Μέσω τριών βασικών ερωτήσεων που αφορούν, κυρίως, τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών…
η Wall Street Journal προσπαθεί να προσδιορίσει την επίδραση που θα μπορούσαν να έχουν οι επικείμενες εκλογές στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ελλάδας.
Με δεδομένους τους μήνες αβεβαιότητας που πέρασαν για το τι θα συμβεί στη χώρα και κατόπιν της επιβολής των capital controls, οι ελληνικές τράπεζες δέχθηκαν ένα ισχυρό πλήγμα και σαφώς θα πρέπει να βοηθηθούν ώστε να σταθούν, εκ νέου, στα πόδια τους.
Όποια κυβέρνηση και εάν προκύψει μετά τις εκλογές της Κυριακής θα πρέπει να εργαστεί ώστε να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να εφαρμόσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων και να εξασφαλίσει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα παραμείνει υγιές.
Ας δούμε, όμως, σε ποια ερωτήματα απαντά το δημοσίευμα της εφημερίδας:
Ποιος θα αποφασίσει πόσα κεφάλαια χρειάζεται κάθε τράπεζα;
Βάσει της συμφωνίας μεταξύ πιστωτών και της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης για τις ελληνικές τράπεζες έχει εξασφαλιστεί το ποσό των 25 δισ. ευρώ. Το ακριβές ποσό που θα χρειαστεί για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών θα αποφασιστεί μετά από την «εξέτασή» τους από την ΕΚΤ, η οποία θα λάβει report που αφορούν τη συνολική κεφαλαιακή κατάσταση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς και από ένα νέο γύρο stress tests, ώστε να καθοριστεί η συμπεριφορά που μπορεί να έχει κάθε τράπεζα βάσει πιθανών σεναρίων.
Τι θα συμβεί μόλις ολοκληρωθεί η «εξέταση» της ΕΚΤ;
Αφού ολοκληρωθεί αυτή η «εξέταση», μέσω του SSM (Single Supervisory Mechanism) – του μηχανισμού που ελέγχει τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης – οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς), θα «μάθουν» πόσα χρήματα χρειάζονται. Ακολούθως αυτά τα χρήματα μπορούν να αντληθούν μέσω αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων και φυσικά με τη βοήθεια ιδιωτών επενδυτών.
Επίσης ο SSM θα πρέπει να ενημερώσει τον ESM – το ευρωπαϊκό κεφάλαιο το οποίο παρέχει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα – αλλά και το ΤΧΣ για τα αποτελέσματα των ελέγχων. Ο SSM οφείλει να ενημερώσει και την Κομισιόν, καθώς πριν δοθούν τα χρήματα της βοήθειας, θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και η Κομισιόν δώσει το «πράσινο φως», ο ESM θα αποφασίσει εάν θα εκταμιευθούν τα χρήματα που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες. Το ποσό των 10 δισ. ευρώ μπορεί να εκταμιευθεί πολύ γρήγορα, καθώς βρίσκεται στα ταμεία του ESM από τον Αύγουστο και μόλις τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης εγκρίνουν την εκταμίευση.