Σπόντες, καρφιά, ελάχιστες δόσεις έντασης και καμία είδηση. Αυτή ήταν η γενική εκτίμηση των ξένων ΜΜΕ για το περιβόητο debate των πολιτικών αρχηγών, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.
Σαν να λέμε: οι ξένοι δημοσιογράφοι έμειναν με την ίδια γεύση του μισού που έμειναν και οι Έλληνες παρακολουθώντας μια τηλεμαχία που απείχε αρκετά από το να είναι ένας ζωντανός διάλογος που -υπό συνθήκες- θα μπορούσε να βγάλει και κάποιες πληροφορίες για το μετεκλογικό τοπίο.
Ο Guardian σημειώνει πως όλο το σκηνικό του debate περιορίστηκε σε «σπόντες» που αντάλλασσαν ο ένας αρχηγός με τον άλλον και έτερον ουδέν. Και όλα αυτά τη στιγμή που η βρετανική εφημερίδα περίμενε πως θα ήταν μια τηλεοπτική μάχη καθοριστικής σημασίας για την έκβαση των εκλογών. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως ευθύς εξαρχής ο Τσίπρας παραδέχθηκε πως έγιναν λάθη επί κυβερνήσεώς του και ότι αναγκάστηκε να μπει σε έναν πόλεμο και τελικά να συμβιβαστεί.
«Ο Τσίπρας, ένας πολιτικός που κάποτε δοκίμαζε υψηλά ποσοστά δημοφιλίας, τώρα έχει υποστεί σημαντική ζημιά λόγω της λιτότητας – ένα χάπι που οι Έλληνες πρέπει να καταπιούν ως αποτέλεσμα της τρίτης συμφωνίας διάσωσης», αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας.
Η βασική κριτική προς το debate είναι ότι οι ψηφοφόροι το περίμεναν με ανυπομονησία για να λάβουν απαντήσεις ως προς το δράμα που βίωσε η χώρα τους το καλοκαίρι – μόνο που αυτές τις απαντήσεις, μετά το πέρας του debate, δεν τις έλαβαν.
Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς, κατά τον Guardian, ήταν οι συνεχείς αναφορές του Παναγιώτη Λαφαζάνη για επιστροφή της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα, η ατάκα της Φώφης Γεννηματά περί «χρυσού βατόμουρου» που πρέπει να λάβει ο Αλέξης Τσίπρας για τις επιδόσεις του στα οικονομικά, αλλά και η απουσία της Χρυσής Αυγής από τη συζήτηση, για ευνόητους λόγους, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται να είναι η τρίτη δύναμη. Κατά τον πολιτικό αναλυτή και επιστήμονα, Δημήτρη Κερίδη: «Συνήθως οι ψηφοφόροι έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν πολύ πριν φτάσουν στην κάλπη. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και το debate θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά».
Το Associated Press σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε σε θέση άμυνας και παραδέχθηκε πως έκανε λάθη την περίοδο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Τονίζοντας, όμως, ότι ακόμη και αυτή η συμφωνία που τελικά επιτεύχθηκε ήταν ικανή να σώσει την Ελλάδα. Το πρακτορείο σημειώνει ότι η συγκυρία είναι υπέρ των μικρών κομμάτων, από τη στιγμή που το πρώτο κόμμα (όποιο και αν είναι) δεν θα έχει αυτοδυναμία. Αυτά τα μικρά κόμματα θα κληθούν μετεκλογικά να πάρουν μέρος σε μια συμμαχική κυβέρνηση ως άμεσοι εταίροι Ωστόσο, η Φώφη Γεννημάτα, ένας δυνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρας, αναφέρει το άρθρο.
Το Politico σημειώνει πως «ελάχιστες φωτεινές στιγμές έκαναν την εμφάνισή τους σε αυτό το debate». Σημειώνει πως στην πραγματικότητα αυτό που περιμένουν τώρα οι περισσότεροι ψηφοφόροι είναι το δεύτερο debate που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα και να είναι μια μάχη «ενώπιος ενωπίω» μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Το Bloomberg σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε πυρ ομαδόν από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης και έτσι εκείνος προσπάθησε να αποκρούσει τις επιθέσεις παίζοντας άμυνα. Στην πραγματικότητα, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, είχαμε να κάνουμε με παράλληλους μονολόγους με την ξκάμερα να εστιάζει σε ένα πρόσωπο κάθε φορά και η μόνη στιγμή που τα αίματα άναψαν ήταν ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη όταν ο πρώτος κατηγόρησε τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ότι εμπλέκε σε σκάνδαλα.