Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα εκτίμησε ότι οι ενέργειες των ουγγρικών αρχών στην προσφυγική κρίση «είναι παρόμοιες με εκείνες που η Ευρώπη είδε μέχρι τώρα μόνο κατά τις δεκαετίες του ’30 και του ’40 στον 20ο αιώνα» και το υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας τον κατηγόρησε για «αντιουγγρική δήλωση».
Στο Βουκουρέστι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις η αναγγελία της Ουγγαρίας ότι θα επεκτείνει και προς τα σύνορα με τη Ρουμανία τον φράκτη που κατασκεύασε στα σύνορα με τη Σερβία για την παρεμπόδιση της ροής μεταναστών.
Ο κ. Πόντα, στο προφίλ του στο Facebook, έγραψε ότι «ως άνθρωπος και Ευρωπαίος πολίτης» είναι εξοργισμένος από τις ενέργειες των ουγγρικών αρχών, μετέδωσε το ουγγρικό πρακτορείο MTI.
«Είναι ντροπή για τον πολιτισμό και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντισημιτικά ξεσπάσματα, στάση απέναντι σε οποιασδήποτε μειονότητα και τώρα η κρίση των προσφύγων. Συρματοπλέγματα, επιθετικοί νόμοι, φυλάκιση και βαρβαρότητα σίγουρα δεν θα λύσουν τα προβλήματα. Μόνον θα αποδείξουν ότι στην καρδιά της Ευρώπης, υπάρχουν φορείς λήψης πολιτικών αποφάσεων, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν είναι καλύτεροι από τους ηγέτες της Συρίας, της Λιβύης ή οποιαδήποτε άλλης χώρας από την οποία οι πρόσφυγες τρέπονται σε φυγή», ανέφερε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός.
Η Ουγγαρία με την κατασκευή του φράχτη «αποκλείστηκε από την Ευρώπη» και παραλλήλισε την ανέγερση τείχους στα σύνορα της χώρας με την κατάσταση σε περίοδο πλημμύρας, όταν κάποιος κατασκευάζει φράχτη στην περιουσία του «για να στρέψει το πλημμυρικό κύμα στους γείτονες».
Ο κ. Πόντα αναρωτήθηκε τι θα γίνει αν Ούγγροι στρατιώτες «αρχίσουν να πυροβολούν και να δολοφονούν παιδιά και γυναίκες».
Ο πρέσβης της Ρουμανίας στη Βουδαπέστη άρχισε συζητήσεις με αξιωματούχους του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών και εξέφρασε δυσαρέσκεια για την πρόθεση της Ουγγαρίας «να κατασκευάσει τείχος μεταξύ δύο κρατών – μελών της Ε.Ε.».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας «ακόμη προσπαθεί με αντιουγγρικά ψεύδη να σώσει την αμφίβολη φήμη του στο εσωτερικό της χώρας και το αμφίβολο ήθος του».