«Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον όπου θα κυριαρχήσουν μειοψηφικές κυβερνήσεις και ένα διχασμένο κοινοβούλιο, καθώς κανένα γκάλοπ δεν δείχνει πως κανένα κόμμα δεν πρόκειται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, λίγες ημέρες πριν από την προσφυγή στις κάλπες».
Είναι κάτι που δεν γνωρίζαμε; Κι όμως, η Telegraph, στο προλογικό αυτό συμπέρασμα, δεν επιθυμεί να αποθεώσει το προφανές, αλλά να καταδείξει ότι εν μέσω όλων αυτών των ανοιχτών θεμάτων που θα κληθεί το πολιτικό προσωπικό να διαχειριστεί την επαύριο των εκλογών, έρχεται να προστεθεί και η δήλωση-απειλή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιτείνει ακόμη περισσότερο το δράμα.
Το σκηνικό είναι ήδη κατασκευασμένο: ο Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός ενός κόμματος τραυματισμένου, παλεύει να πείσει τους ψηφοφόρους να τον υποστηρίξουν, επτά μήνες μετά την ανάρρησή του στην εξουσία και μετά τις υποσχέσεις που είχε δώσει ότι θα τερματίσει την πενταετή λιτότητα που είχε επιβληθεί από τους πιστωτές.
Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία έχει πραγματοποιήσει μια θαυμαστή «επιστροφή» και οι ελπίδες της να κεφαλαιοποιήσει την υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντικές.
Η προεκλογική καμπάνια, ωστόσο, ανέβασε θερμοκρασία από τη στιγμή που στο προσκήνιο εμφανίστηκε, έπειτα από καιρό σιγής, ο παράγοντας «Σόιμπλε» – ο άνθρωπος που εισηγήθηκε, υποστηρίζει και δεν δείχνει να αποχωρεί από την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει ένα προσωρινό time out από την Ευρωζώνη.
Η δήλωση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ στην εφημερίδα FAZ, ήταν κάτι παραπάνω από δηλωτική: «Το ερώτημα που η ελληνική κοινωνία θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι αν είναι αποφασισμένη να προσχωρήσει στις οικονομικές προσαρμογές, με δεδομένο ότι ως μέλος της νομισματικής ένωσης δεν μπορεί να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός».
Τούτο σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει, την επομένη των εκλογών, να προχωρήσει τάχιστα σε μια σειρά ριζοσπαστικών μέτρων που έχουν να κάνουν με τη φοροδιαφυγή, τη μείωση δαπανών και τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις κρατικής περιουσίας, ως ανταπόδοση των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα λάβει από το τρίτο Μνημόνιο.
Η εφημερίδα θυμίζει ότι για να υπάρξει κυβέρνηση, υπό την παρούσα διάταξη δυνάμεων έτσι όπως παρουσιάζονται στα γκάλοπ, θα πρέπει να υπάρξει ένας μεγάλος συνασπισμός. Κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρνηθεί κατηγορηματικά, θεωρώντας πως είναι «ενάντια στις συνθήκες» να προχωρήσει σε μετεκλογική συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία. Σε αντίθεση με την πρώην αξιωματική αντιπολίτευση που δεν διαγράφει αυτή την πιθανότητα.
Για να καταλήξει η εφημερίδα ότι η αποτυχία των ελληνικών κομμάτων να σχηματίσουν μια σταθερή συνεργατική κυβέρνηση, θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της χώρας και ενδέχεται να οδηγήσει τα πράγματα σε δεύτερες εκλογές. Επιπλέον, θα πάει ακόμη πιο πίσω η συζήτηση για το χρέος, άρα και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα.