Το πρώτο σενάριο και δύσκολα εφικτό, αφορά την αυτοδυναμία. Το ποσοστό της αυτοδυναμίας είναι άμεσα εξαρτώμενο από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Αυτήν τη στιγμή το ποσοστό αυτό δεν μπορεί να προσδιοριστεί καθώς τρία κόμματα, όπως η ΛΑΕ, η Ένωση Κεντρώων, αλλά και οι ΑΝΕΛ, έχουν εμφανιστεί στις δημοσκοπήσεις και εντός και εκτός Βουλής. Αν παραδείγματος χάρη το ποσοστό των κομμάτων εκτός Κοινοβουλίου φτάσει το 5% το ποσοστό της αυτοδυναμίας είναι το 38% ενώ αν το ποσοστό των κομμάτων εκτός βουλής φτάσει στο 15%, τότε η αυτοδυναμία γίνεται πιο εφικτή για το πρώτο κόμμα αν το ποσοστό του είναι στο 32%.
Στο δεύτερο σενάριο, της επτακομματικής Bουλής, ακόμη κι αν το πρώτο κόμμα καταφέρει να φτάσει το 33% η κοινοβουλευτική του δύναμη δεν θα ξεπεράσει τις 139 έδρες.Tο δεύτερο ακόμη κι αν υπολείπεται του πρώτου τρεις ποσοστιαίες μονάδες θα πάρει 81, ενώ το τρίτο αν φτάσει το 7% θα έχει 19 βουλευτές, ενώ το τέταρτο με 6,5% θα πάρει 18 έδρες. Εδώ τους ρυθμιστές για τη δημιουργία κυβέρνηση θα παίξουν το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, ή ένα εκ των δύο για να σχηματιστεί κυβέρνηση
Στο τρίτο σενάριο της οκτακομματικής Bουλής, με το πρώτο κόμμα να συγκεντρώνει το 31,5% των ψήφων και το δεύτερο 30%, οι έδρες που θα πάρουν θα είναι 132 και 79 αντιστοίχως, ενώ το τρίτο κόμμα με 7,5% και το τέταρτο με 7% θα έχουν 20 και 18 βουλευτικές έδρες.
Mε δεδομένο, μάλιστα, ότι αποκλείεται εκ προοιμίου η συνεργασία τόσο με τη Xρυσή Aυγή όσο και με το KKE (που ενδεχομένως να βρίσκονται σε κάποιες από τις θέσεις αυτές) είναι προφανές ότι ακόμη και αν μπορέσει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ του πρώτου και του τρίτου κόμματος, η κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία (132 + 20) θα είναι ιδιαιτέρως επισφαλής και μάλλον κανείς δεν πρόκειται να ρισκάρει, όταν η επόμενη Bουλή θα πρέπει να ψηφίσει πολλά και επώδυνα μέτρα.
Στο ίδιο σενάριο, με επίσης οκτώ κόμματα να πιάνουν το όριο του 3%, ακόμη κι αν το πρώτο κόμμα πάρει το 32,5% των ψήφων και το δεύτερο 29,5%, ο νικητής των εκλογών θα πάρει 136 έδρες στη νέα Bουλή, έναντι μόλις 78 εδρών, αλλά και πάλι θα πρέπει να συνεργαστεί με ένα ή δύο κόμματα, καθώς το τρίτο κόμμα αν έχει 7% θα πάρει 18 έδρες, ενώ ο τέταρτος με 6,5% θα εκλέξει 17 βουλευτές. Αν έχουμε συνεργασία δύο κομμάτων η πλειοψηφία θα είναι οριακή, αν συνεργαστούν τρία κόμματα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι πιο διευρυμένη.
Τέλος στο τέταρτο σενάριο, της εννεακομματικής Bουλής, ο σχηματισμός τρικομματικής κυβέρνησης θα είναι υποχρεωτικός, καθώς το πρώτο κόμμα με ένα ποσοστό της τάξεως του 30,5% θα έχει μόλις 130 έδρες, ενώ το δεύτερο ακόμη και με μισή μονάδα διαφορά δεν θα ξεπεράσει τις 79. Tο τρίτο και το τέταρτο κόμμα με ποσοστά πέριξ του 6,5% θα έχουν από 17 βουλευτές, ενώ το πέμπτο αν κινηθεί μεταξύ 5,5% και 6% θα πάρει 15 έδρες.
Σε αυτή την περίπτωση για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα απαιτηθεί η συνεργασία τουλάχιστον τριών κομμάτων, αφού και σε αυτή την περίπτωση η κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία οριακά μπορεί να ξεπεράσει τους 160 βουλευτές.
Οι επιδιώξεις των κομμάτων
Οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου χαρακτηρίζονται και ως εκλογές μικρού δικομματισμού με αβέβαιο τον τελικό νικητή και με πολλά σενάρια συνεργασίας την «επόμενη ημέρα»
Ο σχηματισμός κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που θα είναι πρώτο κόμμα, θα είναι δύσκολο εγχείρημα, ακόμη και εάν οι ΑΝΕΛ μπουν στη Βουλή, καθώς, με τα ποσοστά που εκτιμάται ότι θα λάβουν τα δύο κόμματα, είναι αμφίβολο εάν θα εκλέξουν τους απαιτούμενους 151 βουλευτές.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Φώφη Γεννηματά είναι αποφασισμένη να θέσει «βέτο» στη συμμετοχή των ΑΝΕΛ στην επόμενη κυβέρνηση, ενώ και στην περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με τον κ. Θεοδωράκη, θα ζητήσουν συμμετοχή του δεύτερου κόμματος, της Ν.Δ. εν προκειμένω, στην κυβέρνηση.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Κουμουνδούρου συζητείται το σενάριο ο κ. Αλ. Τσίπρας να ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει ως κυβέρνηση μειοψηφίας το επόμενο εξάμηνο, με την παραμονή κάποιων εκ των υπηρεσιακών υπουργών στις θέσεις τους, ώστε να «τρέξει» το νέο πρόγραμμα χωρίς καθυστερήσεις και οι διαβουλεύσεις για ένα συμμαχικό κυβερνητικό σχήμα να μετατεθούν για την προσεχή άνοιξη.
Στην περίπτωση κατά την οποία η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα, ο σχηματισμός της κυβέρνησης θα είναι ένα σχετικά εύκολο «παζλ» με βάση τη διαφαινόμενη δύναμη των μικρότερων κομμάτων. Με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας έχει αποκλείσει τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, ο κ. Μεϊμαράκης θα απευθυνθεί στα κόμματα του λεγόμενου ευρωπαϊκού τόξου, δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Τόσο η κ. Φώφη Γεννηματά όσο και ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίζονται αποφασισμένοι να επιμείνουν στη συμμετοχή και του δεύτερου κόμματος στη νέα κυβέρνηση, βάζοντάς το ως προϋπόθεση για τη δική τους συμμετοχή, ενώ ως όρο κυβερνητικής συνεργασίας προκρίνουν και την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, εντός τριμήνου από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Στη Χαρ. Τρικούπη ήδη διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες μια πιο κρίσιμη συζήτηση η οποία αφορά τη στάση που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ από τη Δευτέρα, με δεδομένο ότι, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί δεν θα είναι μονοκομματική.
Η κεντρική γραμμή του ΠΑΣΟΚ παραμένει υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης με τη συμμετοχή και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, στη Χαρ. Τρικούπη αντιλαμβάνονται ότι, σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, αν προκύψει δηλαδή η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση τρικομματική (Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι), τότε θα προχωρήσουν στην επόμενη «γραμμή άμυνας» που δεν είναι άλλη από τη συνομολόγηση μιας πολύ συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας, η οποία δεν θα είναι ενδεικτική, όπως εκείνη του 2012, αλλά απολύτως δεσμευτική για όσους την υπογράψουν.
Ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος θεωρεί σίγουρη την εξασφάλιση κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη νέα Βουλή, αποκλείοντας σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο σύμπραξης με το Ποτάμι,αναφερόμενος σε ατζέντα εθνικών ζητημάτων και συμφωνίας σε αυτά.
Πηγή: thehuffingtonpost.gr