Αρνήσεις χωρών στο σχέδιο Γιούνκερ για τους πρόσφυγες
Στην σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε. στην Πράγα, οι εκπρόσωποι της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας αποφάσισαν να επιμείνουν στην σκληρή στάση, και να αρνηθούν τις ποσοστώσεις που έχουν προταθεί για την φιλοξενία προσφύγων από την Συρία.
Η αντίδρασή των συγκεκριμένων χωρών αφορά την πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος την Τετάρτη κάλεσε όλα τα μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο κατανομής 120.000 προσφύγων, συμφωνώντας σε ένα σχέδιο που έδινε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που θα αντιστοιχούσαν σε κάθε χώρα. Εκτός από τις προτάσεις Γιούνκερ, η Γερμανία μόνη της έχει δεχθεί να δώσει άσυλο σε πάνω από 800.000 πρόσφυγες μέσα στο 2015.
Οι υπουργοί των τεσσάρων χωρών δήλωσαν ότι δεν θα αποδεχθούν τους αριθμούς που τους έχουν προταθεί από τις Βρυξέλλες, αλλά θα πρέπει οι ίδιοι να αποφασίσουν πόσους μετανάστες είναι διατεθειμένοι να δεχθούν στα εδάφη τους.
Η Γερμανία θετική στις προτάσεις Γιούνκερ
Από την άλλη η Γερμανία έχει αναδειχθεί σε φανατικό υποστηρικτή της φιλοξενίας μεταναστών στα εδάφη της, και υποστηρίζει σθεναρά τις προτάσεις Γιούνκερ. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μάλιστα, δήλωσε ότι «το μεταναστευτικό είναι μια πρόκληση που δεν μπορεί να επιβαρύνει μόνο μια χώρα. Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των προσφύγων που καλούνται να φιλοξενήσουν οι παραπάνω τρεις χώρες (εκτός την Ουγγαρία) είναι: Πολωνία 9.287, Σλοβακία 1.502 και Τσεχία 2.978.
Βάσει αυτής της εξέλιξης μάλλον θα πάμε σε Σύνοδο Κορυφής για τους πρόσφυγες.
Η Ρουμανία, που θα έπρεπε και αυτή να αναλάβει 6.351 πρόσφυγες απορρίπτει την επαναφορά της πρότασης του επικεφαλής της Κομισιόν. Όπως δήλωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος, Κλάους Ιοάνις, το μέγιστο που μπορούμε να δεχθούμε είναι 1.785 άτομα, ξεκαθαρίζοντας πως και το Βουκουρέστι δεν συμφωνεί με την πρόταση Γιούνκερ.
Λίγα 24ωρα πριν την παρουσίαση του σχεδίου Γιούνκερ για το μεταναστευτικό, η Αυστρία ανέλαβε «πυροσβεστικό ρόλο» προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, μάταια όμως. Η κυβέρνηση της Βιέννης δεν κατάφερε να πείσει την Τσεχία και την Σλοβακία να αλλάξουν στάση. Όμως, και η Ρουμανία εμφανίζεται αρνητική στην υποδοχή προσφύγων στα επίπεδα που προβλέπει το σχέδιο του επικεφαλής της Κομισιόν. Χθες, μάλιστα, ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν είχε συνομιλίες με τον Τσέχο πρωθυπουργό, Μπόχουσλαβ Σομπότκα στην Μπρατισλάβα και τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, Ρόμπερτ Φίκο για το προσφυγικό.
Όμως, ο Φάιμαν περιορίστηκε να πει ότι οι τρεις πλευρές δεν έχουν την ίδια άποψη για την απάντηση απέναντι στην προσφυγική κρίση. Η Σλοβακία, από την πλευρά της, θεωρεί παράλογες τις ποσοστώσεις με το επιχείρημα ότι οι μετανάστες που φθάνουν στην Ευρώπη δεν θέλουν να μείνουν στη Σλοβακία, θα έφευγαν ούτως ή άλλως.