότι «ανέλαβε να κάνει τη βρώμικη δουλειά» και «λέει ψέμματα, επειδή φαίνεται να μένει εκτός Βουλής και έχει μεγαλώσει», ο κ. Μεϊμαράκης χρησιμοποίησε ήπιες εκφράσεις σε μια εμφανή προσπάθεια να απευθυνθεί στους κεντρώους ψηφοφόρους που θέλουν σταθερότητα.
Η αντιπαράθεση, εξάλλου, για τα εξοπλιστικά που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ με τον αρχηγό των ΑΝ.ΕΛ. έφερε σε δύσκολη θέση τον κ. Τσίπρα, που μιλώντας εκτός μικροφώνου, ζήτησε να μην τον εμπλέκουν, ενώ μάλλον δεν είχε ακούσει νωρίτερα με ικανοποίηση τον κ. Καμμένο να αποστασιοποιείται από τα μέτρα της απελθούσας κυβέρνησης στην Παιδεία ή στο Μεταναστευτικό.
3ος κύκλος: Οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών για την παιδεία και την υγεία
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους αρχηγούς, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατέβαλε φιλότιμη προσπάθεια να προσελκύσει τους θιασώτες της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα και να κρατήσει ζωντανή την αντίθεση Μνημόνιο – αντιμνημόνιο, συνδέοντας όλα τα θέματα στον καμβά της συγκεκριμένης αντίθεσης.
Στην προσπάθεια, πάντως, του επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας να γίνει αποδέκτης των ψηφοφόρων που εγακταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μνημονιακή του στροφή, αντιστάθηκε σθεναρά ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρηςε Κουρσούμπας που έβαλε επανειλημμένα στο στόχαστρο του το «κόμμα Λαφαζάνη» θέλοντας να του περιορίσει τη δυνατότητα αλίεσυης από την κοινή δεξαμενή του αριστερόστροφου ευρωσκεπτικισμού.
Τον δικό τους αγώνα για να καθιερωθούν ως η τρίτη δύναμη έδωσαν ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά. Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ με άνεση έδωσε έμφαση στην ανάγκη να βρεθούν στο προσκήνιο οι δημιουργικές δυνάμεις και να σχηματιστεί μια κυβέρνηση από πρόσωπα που δεν έχουν αναδειχθεί από τον κομματικό σωλήμα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε με ψυχραιμία σε ερωτήσεις για τα οικονομικά του κόμματός της αλλά και για τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ έδειξε ρεφλέξ και καλή προετοιμασία με τις εκφράσεις για το «χρυσό βατόμουρο στην οικονομία» που πρέπει, όπως, να απονεμηθεί στον κ. Τσίπρα για το Μνημόνιο.
4ος κύκλος: Οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών για τη μεταναστευτική πολιτική και το προσφυγικό
5ος κύκλος: Τι απάντησαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα
6ος κύκλος: Πως απάντησαν οι πολιτικοί αρχηγοί στις ερωτήσεις ελεύθερης επιλογής των δημοσιογράφων
7ος κύκλος: Οι τοποθετήσεις και οι ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών
Tα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών στο τέλος του debate
Αναλυτικά πώς εξελίχθηκε το ντιμπέιτ
Ένα τέταρτο μετά την προκαθορισμένη ώρα έναρξης ξεκίνησε το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Τετάρτης. Αφού ο παρουσιαστής καλησπέρισε τους συμμετέχοντες, η Όλγα Τρέμη ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν έκανε όλα όσα υποσχέθηκε, στην πρώτη ερώτηση της αποψινής τηλεμαχίας. Είναι σαφές ότι δεν καταφέραμε να πετύχουμε ένα μέρος των δεσμεύσεών μας, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αμέσως μετά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τον κατηγόρησε ότι διέκοψε βιαίως την θητεία της κυβέρνησης Σαμαρά.
Στον πρώτο κύκλο των ερωτήσεων ξεχώρισε η δραματική παραδοχή του αρχηγού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, ότι «η μεγαλύτερη αποτυχία μας ήταν ότι δεν καταργήσαμε τον ΕΝΦΙΑ»!
Της συμφωνίας που πέτυχε η κυβέρνησή του και οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο, υπεραμύνθηκε ο Αλέξης Τσιπρας, αποφεύγοντας να απαντήσει επί τη ουσίας στην ερώτηση γιατί να ψηφίσει ο πολίτης ΣΥΡΙΖΑ, όταν άλλα υποσχέθηκε τον Ιανουάριο και άλλα έφερε με τη συμφωνία αυτή.
Ο κ. Τσιπρας υποστήριξε ότι με τη συμφωνία σταθεροποιήθηκε η οικονομία, εξασφαλίστηκαν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης τριετίας, προβλέπονται πλέον πιο μικρά πρωτογενή πλεονάσματα, εν´ω υπήρξε και η δέσμευση των εταίρων για το χρέος. Παραδέχθηκε ότι δεν κατάφερε να υλοποιήσει ένας μέρος των προεκλογικών υποσχέσεων και παρέπεμψε για αργότερα.
Στην ερώτηση για τον Γιάνη Βαρουφακη, ο κ. Τσιπρας ομολόγησε οτι έγιναν λάθη και υπερβολές στην πορεία της διαπραγμάτευσης – εννοώντας οτι και η επιλογή του πρώην υπουργού Οικονομικών ήταν μια τέτοια- που όμως στη κρίσιμη ώρα διορθώθηκαν.
«Ο Τσίπρας διέκοψε βιαίως τον βίο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και δεν πρόλαβε να υλοποιήσει το πρόγραμμά της» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης απαντώντας στην πρώτη ερώτηση στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, του δημοσιογράφου Αντώνη Σρόιτερ, «γιατί δεν υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ τα όσα είχε υποσχεθεί το 2012».
«Αν δεν είχε διακοπεί βιαίως ο βίος της κυβέρνησης θα είχαμε υλοποιήσει το σύνολο των δεσμεύσεων. Πετύχαμε αρκετά, στόχος μας τώρα είναι να φέρουμε επενδύσεις και δουλειές», ανέφερε ακόμη ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι: «Το Γεναρη η οικονομία ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση, από ότι είναι τώρα. Εμείς δεν δώσαμε υποσχέσεις ότι θα σκίσουμε το μνημόνιο όπως ο Τσίπρας εμείς υποσχόμαστε ότι με διαπραγματεύσεις θα προσπαθήσουμε να φέρουμε βελτιώσεις».
Ακολούθησε η ερώτηση της Μαρίας Χούκλη προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και αφορούσε στην επιστροφή στο εθνικό νόμισμα: «Λέτε όμως στους πολίτες μόνο τα ωραία. Υπάρχει πληθώρα αριστερών οικονομολόγων που λένε ότι θα επιδεινωθεί η αγοραστική δύναμη, κατάρρευση τραπεζών. Δεν είναι έντιμο να μην τα λέτε».
«Δεν είναι το καλύτερο πράγμα να κάνουμε τρομοκρατία για ένα πράγμα που δεν έχει συζητηθεί καθόλου. Δεν έχει συζητηθεί το θέμα του εθνικού νομίσματος με ευθύνη του κατεστημένου και των εγχώριων διαπλεκόμενων ΜΜΕ. Το ευρώ είναι καταστροφή και το μνημόνιο είναι καταστροφή. Δεν υπάρχει μνημόνιο καλό και καλό. Όλα τα μνημόνια είναι καταστροφικά. Η επιλογή εθνικού νομίσματος δεν είναι καταστροφική. Έχουν εθνικό νόμισμα 10 χώρες της ΕΕ και δεν έχουν πρόβλημα. Δεν μπορεί να γίνεται μπαμπούλας το εθνικό νόμισμα. Θα ενισχύσει τις εξαγωγές και θα δώσει ρευστότητα για την ανάπτυξη. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει όχι όμως σε 1,5 λεπτά που έχουμε στην διάθεσή μας» απάντησε ο κύριος Λαφαζάνης.
Μ. Χούκλη: δεν απαντάτε τι θα γίνει αν πάμε μονομερώς σε εθνικό νόμισμα. Τι θα συμβεί στα φτωχά στρώματα με την έξοδο από ευρώ;
Παναγιώτης Λαφαζάνης: Η μετάβαση μπορεί να διαχειριστεί με εκτύπωση χρήματος. Μπορεί να υποτιμηθεί αλλά αυτό θα λειτουργήσει θετικά για την ανάπτυξη και την παραγωγή. Αυτή την προοπτική και την επιλογή έχει το 99% του πλανήτη.
«Στην πολιτική δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις και όταν είσαι ένα βήμα πριν το γκρεμό πρέπει να πάρεις δυσάρεστες αποφάσεις. πήραμε την πατριωτική απόφαση να ψηφίσουμε το μνημόνιο Τσίπρα για τη χώρα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα δώσουμε μάχη υπέρ των χαμένων των μνημονίων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, όπως είναι οι άνεργοι, είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τόνισε δε ότι χρειάζεται μία τολμηρή κυβέρνηση που θα βάλει τις μεταρρυθμίσεις πάνω από τα μνημόνια και παρέπεμψε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ποταμιού, το οποίο διαθέτει αναλυτικά τις θέσεις. «Η ματιά είναι προς τον κόσμο που παράγει. Αν δεν φτιάξουμε το κλίμα θα γυρνάμε στα μνημόνια, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, να καταργηθεί του κομματικό κράτος», δήλωσε.
Στέλνοντας μήνυμα σε ένα ξένο επενδυτή για να έρθει στην Ελλάδα, τόνισε ότι αυτό που θα λέγαμε σε έναν επενδυτή είναι ότι ανάλογα με τον κόσμο που θα προσλάβει θα έχει και ανάλογο φόρο, θα είναι κίνητρο για χαμηλότερη η φορολογία. Δεύτερον -και είναι σημαντικό- θα του πω ότι αυτή η χώρα έχει τη δυνατότητα να εξάγει. Είναι στο κέντρο της Ευρώπης, θα μείνει στο κέντρο της Ευρώπης, θα έχει μια σταθερή πορεία, άρα μπορούμε να αναπτυχθούμε.
Σταθερός ότι η πρόταση του ΚΚΕ δεν έχει καμία σύνδεση με την αντίστοιχη της Λαϊκής Ενότητας, εμφανίστηκε ο γγ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας ότι αυτά που υποστηρίζει το ΚΚΕ είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τις αντίστοιχες προτάσεις της ΛΑΕ. «Είναι διαφορετικό πράγμα να πάρεις την ιδιοκτησία του πλούτου που παράγει ο ελληνικός λαός και εντελώς αντίθετο να δεις την όλη πορεία, μόνο ως αποδέσμευση από την Ευρωζώνη και το ευρώ. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα, όντας εντός του καπιταλιστικού δρόμου με τα μονοπώλια κυρίαρχα να φύγεις από το ευρώ και να πας σε δραχμή ή εθνικό νόμισμα». Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα μία τέτοια απόφαση θα οδηγούσε σε ένα διαφορετικό τύπου μνημόνιο, το οποίο θα έφερνε «νέα μέτρα για τους εργαζόμενους, με δεδομένο ότι παραμένοντας στην Ευρωζώνη θα υπάρξει και συνέχεια των μνημονίων. Θα υπάρξει επιβολή σκληρών μέτρων και για μεγάλο χρονικό διάστημα». Όσο για το τι μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα, αρνούμενη να εφαρμόσει το Μνημόνιο, ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες παραγωγικές δυνάμεις, αγροτική παραγωγή, βιομηχανία. Με κοινωνικοποιημένη την ιδιοκτησία μπορεί να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους, μπορεί να αποδεσμευτεί από τις αλυσίδες των συμφωνιών».
Σε δραματική παραδοχή για τη μη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προέβη ο Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, καθώς αναγνώρισε ότι ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία. Ο ΕΝΦΙΑ σκοτώνει την υποδομή δήλωσε εκ των υστέρων ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και θυμήθηκε προεκλογικά να σημειώσει ότι η βαριά φορολόγηση σταματάει την ανάπτυξη και ότι όσο πιο μικρή είναι η φορολόγηση τόσο μεγαλύτερα είναι τα έσοδα για το κράτος. Μάλιστα, συμπλήρωσε σε άλλη ερώτηση, ότι μπορεί να μην κατάφερε να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά στηρίξαμε, όπως είπε, την πρόταση που ρύθμισε το χρέος. Μάλιστα, εξήγγειλε ότι θέλει να κάνει τα ελληνικά νησιά την Καραϊβική της Ευρώπης, τονίζοντας ότι αντί για επιβολή ΦΠΑ στα νησιά θα έπρεπε δημιουργηθούν ελεύθερες φορολογικές ζώνες. Θα κάνουμε την Καραϊβική της Ευρώπης, τόνισε χαρακτηριστικά
“Θα είμαστε η εγγύηση, θα φέρουμε σταθερό φορολογικό σύστημα”. δήλωσε.
Πέταξε επίσης σπόντα προς τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι ακόμα και με τη ψήφιση του Μνημονίου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ήταν το μόνο κόμμα που δεν είχε απώλειες από την συμφωνία, η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας παρέμεινε συμπαγής. Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις δήλωσε ότι αν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν κάποιες υπηρεσίες, δεν έχουμε αντίρρηση συμπληρώνοντας οτι πιστεύω στην ιδιωτική οικονομία, αλλά και στο δημόσιο.
Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 3ο μνημόνιο που έχει ασφαλιστικό και εργασιακό. Μετά τις εκλογές είτε είστε στην κυβέρνηση είτε όχι θα είστε υποχρεωμένοι να τα υλοποιήσετε. Τι σας διαφοροποιεί απο τα άλλα κόμματα, ρώτησε αμέσως μετά την Φώφη Γεννηματά η Όλγα Τρέμη.
«Εχουμε γνώση και εμπειρία και ξέρουμε να διαπραγματευτούμε το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν. Ο κόσμος έχοντας ζήσει τους προηγούμενους επτά μήνες γνωρίζει ποιος μπορεί και ποίος όχι . Αν υπήρχε χρυσό βατόμουρο για την οικονομία ο Τσιπρας θα ήταν νικητής . Το κέρδισε καθώς πήρε τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα έκανε ελλείμματα και έφερε τξην χώρα ένα ωβήμα πριν το γκρέξιτ. Εμεις έχουμε την εμπειρία. Μπορούμε να διαπραγματευτούμε για το χρέος και θα πετύχουμε όπως το κάναμε στο παρελθόν» απάντησε η κ. Γεννηματά.
Σας κατηγορούν ότι το περασμένο Δεκέμβριο δεν κλείσατε την διαπραγματευση για να ρίξετε τον μουτζούρη στον κ. Τσίπρα, επανήλθε η δημοσιογράφος, για να απαντήσει η Φώφη Γεννηματά: «Εχουμε ακούσει πολλά το προηγούμενο διάσητμα. Προδότες κα κανείς δεν μπορεί να μας κατηξγορήσει ότι δεν πήραμε την ευθύνη».
Πηγή: protothema.gr