Υλικά
• 1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
• 2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
• 2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
• 4 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
• 4 κουτ. σούπας μάραθος ή άνηθος ψιλοκομμένος
• ½ φλυτζ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι
• ½ φλυτζ. τσαγιού κρασί
• 1½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
• 1 πρέζα ζάχαρη
• 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• οδοντογλυφίδες
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα καλαμαράκια.
Κρατάμε το σώμα τους με το ένα χέρι και βγάζουμε με το άλλο τα έντερά τους, τραβώντας το μαλακό, διαφανές κοκαλάκι.
Καθαρίζουμε καλά το σώμα, με το χέρι ενός κουταλιού με στρογγυλή άκρη, φροντίζοντας να μην το τρυπήσουμε.
Κόβουμε το επάνω μέρος του κεφαλιού, με τα μάτια, πιέζουμε με το χέρι μας για να βγει το ράμφος, το αφαιρούμε και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια. Δεν είναι απαραίτητο να ξεφλουδίσουμε τη μεμβράνη, όμως αν θέλουμε, μπορούμε να την αφαιρέσουμε, τραβώντας τη με τα δάκτυλά μας.
Ξεπλένουμε τα καλαμαράκια μέσα (προσέχοντας να μη μείνει άμμος), κι έξω και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε περισσότερο απ᾿ το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε ελαφρά, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, (πλυμένο και στραγγισμένο), ανακατεύουμε για 1′, βάζουμε τα πλοκάμια, ανακατεύουμε πάλι και σβήνουμε με το κρασί.
Έπειτα ρίχνουμε τη γέμιση σ᾿ ένα σουρωτήρι, τοποθετημένο μέσα σε μπολ και κρατάμε τα ζουμιά που θα βγάλει.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο, (10′ περίπου) και μ᾿ ένα κουταλάκι, αρχίζουμε να γεμίζουμε τα καλαμαράκια, χωρίς να τα παραγεμίσουμε όμως, γιατί θα μας ανοίξουν.
Κλείνουμε το κάθε καλαμαράκι με μια οδοντογλυφίδα και τα τοποθετούμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα.
Μόλις τα τελειώσουμε όλα, βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε το ζουμί που κρατήσαμε, 1½ κούπα ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι.
Τα μισοσκεπάζουμε και τα βράζουμε για 20′ – 25′ περίπου, έως ότου μαλακώσουν τα καλαμαράκια και μείνουν με λίγη πηχτή σάλτσα. (Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, αν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε).
Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες από τα καλαμαράκια, τα σερβίρουμε και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τους.
— Στο στάδιο του βρασίματος δεν ανακατεύουμε, απλά κουνάμε την κατσαρόλα.
Πηγή: faghta- giagias.dlogspot.com