Δεν θα πρέπει να υπάρχει ανώτατο όριο στην υποδοχή προσφύγων που προσπαθούν να γλιτώσουν από πολιτικές διώξεις και πολέμους, δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Rheinische Post.
Παράλληλα, ευχαρίστησε τους Γερμανούς που έσπευσαν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, λέγοντας πως χαίρεται για την ανθρωπιά και την ετοιμότητα «που έδειξαν τόσοι πολλοί πολίτες σε αυτή την όχι εύκολη κατάσταση».
«Η Γερμανία έδειξε μια εικόνα που μπορεί να μας κάνει υπερήφανους», ανέφερε όταν ρωτήθηκε για την παραδειγματική αλληλεγγύη που έδειξε η χώρα στην υποδοχή μεταναστών.
Σχετικά με τη φωτογραφία του μικρού πρόσφυγα Αϊλάν Κούρντι που εντοπίστηκε νεκρός στις ακτές της Τουρκίας, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι τη συγκλόνισε και τη λύπησε, αλλά παράλληλα υπογράμμισε ότι την έκανε να θυμώσει με τους διακινητές, «οι οποίοι αφήνουν στη θάλασσα απελπισμένους ανθρώπους μέσα σε πλοιάρια χωρίς μέσα διάσωσης».
«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση (που έχει αντιμετωπίσει) εδώ και δεκαετίες: Από τη μία πρέπει να κάνουμε τα πάντα στη θάλασσα και τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, ώστε να μην χάσουν ποτέ ξανά άλλοι άνθρωποι τη ζωή τους στο επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη. Από την άλλη πρέπει να υποδεχθούμε μεγάλο αριθμό ανθρώπων και, εφόσον έχουν δικαίωμα παραμονής, να τους ενσωματώσουμε στις χώρες μας», συνέχισε.
Εξάλλου, η Μέρκελ εξήγησε ότι «όταν διευκολύνουμε την εκπαίδευση και την ενσωμάτωση, οι άνθρωποι για παράδειγμα από τη Συρία οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας θα μπορέσουν να δώσουν πίσω πολλά».
Παρόλα αυτά πρόσθεσε ότι στη Γερμανία φτάνουν «και άνθρωποι από ασφαλείς χώρες, από τα Βαλκάνια με την επιθυμία να βρουν μια καλύτερη ζωή». «Όμως όταν δεν λαμβάνουν άσυλο, κάτι που ισχύει τις περισσότερες φορές για τους ανθρώπους αυτούς, πρέπει αμέσως να επιστρέφουν στη χώρα τους (…) Παράλληλα όμως θέλουμε να διευκολύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση για έναν μικρό αριθμό ανθρώπων από τα Βαλκάνια», είπε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια δίκαιη κατανομή των βαρών σε ό,τι αφορά την υποδοχή των προσφύγων, ενώ σημείωσε ότι δεν πρόκειται να απειλήσει με αναστολή της ισχύος της Συνθήκης Σένγκεν, αν και «όλοι γνωρίζουμε ότι η Συνθήκη Σένγκεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο όταν είναι ασφαλή τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».